Може ли маймунската шарка да стане новият Ковид-19?

Разпространението на маймунската шарка е обявено за глобална извънредна ситуация

маймунската шарка

Маймунската шарка вече е „извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение“, според декларация на Световната здравна организация (СЗО) от 14 август.

Случаите се увеличиха в Африка, където тази година имаше повече от 15 000 заразени и 537 смъртни случая, а този конкретен щам на вируса, известен като тип 1б, също е открит в Швеция и Тайланд.

Това обаче не е първият път, когато организацията обявява заразата за глобален здравен проблем. Това се случи и през 2022 г., по време на глобална епидемия от вируса, която разболя почти 100 000 души.

И така, какви са разликите между епидемията от 2022 г. и това, което се случва сега?

 

Какво представлява маймунската шарка?

 

Това е вирусно заболяване. Според СЗО причинява симптоми, подобни на едрата шарка, но обикновено са по-леки.

Вирусът може да се разпространи чрез близък контакт, включително сексуален такъв, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ. Но заразата може да се предаде и след докосване на замърсени предмети, като чаршафи, кърпи и дрехи.

Повечето хора, заразени с вируса, няма да покажат признаци в продължение на три до 17 дни. След това те могат да изпитат грипоподобни симптоми, последвани от характерен обрив, който може да се появи по ръцете, краката, гърдите, лицето, устата или близо до гениталиите. По-голямата част от заразените хора се възстановяват сами, но вирусът може да бъде смъртоносен.

 

Защо СЗО обяви разпространението на маймунска шарка като „извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение?

 

Това се случи преди няколко седмици, след като случаите на вируса бързо се увеличиха в Демократична република Конго (ДРК) и други африкански държави.

Шарката е по-често срещана в централна и западна Африка и са се появили два генетични типа – тип 1 и тип 2. Тип 1 е формата на заболяването, която подхранва настоящото огнище, и е известно, че причинява по-тежко заболяване от тип 2.

„Появата на нов тип маймунска шарка, бързото му разпространение в източната част на ДРК и докладването на случаи в няколко съседни страни са много тревожни“, казва в изявление генералният директор на СЗО д-р Тедрос Адханом Гебрейесус. „В допълнение към огнищата на други видове маймунска шарка в ДРК и други страни в Африка, е ясно, че е необходим координиран международен отговор, за да се спрат тези огнища и да се спасят животи.“, допълва още д-р Гебрейесус.

д-р Тедрос Адханом Гебрейесус, генерален директор на Световната здравна организация
д-р Тедрос Адханом Гебрейесус, генерален директор на Световната здравна организация

 

Възможно ли е маймунската шарка да стане новия Ковид-19 и да доведе до нови локдауни?

 

Експертите в областта на здравеопазването не предвиждат глобална пандемия и локдауни в стил Ковид-19 в бъдеще. Европейският директор на СЗО Ханс Клуге каза пред репортери на брифинг за медиите на 20 август, че „маймунската шарка не е новият Ковид“. Той добави: „Ние знаем как да контролираме този вирус в Европейския регион и стъпките, необходими за пълно премахване на предаването му.“

Също така заразата не се разпространява чрез респираторно предаване като коронавируса или птичия грип, така че масовите ограничения за опазване на обществено здраве просто не работят за инфекция като тази.

Докато изследванията показват, че антивирусното лекарство tecovirimat (или TPOXX), което се използва за лечение на шарката, не намалява продължителността на лезиите при хората с вируса от тип 1 и не изглежда толкова ефективно срещу този щам, колкото при инфекции от другия тип, добрата новина е, че има ваксина срещу заболяването.

Лошата новина е, че тя не е толкова лесно достъпна в страните, които в момента се борят с епидемията.

Достъпът до ваксини остава значително предизвикателство в много региони, засегнати от настоящата епидемия от шарка. Въпреки това, африканските държави получават обещания за дарения на ваксини от Европейския съюз, САЩ и Япония.

Някои експерти обаче предполагат, че разпространението на болестта ще продължи. Хората пътуват повече от всяка друга епоха в човечеството, а вирусите не зачитат границите.

Източници: https://www.health.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *