Включете в диетата си цвекло – предпазва от анемия

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Много хора по света включват в диетата си цвекло, тъй като то им носи много ползи за здравето. Цвеклото помага да се преодолеят различни заболявания. Помага при рязкото падане на хемоглобина и по този начин предпазва от анемия. Хората с анемия, които консумират този зеленчук много бързо забравят за нея.

Още Хипократ включва този зеленчук в списък с лечебни растения. Той установява, че цвеклото успешно лекува инфекции, повишена температура, възпаления на кожата и др. През 16 век един лекар на име Парацелз лекува много успешно със сок от цвекло различни кръвни заболявания.

Флавоноидите, които се съдържат в цвеклото помагат за облекчаване на съдовите спазми, увеличават здравината на капилярите, помагат за намаляване на кръвното налягане и стимулират образуването на червените кръвни клетки. Коренът на цвеклото съдържа захари, органични киселини – лимонена киселина, ябълчена киселина, оксалова киселинапротеини, пектин, каротин, витамини С, В1 и В2, и Р и РР, както и калий, магнезий, желязо, мед, цинк, кобалт, молибден, манган, флуор, бор, ванадий, йод, рубидий и цезий. Съдържанието на йод в цвеклото помага при лечението на хипотиреоидизъм – заболяване на щитовидната жлеза, причинено от недостиг на йод.

Цвеклото има положителен ефект върху бъбреците и черния дроб, а също така нормализира дейността на стомашно-чревния тракт. Благодарение на високото нива на цинк се препоръчва на диабетиците, тъй като удължава действието на инсулина. Доказано е, че цвеклото подобрява паметта при атеросклероза и успешно се използва при лечението на неврози, безсъние, анемия и високо кръвно налягане. Съвсем наскоро учените са установили, че цвеклото може да се използва при лечението на ракови заболявания.

За разлика от другите зеленчуци цвеклото запазва полезните си своиства дори и подложено на термична обработка. Но разбира се най-полезно е да го консумирате в суров вид. Ако го приемате под формата на сок, тогава трябва като изцедите сока да го оставите да престои поне два часа в хладилник, защото цвеклото съдържа летливи вещества, които могат да предизвикат повръщане. За да постигнете някакви резултати е необходимо в продължение на 3 до 4 седмици да приемате една чаша сок от цвекло 15мин. преди ядене.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *