4 признака на недостиг на витамин B12

Какви са най-често срещаните признаци на недостиг на витамин B12?

недостиг на витамин B12
Витамините от групата B са изключително важни за организма

Поддържането на балансирана диета е от решаващо значение за здравето, а не само за предпазване от сърдечно-съдови заболявания и наддаване на тегло. Освен това помага да се гарантира, че получаването на всички основни витамини и минерали, от които тялото се нуждае, за да функционира правилно. Един от тези основни витамини е витамин B – особено B12, който често получаваме от консумацията на месо, риба, морски дарове, яйца и млечни продукти.

Дефицитът на витамин B12 е сравнително често срещан, особено сред по-възрастните, вегетарианците и веганите. Това хранителни вещество играе важна роля в поддържането на нервите, мозъка, енергийния метаболизъм, синтеза на ДНК и образуването на червени кръвни клетки.

 

Какви са признаците на недостиг на витамин B12 според експертите?

 

1. Чувство за умора и сънливост

Чувството за сънливост, отпадналост или липса на енергия като цяло може да е признак за множество здравословни проблеми. Това може също да сочи към липса на жизненоважното хранително вещество в тялото.

„Витамин B12 е от съществено значение за образуването на здрави червени кръвни клетки“, казва Леан Постън, лекар и здравен съветник за Invigor Medical. „Ниските нива на B12 могат да намалят производството на червени кръвни клетки и да затруднят доставянето на кислород до клетките, което може да причини умора.“

 

2. Проблеми с плодовитостта

Липсата на това хранително вещество може да доведе до проблеми със зачеването. Дефицитът на B12 е свързан с безплодие, тъй като той подобрява броя на здравите яйцеклетки и качеството на ембриона.

Ниското ниво на B12 също е свързано с повишен хомоцистеин, аминокиселина, която може да увеличи рисковете от много заболявания, когато е в излишък. Повишените нива на хомоцистеин увреждат лигавицата на матката.

 

3. Изтръпване и загуба на усещане

Ако крайниците Ви изтъпват често, е възможно организмът Ви да изпитва недостиг на витамин В12.

„Недостигът на витамин B12 може да причини промени в начина, по който нервите изпращат съобщения в тялото“, казва Постън.

Хората с дефицит на витамин B12 могат да изпитат още раздразнителност, нарушено обоняние и отсъствие на неврологични рефлекси, като например реакцията на свиване на коляното. Когато има сериозен недостиг, могат да се появят и психиатрични симптоми, които наподобяват симптомите на деменция.

Леан Постън, лекар и здравен съветник за Invigor Medical
Леан Постън, лекар и здравен съветник за Invigor Medical

 

4. Пребледняване

Д-р Постън обяснява, че дефицитът на витамин B12 може да създаде деформирани червени кръвни клетки. „Тези клетки се улавят в далака, намалявайки броя на циркулиращите нормални червени кръвни клетки. Това състояние, наречено анемия, може да доведе до пребледняване на кожата“, обяснява тя.

Някои хора нямат никакви или много леки симптоми, причинени от злокачествена анемия в продължение на години, докато други могат да изпитват умора, мускулна слабост или сърцебиене. Анемия може и да няма в случаи на лек дефицит на витамин B12.

 

Ако забележите някои посочените по-горе симптоми, се свържете с личния си лекар

 

Тези състояния могат да се отразят на качеството на живот значително. Също така те не е задължително да са причинени от недостиг на витамин B12, възможно е да са причинени от други дефицити или заболявания.

Неразположенията винаги трябва да се споделят с лекар и да се взимат навременни мерки, защото лекуването на повечето здравословни проблеми е много по-лесно в началните етапи.

Източници: https://bestlifeonline.com; https://pixabay.com/

 

Витамин B12 – ефективна формула при тревожност, стрес, умора

Витамин B12 (Vitamin B12 mit Rosenwurz)
Германският продукт витамин B12 помага при състояния като анемиия, периферна невропатия, дефицит на B12.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *