Преди грипа: Усилване на имунитета – мисия възможна! Вижте как да го постигнете

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От нас зависи дали ще изберем ефикасен препарат от аптеката или ще заложим на домашните природни средства. Тук няма верен или грешен отговор. Слушайте интуицията си. Точният отговор е вътре във всеки от нас

Сезонът на ежегодните настинки и грип е пред нас. В допълнение към ваксинацията грижата за собственото ни здраве ще помогне да защитим тялото си от настинки и грип. Изборът на правилните за целта храни наистина могат да укрепят имунната система.

Първо и най-важното: трябва да изберете здравословна диета, която изключва вредните храни, отслабващи имунитета. Така излишните мазнини в храната намаляват активността на имунната система. Захарта пречи на способността на белите кръвни клетки да се борят с вирусите и бактериите. По-долу са дадени 11 препоръки какво трябва да включите в диетата си, за да предпазите тялото си от настинки и грип.

Ползите от киселото зеле

грип
Какво помага срещу грип?

Все повече хора се убеждават от благотворното му влияние върху здравето като цяло. Процесът на ферментация на зелето и туршията е подобен на ферментирането на киселото мляко. Бактериите превръщат съдържащите се в зеленчука захари в млечна киселина. Тази трансформация прави киселото зеле полезно за диабетици, тъй като помага за контролиране на нивата на глюкозата.

 

Самата млечна киселина в киселото зеле е много полезна. Тя потиска разпространението на вредните микроорганизми в червата, а също така ускорява усвояването на хранителните вещества и елиминирана токсините. Киселото зеле е полезно за здравето на кръвоносните съдове. Помага за намаляване нивото на „лошия“ холестерол, чието натрупване води до образуването на атеросклеротични плаки в кръвоносните съдове. А това намалява риска от сърдечни заболявания.

Като цяло честата консумация на кисело зеле подобрява здравето на организма. Продуктът е богат на витамин А, калций, манган, калий. Органичните киселини в киселото зеле намаляват действието на свободните радикали, които разрушават клетките. И основното качество, което е по-актуално от всякога през есенно-зимния период: Киселото зеле укрепва имунната система, тъй като е богато на витамин С.

Но внимавайте! Ферментиралото зеле е противопоказано на страдащите от гастрит, язва. При хора с храносмилателни проблеми то може да образува газове, а лигавицата може да се раздразни.

Кисело мляко

Живите активни култури, съдържащи се в качественото кисело мляко (пробиотици), са полезни бактерии, които предпазват стомашно-чревния тракт на организма от патогенните бактерии.

Изследвания на Виенския университет – Австрия, показват, че консумацията на около 200 грама кисело мляко дневно е много по-добра за имунната ви система, отколкото приемането на пробиотични добавки. Друго проучване в Швеция установи, че пациентите, които пият продукти, съдържащи лактобацилус (Lactobacillus reuteri), специален пробиотик, който стимулира белите кръвни клетки, са с 33% по-малко склонни да се разболеят от тези, на които е дадено плацебо.

Независимо от производителя, за укрепване на защитните свойства на тялото е достатъчно да приемате кисело мляко с живи бактерии всеки ден. Дори да се разболеете от грип или настинка, киселото мляко ще ви помогне да избегнете усложнения в стомашно-чревния тракт.

Овес, ечемик и други пълнозърнести храни

Фибрите са полезни не само за сърцето и храносмилателната система, но също така са ефективни в борбата с бактериите и вирусите. Бета-глюканът, компонент на фибрите (особено в овеса и ечемика), може да активира белите кръвни клетки, макрофагите и неутрофилите, които помагат на имунната система да защити тялото от вредни бактерии.

Хранителните вещества също могат да помогнат за по-бързото заздравяване на раните и по-ефективното действие на антибиотиците. Дневният прием на фибри трябва да бъде 25 грама. Повечето хора обаче получават едва 11 грама – главно поради консумацията на продукти от рафинирано брашно и заради липсата на плодове и зеленчуци в диетата им.

Вода, вода, вода

Пийте колкото е възможно повече вода през зимата. Нашето тяло се нуждае от вода, за да задържа влагата в лигавиците на тялото, което предотвратява появата на малки пукнатини по тях. Тези пукнатини са опасни, защото през тях могат да проникнат патогенни микроорганизми.

Чай

Някои хора не обичат да пият чиста вода и в този случай трябва да попълнят запасите от влага в тялото си с чай. В проучване е установено, че в кръвта на хора, които пият по 5 чаши черен чай на ден в продължение на 2 седмици, съдържанието на антивирусни интерферони е 10 пъти по-високо, отколкото в кръвта на тези, които пият безразлични топли напитки.

Аминокиселината, отговорна за активирането на имунната система (L-Theanine), се съдържа както в черния, така и в зеления чай – дори и в безкофеиновите им версии.

Друго вещество, намиращо се във всички чайове  – алкиламин, може да поддържа Т-клетките на имунната система в готовност да се борят с бактерии и алергени. Топлите напитки са показани и при настинки или грип, тъй като отварят запушените носни проходи.

Пилешки бульон

Пилешкият бульон може да предотврати движението на възпалителните клетки. Това е важно, тъй като симптомите на настинка са реакция на натрупването на такива клетки в бронхите. Аминокиселината цистеин, която се отделя от пилето по време на готвене, има лечебни свойства, подобни на лекарството ацетилцистеин. То помага за отстраняването на слузта от бронхите. Добавете сол към бульона, дори ако обикновено се опитвате да използвате този продукт по-рядко.

Солта също може да бъде полезна при настинки. Тя намалява отделянето на храчки, както и всяко друго средство за потискане на кашлицата. Добавете зеленчуци и подправки към бульона – ще получите отличен имуностимулиращ агент.

Чесън

Чесънът съдържа активното вещество алицин, което се бори с инфекциите и бактериите. По време на проучване пациентите получават екстракт от чесън в продължение на 12 седмици, в резултат на което броят на настинките е намален с 2/3. Затова не бъдете мързеливи – накълцайте малко чесън в същия този пилешки бульон.

Тиква и сладък картоф

Оранжевите зеленчуци са богати на антиоксиданти, а тиквата и сладките картофи съдържат бета-каротин, който помага в борбата с вредните бактерии. Бета-каротинът е предшественикът на витамин А, който поддържа кожата здрава, като образува първата бариера срещу патогенните бактерии и вирусите. Други плодове и зеленчуци, богати на бета-каротин са морковите, пъпеша.

Гъби

Гъбите помагат за увеличаване на броя на белите кръвни клетки и тяхната активност, което ги прави по-агресивни. Гъбите Шийтаке, Майтаке и Рейши имат най-добър ефект върху имунната система.

Риба и морски дарове

Селенът, минерал, открит в ракообразните като стриди, омари, раци и двучерупчести, помага на белите кръвни клетки да произвеждат цитокини. Това са протеини, които изчистват грипния вирус от тялото.

Сьомгата, скумрията и херингата са богати на омега-3 киселини, които намаляват възпаленията. Освен това увеличават въздушния поток и предпазват белите дробове от респираторни инфекции. Можете да опитате и водорасли. Те съдържат повече витамин С от портокалите. Този витамин е известен със своите антивирусни свойства, помага за намаляване на времето на боледуване.

Говеждо и други храни, съдържащи цинк

Червеното месо е с високо съдържание на цинк – важно хранително вещество, необходимо за развитието на белите кръвни клетки, които разпознават и унищожават вредните бактерии и вируси.

Липсата на цинк увеличава риска от инфекция. Тези, които избягват червено месо, може да се възползват от знанието, че цинкът се намира и в морските дарове като стриди и раци. Както и в обогатените овесени ядки, печен боб, кисело мляко и ядки  – особено кашу.

Допълнителни препоръки за подобряване на имунитета

Има навици, които отслабват имунитета и е най-добре да се избягват:

  1. Тютюнопушене.

Ако пушите, откажете се. Цигареният дим съдържа повече от 4000 химически компонента, най-малко 43 от които са канцерогенни (причиняващи рак). Пушенето също така причинява сърдечни и белодробни заболявания. Хроничните заболявания и промените в тъканите на вътрешните органи, причинени от тютюнопушенето, подкопават имунната система.

  1. Почивайте.

Почивайте си повече. Липсата на сън има пагубен ефект върху имунната система, тъй като намалява нейните защитни функции и намалява броя на така наречените клетки „убийци“, които се борят с микробите и вирусите.

  1. Стрес.

Опитайте се да намалите стреса. Хроничният, тежък стрес пряко засяга имунната система и намалява ефективността на Т-клетките убийци, а също така намалява активността на други клетки, наречени макрофаги.

  1. Упражнения.

Време е да се обърнете към физическите упражнения. Заседналият начин на живот има отрицателно въздействие върху здравето като цяло. Милиони хора днес страдат от заболявания, които могат да бъдат предотвратени чрез упражнения.

Само 30 минути аеробика на ден значително ще повишат имунитета ви.

Източник: 12sanepid.ru

Новият генератор за сребърна вода

– Рязко повишава имунитета и кондицията;

Премахва проблемите в стомашно-чревния тракт;

Сребърната вода е мощно средство против простуди, грип, ангини и всякакви други възпалителни заболявания. 

Сертифициран по TÜV Сертификат № 359_BSP-16P2.0032.0 – C01. Лабораторно изследван, с доказан ефект с Протокол за определяне на влиянието на сребърна вода върху патогени от Института по микробиология към БАН.

 

Генератор за сребърна вода на д-р Силвър

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *