ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Д-р Мариана Мандаджиева: Нелекуваният ринит отключва астма!

Алергичният ринит е забо­ляване, което не бива да се подценява, защото негови­те последици са доста сериозни. Това сподели д-р Мариана Манда­джиева, началник на отделението по алергология към Клиниката по дерматовенерология и алерголо­гия на ВМА-София.

„Нелекуването на ринита може да ускори появата на бронхиална астма. На следващ етап Води до тотална обструкция или запуш­ване на носа, много често съпът­ствано със спиране на дишането през нощта (т.нар. сънна апнея), което обременява сърдечната дейност и води до тихи инсулти и инфаркти“ – подчертава д-р Ман­даджиева. Освен това болестта е причина за увреждане на слуха в ранна детска възраст, както и за появата на хроничен синузит.

Алергичниятринит се среща през цялата година. Според д-р Мандаджиева причината за това е все по-ши­рокото приложение на термоизолацията в домовете.

„По този начин се нарушава проветрява­нето на жилищата и се създава една оптимал­на среда – около 21 -22-23 градуса, за развитие на домашните микрокърлежи“, посочва д-р Мандаджиева. Все по- често заболяването се предизвиква и от плесенните алергени, замърсеността на въз­духа, от косми и пърхот от различни животни. Мерките, които могат да се вземат, са:

  • Помещенията да се проветряват и да се почистват по-често.
  • Да се намали влаж­ността в жилището.
  • В стаите да се под­държат по-ниски тем­ператури.
  • Да се махнат ста­рите дюшеци, да се ползват възглавници, които се перат.
  • Домашните любим­ци да се отстранят от жилищата или поне често да се ползва пра­хосмукачка, за да се на­мали количеството на отделяните алергени.
  • Избягвайте козме­тични продукти, които съдържат растителни екстракти.
  • Изключете от ме­нюто си продукти от растителен произход, които могат да пре­дизвикват алергична реакция.
  • Стайните расте­ния и рязаният цвят не са подходяща украса за дома ви.
  • Преди проблемния сезон е необходимо да се проведе курс на те­рапия срещу алерги­ята.
  • При алергична ре­акция се препоръчва навременна консулта­ция със специалист и започване на адекват­но лечение. Тогава се изключва контакт с алергена. Необходим е отказ от алкохол, тю­тюнопушене. Трябва да бъдат отложени всяка­къв вид имунизации.

ПРОФИЛАКТИКАТА ПРЕЗ ЗИМАТА Е НЕОБХОДИМА

Поленовият сезон може да започне още през януари и да про­дължи до късна есен. Тревните полени са най-честите алергени, отключващи 52 на сто от всички случаи на алергичен ринит. Дър­ветата, за които е из­вестно, че отключват тежки алергии, са дъб, маслина, бреза, бряст, кипарис, ясен и орех. Най-разпространени- те въздушнопреносими тревни полени са от ливадна тимотейка, ли­вадна ливадина и обик­новена ежова главица. Плевелните полени, като амброзията, ко­ито отключват около 27 на сто от случаите на алергичния ринит, също са друг много съществен източник на поленова алергия, предупреждават от дружеството на алерголозите.

Световната здрав­на организация прогно­зира, че до 2050 г. 50 на сто от населението в света ще бъде засегна­то най-малко от една алергична болест.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *