Болезненият синдром на карпалния тунел – масов проблем за офис служителите. Вижте как да си помогнете

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Ако прекарвате много време в работа на компютър, ръцете ви неизбежно са подложени на силен и болезнен стрес.

Болката в пръстите, китките и ръцете подсказва за синдром на карпалния тунел, наричан още тунелен синдром. Какво причинява проблема и как да го предотвратите – ще намерите отговорите въпросите в тази статия.

Синдромът на карпалния тунел е основен проблем за офис служителите. Между костите и връзките има специални канали, в които се намира средният нерв. Когато този нерв се притисне, възниква тунелен синдром и човекът чувства болка. Тази болка не винаги се усеща точно в ставата на ръката.

Заболяването се развива постепенно

Отначало се усеща лека болка, след това изтръпване и дискомфорт в самата става. Ако работите на компютър дълго време без прекъсване, се появява стагнация на кръвта, усещане за парене в ръката. А болката не спира дори след края на работния ден. С течение на времето сухожилията се втвърдяват, възпаляват се и оказват натиск върху нерва. Това е причината болката да се разпространи и към пръстите и китката.

В този случай тялото прави опити да реши проблема самостоятелно. Поради това между хрущялите се натрупва течност, чиято основна задача е да измие възпалените клетки. Ако на този етап не се помогне на тялото и продължите да работите интензивно на компютъра, тогава настъпва обратният процес. Възпалените клетки не се елиминират, ставите се подуват, особено през нощта.

Ако чувствате болка в ръката си през нощта, тогава е време да предприемете мерки за запазване на здравето си. В ранен стадий на заболяването ситуацията може да се коригира у дома, но в напреднали случаи – може да се стигне до операция.

Как можем да предотвратим развитието на карпален синдром?

Има лесни специални упражнения, които трябва да се изпълняват поне 10 пъти дневно. Те ще ви помогнат за предотвратяване на развитието на болестта:

  1. Стискайте здраво и отпускайте юмруците си.
  2. Стиснете юмруци и направете няколко въртеливи движения с ръцете надясно и наляво.
  3. Съберете дланите си заедно, поставете лактите си встрани, изправете раменете си и спуснете дланите възможно най-ниско без да нарушавате позицията на лактите.
  4. Вземете малка топка, стиснете я с всички пръсти на лявата си ръка, след това с всеки пръст на свой ред и между дланите. Вземете топката с дясната си ръка и направете същото. Накрая повторете всички тези стъпки без топката.
  5. Изправете ръцете си право пред вас. С лявата си длан създайте съпротива за дясната длан, опитвайки се да я изправите. Повторете подобни действия с дясната длан, създавайки съпротива за нея с лявата.

Струва си да помислите за правилното подреждане на работното място, защото съвременните джаджи наистина помагат да се предотврати развитието на болестта. Става дума за:

  • Подложки за ръце.
  • Ергономични клавиатури.
  • Вертикални компютърни мишки.
  • Тракболи.
  • Графични таблети.
  • Тъчпадове.

Можете също така да използвате медицински еластични бинтове със специални метални вложки (твърди или пружиниращи).

Какво да направите, ако сухожилията на ръцете ви вече са възпалени?

В този случай следните процедури ще ви помогнат:

  1. 1. Горещи бани.

Напълнете малък съд с почти гореща вода, стиснете юмруците си и бавно ги спуснете във водата. Въртете ръцете си наляво и надясно за около десет минути. След това увийте ръцете си с кърпа, за да не изстинат прекалено бързо.

  1. Парафинови бани.

Напълнете съд с горещ парафин, потопете ръцете си няколко пъти и след това ги увийте в кърпа.

  1. Топъл компрес.

Накиснете марля в лек алкохолен разтвор, увийте ръцете си и оставете за една нощ.

  1. 4. Масаж.

Трябва да масажирате не само мястото, където се усеща болката, но и цялата ръка – от върха на пръстите до предмишницата.

Що се отнася до стационарното лечение, експертите обикновено предлагат отстраняване на излишната течност чрез пункция или предписване на лекарства в случай на увреждане на хрущяла.

Ако подозирате, че имате синдром на карпалния тунел, непременно трябва да се консултирате с лекар. Само специалист ще може да предпише подходящо лечение за вашия конкретен случай.

Източник: econet

Спонди Гард помага: При болки, причинени от шипове, ревматизъм, артрит, плексит, при прищипани и възпалени нерви, ностоянна преумора, скованост и дискомфорт в ставите, при травми, навяхвания, изкълчвания. Облекчението настъпва няколко минути след намазване на проблемната зона!

спонди гард гел
Новият СПОНДИ ГАРД: Спешна помощ при шипове и прищипани нерви

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *