ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Грижи се и за себе си!

Мама е най-важният човек за бебето, затова е жизненоважно и ти да се чувстваш добре и да се възстановиш максимално бързо след раждането.

Болки в перинеума

Всяко нормално раждане е свързано с преразтягане на тази зона от мускули и съ­единителна тъкан в малкия таз, която е под огромно напрежение при излизане­то на бебето. Понякога се стига и до разкъсвания или епизиотомия. До пълното възстановяване на родилка­та минава понякога повече от месец.

Какво помага?

Баните със смрадлика, охлаждането на зоната с торбичка с лед, увита с хавлиена кърпа, помагат много на жените с епизиотомия. За да облек­чиш състоянието си, когато се налага да седиш, може да използваш възглавницата за кърмене, която има дупка в средата и така не се притис­ка болезненото място. До­брата хигиена също е много важна, за да се предотврати евентуална инфекция.

Кървене и болки от свиването на матката

Болките от контрахирането на матката, съпроводени с обилно кървене, са проблем за всички жени независимо как са родили. Обикновено тези болки са доста по-силни от менструалните, макар и да напомнят на тях. В никакъв случай не използвай тампони в този период, а само памуч­ни дамски превръзки.

Какво помага?

Кърми често бебето си. Връщането на матката в обратното й състояние става по-бързо, когато кърмиш. При сученето се отделя хормонът окситоцин, който стимулира контрахирането на матката и намалява кървенето. Понякога болките са толкова силни, че трудно се минава без лекарство. Консултирай се с доктора, кое е подходящото за теб обезболяващо.

 

Хемороиди

Тези разширени кръвоносни съдове, които могат да са раз­положени отвътре или отвън на ануса, са изключително не­приятни и се срешат често след нормално раждане. Някои жени страдат от тях през цялата си бременност.

Какво помага?

Баните със смрадлика и компреси с там­пони, напоени със същата отвара, облекчават състоянието. Охлаждането на ануса с торбичка с лед, увита в кърпа, също е добро средство. Има и лекарствени препарати за мазане, за които трябва да се консултираш с гинеколога си. Не всички са съвместими с кърменето.

Следродилна депресия

Повечето майки изпитват тъга и резки промени в настро­ението в първите дни до няколко седмици след раждането. Жените лесно плачат и са силно чувствителни в този пе­риод. Това е нормално и се дължи на резките хормонални промени, но ако състоянието се задържи повече от месец и има по-остри пикове, може да се говори за следродилна депресия.

Какво помага?

За да минимизираш риска от депресия след раждането, най-доброто средство е сънят! Спи – колкото можеш повече, спи всеки път, когато малкото зас­пи. Приемай помощ от всички роднини, за да си осигуриш малко свободно време – само за теб всеки ден. Дори и 15- минутна разходка навън може да те презареди и разтовари.

Потърси незабавно доктора си, ако:

  • имаш температура над 38 градуса; в
  • агиналното кървене се засили и е съпроводено със силни болки; имаш гадене и повръщане;
  • болки при уриниране;
  • болезнени и отекли крака;
  • чербени резки и болезнени бучки по гърдите си;
  • зачервяване и болки около раната от епизиотомия или коремния разрез от секцио;
  • болки ниско в коремната област;
  • сериозни признаци на депресия.

сп. „Моето дете”

 

 

Веднага след раждането стресът е най-вреден!

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *