Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Паднал клепач се лекува хирургично

  • Отеклите клепачи понякога говорят за проблеми в отделителната система

Когато и двата горни клепача са отекли, това може да подсказва за на­рушение в работата пикочноотдел  система, най-вероятно при бъбреците. Ако едновременно се на­блюдава пресипналост на гласа и удебе­ляване на езика, наистина става въпрос за сериозно заболяване на бъбреците… При всички случаи трябва да се консул­тирате със специалист и след като ви бъде поставена диагноза, да търсите лечение. Ние ще ви предложим съвета на д-р Мария МИХАЙЛОВА, една от най- добрите специалисти по очни болести в България, която прилага френски опит в широка гама пластични и ре­конструктивни операции около очите (клепачи, слъзни пътища, орбита) и на цялото лице.

 

Какви мерки могат да се вземат при паднали и подути горни клепачи на очите? Нямам заболявания, здрава сьм.

Василена Иванова – Разград

Клепачите са непрекъсна­то в мигателни движения, с които разстилат сълза­та и овлажняват окото.

Нормалното положе­ние на клепача при споко­ен отворен поглед е на го­рното ниво на роговицата или „цветното кръгче“ – ирис. При различни състо­яния горният клепач може да закрива окото изцяло или частично. Нарича се птоза, което означава падане на клепача. Птозата може да се дължи на различни причини и се раз­деля основно на вродена и придобита, едностранна или двустранна. Когато не закрива зеницата и не пречи на зрението, е само козметичен дефект.

При тежката форма клепачът закрива окото и нарушава зрителния процес. Лекува се по опе­ративен път. Хирургът, който има достатъчен опит, може да подбере подходящата хирургич­на техника съобразно степента на птозата и нейния вид. Най-честата операция, която при­лагаме, е скъсяването на повдигащия мускул на горния клепач – леватора. При специфични състояния се прилага друга техника: паднали­ят клепач се „окачва“ за челните мускули, като се използва собствена тъкан (напр. фасция от бедрото). Така при леко повдигане на челото се повдигат и клепачите. По-конкретна информа­ция от каква операция се нуждаете, можете да получите от вашия лекуващ лекар…

ВПРОЧЕМ!

Малко повече за вродена­та птоза. Както подсказва името, тя се забелязва непо­средствено след раждането. При тотална птоза – напълно затворено око от неподвижен клепач, трябва спешна хи­рургична намеса, особено ако е едностранна. Опасността за зрението идва от това, че закритото око, което не може да гледа, остава недоразвито или мързеливо“. Децата с та­къв проблем трябва да бъдат консултирани веднага със спе­циалист и да се предприемат мерки за отстраняване на дефекта по най-бързия начин.

Пациентите с леки птози, при които клепа­чът не пречи на погледа, се проследяват от офтал­молог за съпътстващи очни проблеми – кривоглед­ство, далекогледство и др. Най-подходящата възраст за оперативна корекция на клепача при децата е между 3-та годи­на и 7-8-годишна възраст. Пубертетът не е подхо­дящ период за хирургия. Често пациенти, остана­ли с нелекувана вродена птоза, се подлагат на операция от козметични съображения и в по-напреднала възраст. Раз­лични вродени аномалии при децата се съчетават с птоза като блефарофимозата или синдромът на Маркус-Гун. При тях също се препоръчва хирургично лечение.

Придобита птоза може да бъде предизви­кана както от външни причини като травми и изгаряния, така и от възрастови изменения и болести. Най-чести- те придобити птози се срещат при възрастни .хора вследствие на т.нар. дегенеративни промени в тъканите. Мускулът, кой­то повдига горния клепач, отслабва се „отпуска“. Това състояние се лекува много успешно хирургически.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *