Колко области в България нямат денонощни аптеки и добра идея ли са вендинг машините за лекарства?

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Трябва ли да се поставят вендинг машини за лекарства без рецепта в областите, където няма денонощни аптеки и какво смятат фармацевтите по въпроса?

денонощни аптеки

По последни данни няма денонощни аптеки в 12 области в страната. Това са Ямбол, Смолян, Разград, Търговище, Силистра, Шумен, Монтана, Пазарджик, Добрич, Перник, Разград и Видин.

В цялата страна има 57 обекта, които работят денонощно и са разположени на територията на 17 общини и 16 области.

Най-големият брой, разбира се, са в София – 24. След това се нарежда Пловдив с 8, Бургас с 5, Варна с 4 и Стара Загора с 3.

Само за периода от юни месец на миналата година до август 2024 са отворили 11 нови денонощни аптеки, което е увеличение с 20%. Местоположенията им са в 9 общински центрове, където до сега не е имало 24-часови фармации.

 

Има внесено предложение за поставяне на вендинг машини с лекарства по местата, където денонощни аптеки липсват.

 

Предложението, внесено от ПП „Възраждане” е прието на първо четене в Народното събрание. Идеята е чрез тези машини да се осигури достъп до лекарства в населените места, където няма такава възможност.

Много фармацевти обаче са против. Голяма част от тях са в протестна готовност и смятат, че поставянето на вендинг автомати извън аптеките би могло да доведе до неконтролируемо разпространение на лекарства без лекарска консултация.

Хората  в малките населени места смятат, че такива машини са нужни. Най-засегнати от проблема с липсата на аптеки (не само денонощни) са живущите в селата. Те са принудени да пътуват до градовете и да се снабдяват с медикаменти за месеци напред.

 

Какви са опасенията на фармацевтите и защо са против?

 

Те смятат, че това може да доведе до сериозни заплахи за общественото здраве. Автоматите дават лекарства срещу банкноти, без значение кой седи срещу тях. От такава машина лекарство може да бъде закупено и от малко дете. Фармацевтите се опасяват, че случаите на злоупотреба с лекарства могат да нарастнат многократно.

В законопроекта няма уточнение какви точно лекарства ще се предлагат във въпросните автомати. Липсата на конкретност отваря възможността да се предлагат и лекарства, за които е нужно предписание от лекар.

От бранша са категорични, че продажбата на медикаменти без компетентно лице на място е опасно.

Българските фармацевти посочват, че ще останат в готовност за протест, докато не бъдат внесени корекции и уточнения в законопроекта.

Източници: https://darik.bg; https://nova.bg; https://bntnews.bg/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *