Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Каква е прогнозата при панкреатит?

Преди месец получих остра криза на панкре­аса. Наложи се да оста­на за три дни в болницата. Сега съм добре, но не знам тази криза дали няма да се повтори. Затова искам да знам каква е прогнозата при това заболяване?

Станимир Димитров Станев – гр. Елин Пелин

Острото възпале­ние на панкреаса (задстомашната жлеза) се причинява от различни фактори: преяждане, травма, остро възпале­ние на жлъчните пъти­ща. Предразполагащи болестни състояния са алкохолизъм, захарен диабет, затлъстяване, налична активна инфек­ция като пневмония, абсцес, флегмон, ос­тър ентерит и колит. Най-често острият панкреатит се разви­ва няколко часа след обилно хранене и злоу­потребата с алкохол. Нерядко обаче причина­та остава неизяснена. Появява се внезапна силна болка в горната част на корема, която се разпространява в лявата коремна об­ласт и назад към ля­вата плешка и лявата слабина. Болните по­връщай! неспирно, без да получат облекчение. Кожата е покрита със студена nom,wa арте­риалното налягане се понижава. За кратко време настъпва рязко влошаване на състоя­нието.

ЛЕЧЕНИЕТО Е КОНСЕРВАТИВНО

Те по спешност трябва да се настанят в интензивно болнично отделение. Назнача­ват им се глюкозни коктейли, съдържащи ензимни препарати, ви­тамини, спазмолитици, аналгетици, анестетици, кардиотоници. При показание се при­лагат широкоспектър­ни антибиотици. При по-строго показание и при настъпили тежки усложнения като некроза, абсцедиране и др., се прибягва до оперативна намеса. Прогнозата на острия панкреатит е сериоз­на. При бързо развитие настъпва огнищно самосмилане на жлезата от действието на освободени активизи­рани жлезни ензими. При несвоевременно и недостатъчно лечение прогнозата е абсолют­но лоша. Профилакти­ката се състои в избяг­ване и отстраняване на предразполагащи и причинни фактори, подходящ хранителен режим ефективно лечение на наличната инфекция в съседни ор­гани.

Как алкохола се отразява на тялото в дългосрочен план

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *