Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Грипът: бдителност и задължителна ваксинация!

Всяка година броят на засегнатите от различните вируси на грипа расте. Ето защо е необходима ежегодна ваксинация от началото на октомври. Ваксините са налични в аптеките след 22 септември.

Бдителност за „младите старци“ Ако миналата година ваксинното покритие беше добро за хората над 70 години (повече от 60%), то то остана незадоволително сред тъй наре­чените „млади старци“‘(65-69 години), където ваксинирани срещу грип бяха по-малко от по­ловината. Всъщност проблемът на тази група от населението е, че те не се възприемат реално като „хора на възраст“, но от медицинска гледна точка би трябвало да са по-внимателни. И тъй като водят активен живот, рискуват ненужно да бъдат изолирани от него вследствие на грипа. Особено в случаите на рискови патологични заболявания, грипът е особено опасен. Каквато и да е възрастта им, такива хора задължително трябва да се ваксинират.

Напомняния

  • Грипът се пренася чрез малки капки, разпро­странявани във въздуха, когато някой заразен говори, кашля или киха.
  • Ваксината е ефикасна 10-15 дни след поста­вянето й, следователно е най-добре човек да се ваксинира при първата поява на случай на грип. Епидемията се развива лавинообразно и затова е доказано, че най-удачният период е в началото на октомври.
  • Ваксината е ефикасна една година и съдържа­нието й се променя ежегодно в зависимост от изолираните нови щамове.
  • Успоредно съществуват и антивирусни лече­ния базирани на невраминидаза на вируса, ен­зим, който му позволява да навлезе в клетките и вследствие да ги инфектира. За да бъде ефикас­но, това лечение трябва да започне възможно най-скоро след появата на симптомите.

1,4 милиона случая на грип за миналата зима: средна епидемия

През сезона 2004/2005 грипния вирус от щам А (H3N2) е засечен в България още в края на сеп­тември, но едва след няколко месеца става епи­демиологичен (15-25 януари и 20-27 март). Ин­тензивността на епидемията е определена като средна с 1,4 милиона случая (200 000-300 000 по време на пиковете).

Списък с новите усложнения, вследствие на грип:

  • Диабет от тип 1 и 2;
  • Остра сърдечна недостатъчност, нарушение на ритъма;
  • Хронична респираторна недостатъчност;
  • Остри форми на неврологични и мускулни смущения.

Доколко ефикасни наистина са ваксините против грип?

Ефективността на противогрипните ваксини е широко доказана. Защитни антитела се откриват в 60% до 90% в кръвта на ваксинираните хора (в зависимост от изследванията и ваксините, ко­ито се променят всяка година). Антителата се по­явяват в края на втората седмица след първона­чалното ваксиниране и са устойчиви в продължение на няколко месеца. Ако сравним ваксинираните с неваксинираните, то при ваксинираните – хора наблюдаваме 30 случая на грип срещу 100, при неваксинираните. Защитата, гарантирана от ваксината, е около година за възрастните и малко повече при младите индивиди.

Внимание!!! Как да съхраняваме ваксината?

Ваксината е стабилна и може да се съхранява в продължение на 18 месеца, но с уговорката, че трябва да се използва доста преди това. Освен това съхранението се осъществява при +2 до +8 градуса и на неосветено място.

Ваксини и реимбурсиране

Поради нарастването на опасността от пандемия (във връзка с възможността за рекомбиниране на вирусите на птичи и човешки грип) в новия пандемичен план се предвижда реимбурсиране на част от ваксините за хронично болните. Това са хора със сърдечно-съдови заболявания и диа­бет, които по желание ще могат да се ваксинират на по-ниска цена или безплатно.

Как се отразява грипната епидемия на децата?

При възникване на грипна епидемия децата представляват около 40% от заболелите. В дей­ствителност броят на вирусите, пренасяни от децата, е много по-голям. С други думи, вирусът се мултиплицира много по-лесно при децата и те са тези, които го предават на възрастните. Тогава трябва ли да ги ваксинираме? До скоро специ­алистите не го препоръчваха. Но от 2004 г. Цен­търът за контрол на заболяванията в САЩ одобри и препоръча имунизацията на всички деца на възраст от 6 до 23 месеца. Министерство на здравеопазването в България също препоръчва имунизация срещу грип за всички, които искат да се предпазят от разболяване.

Кои деца трябва да се ваксинират?

Ваксинация е противопоказна за всички бебета под 6 месеца. Над тази възраст здравните ин­ституции препоръчват ваксинирането на деца (между 6 месеца и 18 години), страдащи от син­дрома на Кавазаки (възпалително заболяване, свързано с имунно дисфункциониране), страда­щите от имунни заболявания, остра бъбречна недостатъчност, различни видове анемии, инсу­линово зависим диабет, респираторни пробле­ми (особено астма), както и хронични сърдечни заболявания. В тези случаи има риск грипът да се задълбочи или да усложни вече съществуващите заболявания

И все пак не трябва да забравяме, че грипът при децата протича много по леко. При всички случаи, поставянето на противогрипна ваксина, особено на деца изисква, консултация с педиатър за да се лимитира максимално рискът от не правилно или ненужно натоварване на детския организъм.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *