Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво е кафява мастна тъкан

Кафявата мастна тъкан се среща и при хората и при бозайниците. Нивата и са високи най-вече при новородените. Основната функция на кафявата мастна тъкан е за генериране на топлината в тялото. Кафявата течност е получила своя цвят от високото съдържание на желязо. Кафявата мастна тъкан има повече капиляри от бялата мазнина, поради високата си консумация на кислород. Мазнината, която се образува около кръста и бедрата е бял вид, а кафявата мастна тъкан се образува главно около в областите около врата.

Бялата мазнина е в резултат на складиране на излишните калории. Когато човек консумира твърде много калории, организмът ги превръща в резерв за непредвидени разходи на енергия под формата на бяла мазнина. Когато е студено, кафявата мастна тъкан на липидните запаси се изчерпва, и нейният цвят, става по-тъмен. Хората, които имат по-ниски нива на кафява мастна тъкан, започват по-късно да треперят от студ, отколкото тези с по-ниски нива. Ето защо новородените не треперят от студ, техните нива на кафявата мастна тъкан са по-високи, отколкото при възрастните.

Новороденото дете има около 5% от телесното си тегло кафява мастна тъкан, която постепенно намалява с възрастта. Кафявата мастна тъкан може да бъде открита при възрастен човек с помоща на PET (позитрон-емисионна томография), като повечето от тази тъкан може да бъде открита в долната част на шията. При по-дебелите хора кафявата мастна тъкан е по-малко, а при по-слабите е повече.

При проучване проведено в Канада е установено, че хората с по-високи нива на кафяви мазнини започват да треперят при ниски температури в сравнение с тези с по-ниски нива. Те също така са открили, че когато кафявите мастни клетки са активни тогава се изгарят много повече калории. Тези изследователи казват, че още не са установили дали кафявата мастно тъкан може да е причина човек да отслабва по-бързо.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *