Кога е добре да не ядем домати?

„Вярно ли е, че от доматите се хващат бъбречни камъни, защото имали оксалати? Възможно ли е да получавам бъбречни атаки, защото ям много домати? И въобще при кои заболявания не трябва да се консумират домати?”

Лятото е сезонът на доматите. Но при някои заболявания наистина е добре те да се слагат на трапезата. Такова заболяване е образуването на камъни в бъбреците. Те наистина зависят от състава на храната. В доматите има доста оксалова киселина. Но диетолозите твърдят, че тя е във форма, която не се утаява в бъбречното легенче, а лесно се изхвърля. Все пак, ако имате предразположение към пясък в бъбреците, избягвайте домати!

Доматите твърдо трябва да се ограничат:

  • При болни от гастрит и язва на стомаха, защото дразнят стомашната лигавица;
  • При тромбофлебит. В доматите има много витамин К. Той повишава лепливостта на кръвта и риска от образуване на тромби. Не яжте домати, когато се лекувате с противосъсирващи средства. Те ще намалят действието им. И обратното – при болести, при които кръвта по-бавно се съсирва, доматите са много полезни.

Из „Здр. в. за пенсионера”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *