ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Рецепти против простуда от 9 държави

Мед, лимон, чесън, мента, куркума, черен пипер… Оказва се, че всяка страна има не само национални готварски рецепти, но и свои целебни рецепти за избавяне от досадната настинка. Предлагаме ви околосветско пътешествие из народната медицина.

Англия
В родината на Шекспир из­ползват ябълките и цитру­совите плодове – лимони, портокали, грейпфрути, мандарини, за да прогонят настинката. Те са богати на витамин С и се явяват естествен източник на аскор­бинова киселина. Простудилите се пият по 3-4 чаши прясно изцеден сок или изяждат по няколко от тези плодове на ден.

Друго целебно средство при хрема, приготвяно от англичаните, са капки за нос от моркови, цвекло и чесън. Изчистените зеленчуци се изстискват или пресоват, за да се изцеди сокът им, добавя се претритият чесън и се раз­бърква добре. Към полученото количество се долива същото количество растително масло (слънчогледово олио, зехтин). От тази смес се слагат по 1-2 капки във всяка ноздра 3-4 пъти на ден или памучни тампончета, потопени в сместа, се мушват в ноздрите и се сменят периодично. Друг ва­риант на рецептата е да се смесят сокът от моркови и цвекло с мед в пропорция 3:1.

Куба
Жителите на Острова на сво­бодата се спасяват от настинката с чай от риган. Половин чаена чаша сушени листа от билката се заливат с 1 чаена чаша кипяща вода и се оста­вят да престоят захлупени 5 минути. Настойката се пие горчива, като се вдишват и целебните пари на горещия чай.

Гърция
Наследниците на древна Елада се лекуват по доста развеселяващ начин – с пи­тие, подобно на нашето греяно вино. За подсилване на имунитета и предпаз­ване от настинка всяка вечер преди лягане гърци­те пият топла напитка, приготвена от 2 кръгчета лимон или 2 резенчета портокал, залети с 2 чаши червено вино, в което са добавени 1 чаена лъжичка мед, 1-2 щипки канела, 2 карамфилчета и цялата тази смес е кипната на огъня. Приема се почти гореща на малки глътки.

Друг гръцки целебен еликсир при хрема и кашлица се приготвя от лайка и бренди. 1 чаена лъжичка сушени цветове от билката се заливат с 2 чаени чаши гореща вода, добавя се щипка канела, 1 карамфилче, малко лимо­нов или портокалов сок и се захлупва за 5 минути да се запари. След това в напитката се слага 1 чаена лъжичка мед и се долива с бренди на вкус. Изпива се топла преди сън.

Франция
Лукът не е основен продукт само в прочута­та френска лучена супа, но и главна съставка в целебни капки за нос. Средно голяма глава лук се накълцва на дребно, за­лива се със 100 мл кипяща вода, добавят се 2 супени лъжици зехтин и се оста­вя да престои 3-4 часа. От настойката се капят по 2-3 капки във всяка ноздра 2-3 пъти на ден.

При упорита и хро­нична хрема французите правят промивка на носа с настойка от невен. Две супени лъжици от стри­тото сушено растение се заливат с кипяща вода и се оставят да се запо­рят за 10-ина минути. Прецедената настойка се смърка през носа, до­като е още топла, като целта е да премине през ноздрите в носоглът­ката. За още по-голям ефект в запарката може да се добави щипка мор­ска сол или няколко капки евкалиптово масло.

Русия
Прочутата руска баня е традиционното средство за избавяне от простуда. Освен напарването в нея може да се приложи и целеб­ното неколкократно изпо­тяване – обличате се добре, като бельото ви е памуч­но, завивате се с няколко дебели одеяла и пиете горещ билков чай (от липа, горски ягоди, малини или лайка), подсладен богато с мед. Преобличате се един-два пъти след всяко изпотяване и непременно оставате в леглото ден-два.

Сибирската рецепта за запушен нос е борова инхалация. 3 супени лъжици борови връхчета се заливат с 2 чаени чаши вода и се оставят да кипнат. Навеж­дате се над съда, покри­вате си главата с кърпа и вдишвате парата, колкото можете по-дълго. След това задължително прекарвате няколко часа на топло.

Корея
В родината на бойното изкуство таекуондо се борят с простудата с чай от джинджифил, подсилен с мед, мляко и ароматни подправки. Рецептата е следната: по 4 зърна черен пипер, карамфил и кардамон, 1 пръчка канела и 1 корен джинджифил се счукват в хаванче, сипват се в емайлиран съд и се заливат с 300 мл топла вода. Слагат се да кипнат и после се оставят на слаб огън да се варят 20 мину­ти. Накрая се добавя щипка черен чай, 1 чаена лъжичка мед и прясно мляко на Вкус. Напитката се приема то­пла, на малки глътки.

САЩ
Мента плюс мед, лимон и чесън – това е американската рецеп­та за успех в борбата с простудата. 1 чаена лъжичка мента се за­лива с 1 чаена чаша гореща вода, оставя се на бавен огън да ври 5 минути, прецежда се и се добавя 1 чаена лъжичка мед, като се бърка, докато се разтопи. След това се прибавя сокът от четвъртин­ка лимон и 1-2 скилидки чесън, предварително стрити или пресовани. Топлата напитка се пие вечер.

Япония
В Страната на изгряващото слънце пият поне 10 чашки зелен чай на ден, ако носът им е запушен. В района с най-големите чаени плантации – Сидзуоки, много рядко боледуват от настинка, което доказва ефекта на чая. Друг изпитан японски начин за борба с простудата е дихателната гимнастика. Техниката е следната: Вдишвате бавно през носа, като броите 10 удара на пулса си, задържате дъха си през следващите 10 удара и издишвате бав­но за още 10 пулсации. Упражнението не бива да се прави повече от 15 минути на ден.

Страните от Средна Азия
Куркумата, която познаваме като подправка, има антисептични свойства и подсилва имунитета. Жителите на Средна Азия си правят инхалация с куркума на прах, залята с малко вода и оставена да възври на огъня. Парите се вдишват, като главата е покрита с кърпа. Друга смес за инхалация се приготвя с ня­колко капки масло от подправката карамфил, пуснати във вряща вода.

Гаргарата с куркума също е типична азиатска рецепта при зачервено гърло – две щипки куркума и две щипки морска или готварска сол се разтва­рят в чаша вода и с получения разтвор болният се жабури.
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *