Кога здравословното става вредно?

Има ли някакви ограничения в приемането на храни, богати на бета-каротин? Възможно ли е пре­дозирането им да доведе до увреждания?Ям много моркови, тъй като пишете, че са полезни за зрението. За­това и се притеснявам да не предизвикам обратен ефект – вместо здраве да си причиня сама някое друго заболяване. От баба още знам, че всяко прекалено нещо е опасно. Това имам предвид.

Венета Кръстева – София

Консумацията на прекалено много бета-каротин може да бъде опасна за здравето, твърдят учени. Антиоксидантът и естествен пигмент, който дава цвят на храни като мор­кови, сладки картофи и някои зелени храни, се преобразува във вита­мин А, като храната и добавките са един­ствените източници на този важен елемент. Учени от Университета в Охайо са установили, че определени молекули, които произлизат от бета-каротина, имат обратен ефект в ор­ганизма: те всъщност блокират някои дейст­вия на витамин А, който е от решаващо значение за човешкото зрение, костите и здравето на кожата, метаболизма и имунната система.

Тъй като тези мо­лекули произлизат от бета-каротина, изсле­дователите смятат, че голямото количество от този антиоксидант се придружава от по- голямо количество от тези враждебни моле­кули. Полезните дейст­вия на витамин А се случват благодарение на активирането на стотици гени.

Злоупотребата с може да доведе до твърде малко витамин А, тъй като позитивите в случая но­сят със себе си и нега­тивите на въпросните молекули. Учените не са против яденето на храни с високо съдържа­ние на бета-каротин, но са длъжни да съобщят своите опасения от получените резулта­ти, като продължават своята работа в анали­зиране на зловредните частици и техния произход.

 

Вечният въпрос? Вредни ли са хранителните добавки ?

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *