Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Превръщат ли се в рак полипите в носа?

Полипите в носа всъщност са до­брокачествен тумор, който за­почва да расте в носните кухини, след това се спуска надолу и закрива дихателния проход. Това не само за­труднява дишането, но води до хронич­на умора, а понякога и до понижаване на слуха. За да не пропуснете момента за отстраняването им, запомнете пър­воначалните симптоми и непременно посетете специалист:

  • Болният почти не може да диша през носа и това не се оправя с капки и спрейове.
  • Обонянието се понижава, после на­пълно изчезва.
  • Храната става напълно безвкусна.
  • Полипите създават благоприятна среда за бактерии и болният започва да отделя слузести гнойни секрети.
  • Често страда от простуди и грип.
  • В някои случаи възниква усещането за чуждо тяло в носа.
  • Много от страдащите се оплакват от главоболие или болка в носните кухини.

Полипите в носа се обра­зуват заради хронични за­болявания, предизвикани от инфекции: синузит, фронтит, ринит. Ако страдащият не е предприел своевременно лече­ние, възпалителният процес става хроничен. Лигавицата се опитва да се пребори с инфекцията и отначало се справя успешно. Но ако дълго време не се започне адекват­но лечение, нейните сили се изтощават. Организмът се опитва да се справи с възпале­нието, не успява и точно то­гава се разрастват полипите, които пречат на нормалното дишане. Същото се случва, ако човекът страда от полиноза, от бронхиална астма и други алергични заболявания. Те ста­ват причина за възпалението и принуждават лигавицата да увеличава размерите си. Нару­шава се носната структура. По-нататък – възпаление – за­труднено дишане – появяване на полипи.

МЕТОДИТЕ НА ЛЕЧЕНИЕ: МЕДИКАМЕНТОЗНИ И ХИРУРГИЧНИ

Но за съжаление все по- често хората се обръщат към специалист, когато полипите вече са големи. В този случай лекарствата са безсилни, необходима е операция. Тя може да се проведе по няколко начина. Съществува един стар метод, при който полипите са „измъкват“ с примки. Проце­дурата е болезнена, може да се усложни с кръвотечение, два дена се налага болният да ходи с тампони в носа. Но това не е основният недос­татъчна такава операция, защото в случая се „издърпва“ не само полипът, но и част от здравата лигавица. Това не намалява възпалението, точно обратното – често дава „свободен път“ на бактериите и вирусите да навлизат в орга­низма. Освен това с помощта на примки е невъзможно да се проникне дълбоко в носните ку­хини: докторът премахва само тези разраствания, които се виждат с просто око. Затова полипите израстват наново и например след 6 до 12 месеца се налага да се повтори опера­цията. Сами виждате, че тази операция е слабо ефективна, но все още на някои места се прилага.

ПРЕМАХВАНЕТО С ЛАЗЕР ИМА ЛИ НЕДОСТАТЪЦИ

Най-ефективен и щадящ метод за отстраняването им е т.нар. ендоскопска ендоназална хирургия.

При тази процедура или операция да я наречем, от по­липа рязко се изпарява водата и той бързо намалява обема си: фактически остава само една обвивка, която лесно се премахва. Операцията отнема 15-20 минути. Тя е безкръвна и практически безболезнена. Няма нужда дори да постъп­вате в болница за такава операция. Достатъчно е да се подложите на преглед и да се съгласите на амбулаторна процедура. Но и този метод си има два сериозни недоста­тъка. Първо тези операции са подходящи само за тези пациенти, които имат по.един малък полип в носа. Ако поли­пите са много, не очаквайте добър резултат. И второ, лазерният лъч не може да от­страни полипозната тъкан, която е навътре в носната кухина. След такова лечение полипите често се появяват отново.

Най-ефективният и щадящ метод за отстраняване на полипите е ендоскопската ендоназална хирургия. По време на такава намеса се използва ендоскоп. Благодарение на това хирургът има възмож­ност да огледа всички части на носната кухина, в т.ч. и околоносните. И тогава макси­мално да изреже разрасналата се тъкан. Полипът се изрязва с ювелирна точност, без да засяга здравите участъци.

Ендоскопските операции се извършват под местна упойка, но може и с пълна – в зависимост от желанието на пациента. Кървенето при пълна упойка е минимално.

След операцията се налага оставането в болницата до 3 дни, но не съжалявайте за „изгубеното“ време. Защото ендоскопската операция ще ви накара да забравите за полипите за няколко години. А при правилно по-нататъшно лечение полипите въобще няма да се появят.

Вижте как реално изглеждат полипите в носа:

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *