Пиенето на много кафе може да доведе до сърдечни проблеми

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Ново изследване сочи, че пиенето на повече от 4 чаши кафе дневно може да навреди на сърдечно-съдовата система

пиенето на прекалено много кафе може да навреди на сърдечното здраве

Няма нищо по-добро на чаша кафе сутрин, която да ви даде така необходимия прилив на енергия, но нови изследвания показват, че консумацията на твърде много кофеин може да е лошо за сърцето.

Независимо дали предпочитате кафе, чай, газирани напитки или енергийни напитки, Администрацията по храните и лекарствата (FDA) в САЩ препоръчва здравите хора да не консумират повече от 400 милиграма (mg) кофеин всеки ден.

Въпреки това, според ново изследване, постоянното достигане или превишаване на този праг може да бъде вредно.

Проучването установява, че хората, които консумират повече от 400 mg кофеин през повечето дни, имат по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания, въпреки че са здрави. Изследването е представено на 17 август на конференцията на Американския колеж по кардиология в Ню Делхи, Индия.

Хората, които консумират толкова много кофеин често, са по-склонни да имат повишен сърдечен ритъм и кръвно налягане с течение на времето, което повишава риска от сърдечни проблеми.

„Като цяло, хроничните повишения на кръвното налягане са рисков фактор за бъдещи сърдечно-съдови заболявания като инфаркт, сърдечна недостатъчност или инсулт“, казва д-р Джейсън Хопър, кардиолог в Norton Heart & Vascular Institute.

д-р Джейсън Хопър, кардиолог в Norton Heart & Vascular Institute
д-р Джейсън Хопър, кардиолог в Norton Heart & Vascular Institute

 

Ето как кофеинът може да повлияе на сърдечно-съдовата ви система и кои напитки с кофеин трябва са за предпочитане.

 

Пиенето на твърде много кафе може да натовари сърдечно-съдовата система

Учените са анализирали група от 92 здрави хора на възраст между 18 и 45 години, всички от които имат нормално кръвно налягане. Били са измерени кръвното налягане и пулсът им, след което е оценен сърдечно-съдовия капацитет.

В допълнение, те също са документирали колко кофеин от чай, кафе и газирани напитки като Coca-Cola, Red Bull и Monster, всеки участник консумира дневно.

Близо 20% от участниците са консумирали поне 400 mg кофеин всеки ден, което е еквивалентно на изпиването на четири чаши кафе, две енергийни напитки или 10 газирани напитки.

Доказано е, че консумацията на толкова много кофеин оказва значително влияние върху вегетативната нервна система на участниците, повишавайки сърдечната честота и кръвното им налягане с течение на времето.

Резултатите са още по-сериозни сред тези, които постоянно пият повече от 600 mg кофеин за един ден. При тях е имало значително повишена сърдечна честота (100 удара в минута) и кръвно налягане (140/90 mm Hg).

„Поради ефекта върху автономната нервна система, редовната консумация на кофеин може да изложи иначе здрави индивиди на риск от хипертония и други сърдечно-съдови събития“, обяснява Ненси Кагатара, автор на изследването и изследовател в Медицинския колеж и болница Zydus в Индия, в съобщение за пресата. „Повишаването на осведомеността за тези рискове е жизненоважно за подобряване на общественото здраве.“

Ненси Кагатара, автор на изследването и изследовател в Медицинския колеж и болница Zydus в Индия
Ненси Кагатара, автор на изследването и изследовател в Медицинския колеж и болница Zydus в Индия

Как влияе кофеинът на сърдечното здраве?

 

Връзката между кофеина и сърдечно-съдовата система е добре известна. От една страна, кофеинът е известен като вазоконстриктор, което означава, че може да стесни кръвоносните съдове и да повиши кръвното налягане. Когато съдовете станат по-тесни, но през тях минава същото количество кръв, налягането се увеличава. Повишеното кръвно налягане увеличава натоварването на сърцето, което понякога може да доведе до сърдечна недостатъчност и нарушения на сърдечния ритъм в дългосрочен план.

Кофеинът също е стимулант, така че казва на мозъка да бъде нащрек – това задейства реакцията на автономната нервна система, която е отговорна за регулирането на сърдечната честота, кръвното налягане и др.

Въпреки това, тези повишения на кръвното налягане и сърдечната честота обикновено се наблюдават в краткосрочен план, след като човек консумира кофеин. „Тялото може да се адаптира към редовната консумация на кофеин, така че тези промени са по-забележими при хора, които не консумират кофеин обичайно“, казва д-р Хопър.

 

Всички кофеинови напитки ли са еднакво вредни?

 

Консумацията на твърде много кофеин не се препоръчва, независимо дали избирате кафе, чай или енергийна напитка. Но не всички са еднакво вредни.

Енергийни напитки често не само могат да надхвърлят препоръчителното количество кофеин за един ден, но и съдържат добавени захари и допълнителни съставки като азотен оксид. Затова винаги е за предпочитане да изпиете едно кафе или чай.

Добавените захари в енергийните напитки допълнително допринасят за влошаване на сърдечното здраве и също могат да изложат човек на риск от наддаване на тегло и диабет тип 2. А азотният оксид увеличава съдържанието на кислород в кръвта, което не се препоръчва за хора със съществуващи сърдечни заболявания.

Но дори и да избирате по-здравословни кофеинови напитки, е много важно да не консумирате твърде много от тях.

„Ако страдате от безсъние, безпокойство, ускорен пулс или разстроен стомах, това може да са признаци, че прекалявате”, предупреждава Хопър.

Линк към изследването: https://www.acc.org/About-ACC/Press-Releases/2024/08/15/14/46/New-Study-Finds-Chronic-High-Caffeine-Consumption-May-Heighten-Risk-for-Cardiovascular-Disease

Източници: https://www.health.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *