БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Болест ли е изтръпване на ръцете?

  • За уточняване на диагно­зата – изтръпване на ръцете – е необходимо да проведете консултация с невролог.

От един месец имам проблем с чувствител­ността на пръстите или по-точно с техните възглавнички. Най-силно тези некомфортни усещания се проявяват на палеца и по­казалеца и вече по-слабо на средния, а съвсем малко – на безименния пръст. Усещани­ята са твърде неприятни, а не знам как да се освободя от тях.

Мария Велева – Бургас

За уточняване на диагно­зата – изтръпване на ръцете – е необходимо да прове­дете консултация с невролог. По негова преценка може да се направи и електромиография. Изследването се осъществява, като един кон­тактен електрод се поставя последователно върху точки­те по хода на нерва или върху изследвания мускул, който може да се намира на лицето, по краката, по гърба или по ръцете. Електромиографията проверява мускулната и двигателната активност и по това се поставя диагно­зата. Според симптомите, които сте описали в писмото си, вие може да страдате и от болестта на Рейно. Тя причинява смущения в кръвоносната система, при които кръвоносните съдове стават свръхчувствителни към студа и се свиват. По­лучава се така, защото те не доставят необходимото количество кръв до пръсти­те на крайниците. Нарушава се регулацията на кръвоснабдяването в крайните части на ръцете, което води до продължителен спазъм на малките артериални съдове на дланите и пръстите. За­сегнатите части побеляват. Често усещането е за боде­жи и изтръпвания. Болестта засяга предимно жените, най- често във възрастта между 18 и 34 години.

СИМПТОМИТЕ ПРИ БОЛЕСТТА НА РЕЙНО

Болестта на Рейно про­тича на няколко етапа. През първия стадий болните се оплакват от изтръпване, студенина и мравучкане на пръстите те изведнъж стават бледи, студени, с намалена чувствителност и болка – спонтанна и при допир. Обикновено се за­сягат симетрични пръсти на двете ръце. Отначало признаците на болестта са краткотрайни и преминават за няколко минути. По-късно стават по-продължителни и траят с часове. Палците почти никога не са засегна­ти. През втория стадий на заболяването настъпват атрофични промени по ко­жата и ноктите. Болките зачестяват и стават по-продължително. През третия стадий кръвооросяването на пръстите е съвсем оскъдно, кожата и ноктите по тях са силно атрофични; след нараняване раничките почти не зарастват. Пръстите, са безчувствени, студени, бледосинкави и изглеждат като мумифицирани.

КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ЗАБОЛЯВАНЕТО изтръпване на ръцете?

Съществени предразпо­лагащи фактори за възниква­нето на болестта на Рейно са: физическо и психическо нервно напрежение, продъл­жително излагане на студ и влага, нарушения в обмяната на веществата, климакте­риум.Прогнозата е сериоз­на, особено при наличие на по-продължителни и тежки спастични съдови пристъпи, които рязко влошават кръвооросяването на пръстите.

 

КАКВО Е ЛЕЧЕНИЕТО при изтръпване на ръцете?

Непременно трябва да потърсите лекарска помощ. Лечението е консервативно. Прилагат се съдоразширяващи медикаменти, хормони, витамини, калоле­чение, физикални и закалителни процедури, балнео- и климатолечение. Важно е да отстраните рисковите фактори, като влага и студ, инфекциозни огнища. Спрете тютюно­пушенето и злоупотребата с алкохол.

 

Болки в ръцете и пръститевсичко, което трябва да знаете – д-р Nabil Ebraheim:

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *