Ново проучване: Пиенето на мултивитамини не удължава живота

Много хора пият мултивитамини редовно, като смятат, че това носи значителни ползи за здравето и ще удължи живота им, но така ли е наистина?

мултивитамини не увеличават продължителността на живота

Идеята, че подхранваме телата си да се борят с инфекциите и да останат във форма, прави покупката на мултивитамини привлекателна. Ново проучване обаче поставя под съмнение ефективността на тези популярни добавки. Мултивитамините помагат ли за дълголетието или носят повече вреда, отколкото полза?

 

Ето какво казва последното мащабно проучване по въпроса:

 

Проучването, ръководено от изследователи от NIH National Cancer Institute (NCI) в САЩ и публикувано в JAMA Network Open на 26 юни, проследява близо 400 000 възрастни в САЩ в продължение на повече от 20 години, като не открива връзка между редовната употреба на мултивитамини и по-голяма продължителност на живота. Всъщност данни сочат точно обратното: през първите няколко години на проследяване употребата на мултивитамини е свързана с 4% по-висок риск от смърт по всякакви причини.

Според съобщение за пресата, очертаващо резултатите от проучването, изследователите са искали „по-задълбочено да изследват връзката между дългосрочната редовна употреба на мултивитамини и общата смъртност и смъртността от сърдечно-съдови заболявания и рак„.

Предишни проучвания са разглеждали тази тема, но е имало смесени резултати и тези изследвания са били ограничени от по-кратки периоди на проследяване.

В настоящото проучване изследователите са проследили данни от три големи проучвания, в които всички участници са били „като цяло здрави, без анамнеза за рак или други хронични заболявания“. В сравнение с тези, които не са приемали мултивитамини, приемащите витамини не са имали по-малка смъртност.

По-конкретно, изследователите не са открили разлика в риска от смърт от рак, сърдечни заболявания или мозъчно-съдови заболявания.

Като цяло, доказателствата сочат, че „има малка здравна обосновка за употребата на мултивитаминни добавки“, пишат експерти от проучването в придружаващ редакционен коментар. Те признават, че понякога има нужда от добавки, но това „често може да бъде ограничено до нужда от въпросните микроелементи“.

 

Промените в здравословните навици са формулата за удължаване на живота

 

Проучванията показват, че добавките понякога могат да имат и неблагоприятни ефекти, включително „претоварване с желязо“ в случай, че хората консумират твърде много желязо чрез добавка. Също така се наблюдава и намалена абсорбция на антибиотици от добавки с калций и цинк.

Имайки това предвид, изследователите са категорични, че дългосрочното здраве и дълголетие могат да бъдат постигнати чрез поддържане на здравословна диета.

„Пренасочването на хранителните навици, може да осигури за удължаване на живота, което мултивитамините не могат“, се казва в редакционния коментар. „Зеленчуци, плодове, бобови растения и зърнени култури са основни продукти в районите със забележително дълголетие, известни като Сини зони – Окинава, Япония; Сардиния, Италия; полуостров Никоя, Коста Рика; остров Икария, Гърция; и Лома Линда, Калифорния.“

Стотици проучвания доказват, че яденето на повече зеленчуци и плодове е свързано с намалена смъртност. Още по-добре, изследователите отбелязват, че здравословните храни доставят тези микронутриенти, които съдържат мултивитамините, като същевременно осигуряват макронутриенти и фибри.

 

Ако желаете да живеете по-дълго, не мултивитамините, а начина на живот е важен

 

Науката все още не е стигнала до разработването на хапче или добавка, която да удължава живота. Но има доказани практики, които го правят.

Наблягането на растителните продукти в диетата и редовното движение са ключови за избягването на редица заболявания и осигуряването на по-спокойни и лишени от заболявания старини.

Източници: https://bestlifeonline.com; https://www.freepik.com/

Линк към проучването: https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2820369

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *