Болестите на сърцето са една от водещите причини за смърт в света

Болестите на сърцето са една от водещите причини за смърт в света. Последните статистики показват, че около 81 милиона американци са били диагностицирани с някакво сърдечно заболяване. Пак в САЩ има около 650 000 смъртни случай на година от сърдечни заболявания. В основата на повечето проблеми със сърцето стои заболяване наречено атеросклероза, това е т.нар. запушване или втвърдяване на артериите. Артериите се запушват, защото нивата на холестерола са твърде високи и е необходимо да се внимава с това каква храна ядете.

Холестеролът е восъчно, мастно вещество, което се произвежда в черния дроб. Намира се и в някои храни. Холестеролът е мазнина и тя не се смесва с водата в кръвта ви. Холестеролът е обвит с липопротеини, които го транспортират чрез кръвта в тялото. Има няколко вида липопротеини. Липопротеини с ниска плътност (LDL) – те доставят олестерола на тъканите и липопротеини с ниска плътност – те носят холестерола обратно към черния дроб. Холестеролът не е само вреден, той е и полезен за вашия организъм.

Вашето тяло се нуждае от холестерол, защото:

  • Холестерола помага на организма да усвои витамин Д и произвежда много хормони.
  • Холестерола се грижи за здравата нервна система.
  • Грижи се за здравето на клетъчните мембрани и защитните обвивки в организма.
  • Холестерола е от съществено значение за невротранмтитерите в мозъка, които регулират функцията на мозъка.
  • Необходим е и за правилното храносмилане.

Причините за високите нива на холестерол са следните:

  • Черният дроб не преработва липопротеините ефективно.
  • Нивата на кръвната захар са повишени поради неправилно хранене.
  • Може генетично да сте предразположени към високи нива на холестерол, но това се случва много рядко.
  • Вашите артерии са под постоянни атаки от свободни радикали и тялото ви произвежда повече холестерол за да се защити от атаките.

Сърдечните заболявания се случват, защото стените на артериите ви са повредени от свободните радикали и оксидативния стрес. Повредените молекули холестерол се закрепват по стените на артериите, което води до запушване на артериите и причинява сърдечен удар.

Атеросклерозата може да засегне различни части на тялото ви, ако блокира например артерия в мозъка ви може да получите инсулт. Ако е запушена някоя от артериите на кръка ви например това може да доведе до заболяване като флебит например или мускулни спазми.

Най-добрият начин да предотвратите сърдечните заболявания е като ядете здравословна храна, ботата на антиоксиданти, комбинирани с редовна тренировъчна програма. Диетата богата на антиоксиданти ще помогне на тялото ви да се бори с атаките на свободните радикали. Основните антиоксиданти, които доказано предотвратяват сърдечно-съдови заболявания включват: витамин Е, витамин С, коензим Q-10, чесън, Гинко Билоба.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *