ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Когато функцията на мастните жлези се наруши

Себореята е кожно заболяване, при което се обърква работата на мастните жлези поради функционални неврогенни нарушения. В резултат на това се появяват обриви, екземи, себореен дерматит.

Кой страда най-често?
Най-засегнати са хората от 12 до 24 години, като не  са изключени и прояви при други възрасти.

Какво всъщност се случва?
Нарушенията на функционал­ната дейност на ендокринната (повишено равнище на андрогените и намалено на естрогените) и на нервната система (вегетативна дистония), които се случват най-често в перио­да на половото съзряване, во­дят до нарушения в работата на мастните жлези.

Как започва?
Началото на себореята се характеризира със засилено отделяне на подкожна мас с променен химически състав, т. е. с повишено съдържание на свободни наситени кисе­лини и холестерин и с понижено съдържание на сво­бодни ненаситени киселини, което значително намалява антимикробните свойства на кожата. Това създава благоп­риятни условия за развитие­то на инфекции.

Колко вида себорея има?
Мазна, суха и смесена. Най-разпространена е мазната със засилено производство на подкожна мас. Най-чес­то тази форма на заболяването се локализира върху лицето (брадичката, носа и челото), а също в окосмена­та част на главата, гърдите и гърба.

Как изглеждат поразените участъци?
Те блестят, върху тях „никнат“ пъпки, а в някои се появяват и мастни кисти. Кожата загрубява и придобива сивкав оттенък. При поразяване на окосмената част на главата се наблюдава бързо оплешивяване. Сухата себорея се среща по-рядко от мазната и атакува окосмената част на главата, веждите и т.н. Поразените участъци на лицето сърбят, чувствителни са към водата, сапуна и другите козметични средства повечето случаи се появява пърхот.

От какво може да се усложни?
От нарушения в работата на стомашно-чревния тракт, хормонални нарушения, патология на щитовидната жле­за, хиповитаминоза. Приемът на пикантна и солена храна, прекаленото увличане по сладкото (особено шоколад), неспазването на правилата за лична хигиена (силно замърсяване на кожата) могат да провокират изостряне.

Как се лекува?
Терапията започва с изясня­ване на причините за болест­та. Освен това е необходимо да се проведе комплексно из­следване на пациента с цел да се изключат сериозните съпътстващи заболявания: дисбактериоза (нарушение на нормалния състав на чревна­та микрофлора), диабет и дру­ги патологии на щитовидната жлеза. По време на лечение­то на себореята се провежда и терапия на съпътстващите я заболявания на стомашно-чревния тракт, хормонални­те нарушения, хроничните инфекциозни заболявания. Единствено комплексният подход може да осигури по­ложителен резултат. Курсът на лечение се състои от препарати, които възстановяват функциите на вегетативната нервна система; терапия на хроничните огнища на инфекцията; спазване на диета и нормализиране на работата на стомашно-чревния тракт; хормонално лечение (при тежки форми на заболяването); прием на витамини; физиотерапия. Особено значение имат старателното почистване на кожата и третирането й със специални лекарствени препарати и  спиртни разтвори. При поражение на окосмената част на главата и поява на се назначават лечебни шампоани.

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *