Честото ядене на червено месо повишава риска от диабет

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Ново проучване свързва вид желязо, намиращ се в червеното месо и други форми на животински протеин, с развитието на диабет тип 2

червено месо повишава риска от диабет тип 2

Червеното месо съдържа вид желязо, което може да увеличи риска от развитие на диабет тип 2, показва ново проучване.

За целите на проучването учените са изследвали 36-годишни диетични доклади от повече от 200 000 възрастни, оценявайки техния прием на различни форми на желязо от храни и добавки. Участниците, които са яли най-много храни с високо съдържание на хем желязо (съдържащо се в червеното месо и други животински протеини), са имали 26% по-голяма вероятност да развият диабет тип 2, отколкото хората, които са консумирали най-малки количества от тези храни, според резултатите.

Риска от диабет тип 2, свързан с непреработеното червено месо, може да се обясни с високото му съдържание на хем желязо, установи анализът.

Но нехем желязото – видът, открит в непреработените растителни протеини и добавките с желязо не изглежда да има подобно въздействие.

„Намаляването на приема на хем желязо от червено месо и включването на повече източници на растителни протеини, като бобови растения, ядки и семена, може да бъде ефективна стратегия за понижаване на риска от диабет“, казва главният автор на изследването Франк Ху, доктор, професор по хранене и епидемиология в Харвард T.H. Чан – училище по обществено здраве в Бостън.

Важно е да се отбележи също, че някои алтернативи на ултрапреработено месо на растителна основа използват генетично модифицирани форми на хем желязото, за да подобрят своя вкус и външен вид.

Франк Ху, доктор, професор по хранене и епидемиология в Харвард T.H. Чан, училище по обществено здраве в Бостън и главен автор на проучването
Франк Ху, доктор, професор по хранене и епидемиология в Харвард T.H. Чан, училище по обществено здраве в Бостън и главен автор на проучването

 

Защо хем желязото е вредно?

 

Хем желязото се намира в кръвта и мускулната тъкан и се абсорбира по-лесно от тялото, отколкото нехем желязото, намиращо се в растенията. По-високата консумация на хем желязо е свързана с голямо разнообразие от здравословни проблеми, включително състояние, известно като претоварване с желязо, когато настъпва увреждане на органите, защото тялото съхранява твърде много желязо. То също така води и до оксидативен стрес, дисбаланс на антиоксиданти в тялото, а и двете могат да увеличат риска от диабет тип 2, казва д-р Ху.

За да получат по-добра представа как хем желязото може да доведе до диабет тип 2, Ху и колегите му са изследвали резултатите от кръвни тестове за подгрупа от почти 38 000 участници. Те откриха, че по-високият прием на хем желязо е свързан с няколко кръвни биомаркера, свързани с нивата на инсулин, кръвната захар, липидите, възпалението и метаболизма на желязото.

Изследователите също така са изследвали вещества в кръвната плазма за подгрупа от около 9000 участници и са идентифицирали дузина от така наречените метаболити или продукти, произведени от клетъчна активност, които преди това са били свързвани с диабет тип 2.

Проучването не е контролиран експеримент, предназначен да докаже дали и как хем желязото може директно да причини диабет тип 2. Едно ограничение на анализа е, че участниците са били предимно бели, което прави възможно резултатите да се различават за хора от други расови или етнически групи.

 

Как може да намалите приема на хем желязо в храненето си?

 

Има няколко начина да намалите хем желязото във вашата диета.

„Червеното месо, като говеждо, свинско и агнешко, съдържа значително по-големи количества хем желязо от рибата или пилешкото“, казва Ху. „Следователно, за хора, които редовно консумират червено месо, най-ефективният начин за намаляване на приема на хем желязо е да намалят консумацията на червено месо.“

Намаляването на преработеното червено месо (като колбаси, луканки и т.н.) ще намали и приема на нитрати и нитрити, които също са свързани с по-висок риск от диабет тип 2.

Също така може да следвате тези начини за намаляване на хем желязото във вашата диета:

• Избягвайте честата консумация червено месо, прясно или преработено.

• Изберете непреработени протеини на растителна основа като боб, бобови растения и варива, както и яйца.

• Изберете риба и постно бяло месо, като пилешко или пуешко.

• Пълнете половината си чиния със зеленчуци.

• Ограничете алкохола и храните с високо съдържание на захар, тъй като те увеличават усвояването на нехем желязо.

• Ако ядете червено месо, уверете се, че го правите умерено, за да сведете до минимум риска.

„Рядката консумация, като например няколко пъти седмично, е малко вероятно да има значително въздействие върху здравето“, обяснява проф. Ху.

Линк към проучването: https://www.nature.com/articles/s42255-024-01109-5

Източници: https://www.everydayhealth.com; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *