Неврастенията е сериозно заболяване. Вижте причините, симптомите и как се лекува

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Когато човек постоянно е изложен на негативни фактори, когато е в стрес, когато е преуморен, съществува риск да се сдобие с неврастения.

Ето някои от причините за заболяването неврастения: Прекомерна работа и свързаната с това преумора, грижа за болни роднини, съвместен живот със силно токсични хора. Има три фази в развитието на това заболяване.

Неврастенията е сериозно заболяване. Тя е форма на неврозата. Причинява се под въздействието на продължителен стрес или пренапрежение. Изтощената нервна система принуждава своя собственик да реагира твърде бурно дори по незначителни поводи: всяко дребно нещо може да предизвика у него пристъп на гняв или сълзи.

Причините

Най-често неврастенията възниква поради продължителен стрес (работа извън нормалното, постоянна грижа за деца или болни роднини). Непрестанният емоционален дискомфорт и нервното напрежение довеждат тялото до изтощение.

Неврастенията може да възникне и поради тежки психични травми. Драматичните и нежелани промени в живота като развод, смърт на близки, уволнение, принуждават човек да изразходва голямо количество умствена енергия за кратко време. А психиката няма време да се възстанови. Тежки и продължителни заболявания, които отслабват тялото и предизвикват силни чувства, също могат да бъдат причина за развитието на неврастения.

В допълнение, редица фактори за развитието на това разстройство включват също така продължителна прекомерна употреба на токсични вещества (алкохол и наркотици). А също и работа в условия, които са опасни за здравето (токсично производство или нередовен график, редовно претоварване).

Какви са физическите симптоми?

В допълнение към нестабилното емоционално състояние могат да възникнат и физически проблеми от различно естество: нарушения на сърдечната дейност, на храносмилането, проблеми с уринирането и сексуална дисфункция.

Трите фази на неврастенията

Неврастенията има три фази на развитие. Според първоначалното състояние на човек, неговия тип личност и агресивността на външните фактори, фазите могат да се развиват последователно, една след друга или хаотично. Състоянието на човек може да се влошава и подобрява, с преходи и връщания от една фаза към друга.

Хиперстенична фаза

Първата фаза е алармен сигнал от тялото. То съобщава: Вътрешните ресурси са на изчерпване. Човекът все още не се чувства уморен, но става напълно непродуктивен. Трудно му е да се концентрира, въпреки че може да се опитва да го направи. Ако цялото му внимание е насочено към задачата, всеки незначителен фактор може да го разсее и да предизвика пристъп на гняв.

Дори хора, които поради възпитанието и характера си не са склонни към това, могат да крещят, да използват нецензурни думи и да се опитват да обидят другите. След това човекът отново влиза в състояние на весела разсеяност: опитва се да направи нещо, но резултатът е нулев.

Цикълът може да се повтаря много пъти на ден. Неизпълнението на задача поради грешка само увеличава стреса на човек и влошава ситуацията. Физически тази фаза се проявява под формата на сутрешна сънливост, проблеми със заспиването, дискомфорт в тялото (тежест в гърдите или стомаха, притискащо главоболие).

Раздразнителност

Втората фаза на неврастенията може да възникне, ако по време на първата фаза човек продължава да бъде изложен на агресивните фактори, въпреки състоянието си. На този етап тялото вече няма сили да поддържа напълно дори изблиците на гняв: те намаляват във времето. След тях идва емоционалното изтощение, което често се проявява с пристъпи на сълзливост. Човек вече не е просто неспособен да се концентрира върху задачите. Той се чувства физически неспособен да прави нещата поради преумора. Може да се опита да се подготви, но почти веднага умората ще го принуди да се откаже от това, което прави.

Хипостенична фаза

Третата фаза наподобява симптомите на депресия: човек губи способността да се радва. Той чувства постоянна слабост, в апатия е, страда от сълзливост и започва да вярва, че е болен. На този етап човекът е погълнат от своето болезнено състояние. Мисълта, че е болен, поглъща и последните му сили.

Особености на неврастенията

При правилна терапия и отстраняване на обстоятелствата, довели до развитието на заболяването, неврастенията може да бъде излекувана във всяка от трите ѝ фази. Ако обаче човек се върне отново към фазите на разстройството, симптомите стават по-тежки и възстановяването отнема повече време.

Как се диагностицира неврастенията?

Невролог, психиатър или психотерапевт може да диагностицира това разстройство чрез интервюиране на пациента. По време на разговора той ще се опита да установи онези фактори, които агресивно влияят на състоянието на човека. Става дума за отношенията с колегите и близките, за условията на труд. А също и информация за наследствеността, обстоятелствата, при които има подобрение или влошаване на общото състояние. В допълнение към устното интервю, общите медицински прегледи или психологическата диагностика с помощта на различни тестове могат да помогнат при диагностицирането.

Има разлика между неврастенията и депресията

Въпреки че симптомите на тези две заболявания са сходни, тяхното протичане и причини са различни. Депресията може да се появи и без причина. Нейните обостряния настъпват през пролетния и есенния период. Човек изпитва най-лошото си състояние сутрин, но до вечерта се чувства по-добре.

Неврастенията винаги има причина за появата ѝ. Тя не е свързана със сезонните промени. През деня състоянието на човек се влошава само с увеличаването на умората. Дори ако агресивният фактор, който е причинил развитието на това разстройство, бъде елиминиран и е проведено необходимото лечение, депресията може да започне отново. Докато неврастенията изчезва напълно при отстраняването на негативните условия.

Как се лекува неврастенията?

Лечението на неврастенията включва използването на психотерапевтични практики, които помагат в борбата както с причините за заболяването, така и с неговите симптоми. За да бъде пациентът способен на психотерапия, могат да му бъдат предписани различни лекарства, в зависимост от фазата на неврастенията е и курсът. Предписват се транквиланти или обратното –  лекарства със стимулиращо въздействие.

В допълнение към психотерапията и лекарствата, пациентът се съветва да промени средата си, да се предпазва от агресивни фактори и да се грижи за съня и диетата си.

Профилактика

Навременната почивка, добрата храна, удовлетворението от собствените дейности, здравите отношения с близките… Това е най-ефикасната превенция на неврастенията.

                                                                                                                                                                                   Източник: b17.ru

Сънотоп помага за:

· За успокоение и отпускане

· При трудно заспиване

· При чести събуждания през нощта

· За дълбок и непрекъснат сън

                                                             Сънотоп SANOTOP

СЪНОТОП – за успокоение, дълбок и продължителен сън

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *