Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да постъпваме с опасните отпадъци у дома?

Голям интерес сред много наши читатели предизвика информацията, че в София вече функционира мобилен пункт за опасни отпадъци. Възникна въпросът: кои са опасните отпадъци и къде трябва да се изхвърлят, ако няма стационарен или мобилен пункт? Потърсихме съдействие от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите и получихме полезни разяснения от Теодора Желева, началник-отдел „Управление на битови и строителни отпадъци“.

Всеки от нас се сблъсква с препара­ти и продукти, на чиито опаковки има символ за опасност. Той показ­ва, че изброените отпадъци при­тежават свойства, които ги правят опасни – токсични, корозионни, разяждащи, запалими и др. Много хора не четат тези символи, макар че често ползват опасни препара­ти. Неправилното им съхранение в домовете ни може да навреди на децата и домашните ни любимци. А всяко българско домакинство използва много препарати – бои, ла­кове, препарати за цветя, срещу гри­зачи, дезинфектиращи продукти, лекарства с изтекъл срок на годност. Върху тях винаги има знак, че тези опаковки не трябва да бъдат изхвър­ляни съвместно с другите отпадъци – в контейнера за битови отпадъци. Те причиняват нежелано въздейст­вие върху околната среда и пречат на инсталациите за третиране на различните по вид битови отпадъци и на полезното им използване.

Къде им е мястото?

В България все още няма специали­зирани пунктове – ние сме в нача­лен етап на изграждането на т.нар.

интегрирани системи за управление на отпадъците. Идеята е да се осигурят съоръжения за трети­ране на различните по вид и свойства отпадъци. Опасните отпадъци от бита са част от общия поток битови отпадъци. Преди години беше правен опит в общините Сливен и в Ямбол да се въведе мобилна инсталация за събиране на опасни отпадъци от домакинствата. София в момента е първата община, която реализира на практика един работещ модел.

Решение  – до две години

Новият проект на Закона за управление на отпадъците, който се намира между първо и второ четене в парламента, предвижда площадки за събиране и обработка на опасни отпадъци да бъдат изградени до две години от приемането на закона. Кметовете на общини с на­селение над 10 000 души задължително трябва да изградят такива площадки.

А дотогава?

    • Ако искате да изхвърлите електроуред, можете да се обърнете към службите в общината, които се занимават с екология – те трябва да имат информация за графика и фир­мите, които събират електрическо и електронно оборудване. Общината трябва да я е обявила на сайта си или поне да има телефон за информация.
    • А и търговските обекти за електриче­ско и електронно оборудване трябва задължително да имат помещение, където клиентът, който си закупу­ва съответния нов уред, да остави стария.
    • За батериите и акумулаторите трябва да има съдове за събиране в самите обекти, които ги продават.
    • Не е желателно опасните теч­ни отпадъци да бъдат изхвърляни в канализацията. За някои течни и твърди отпадъци може да се обърнете към оператора на инсталациите за изгаряне на болнични отпадъци. Бихте могли да попитате и в самия магазин, от който сте го купили там също могат да ви упътят как да постъпите.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *