Д-р Меркола: Има сериозни заболявания, които се крият зад термина „тревожност“

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Терминът „безпокойство“ не се отнася само до един вид състояние. Всъщност той обхваща различни заболявания, които засягат хората по различен начин.

Д-р Джоузеф Меркола разглежда тук най-често срещаните типове потенциално инвалидизиращи тревожни разстройства.

Генерализирано тревожно разстройство (GAD) или безсмислената тревожност

Генерализирано тревожно разстройство (GAD) е хронично състояние, при което пациентите често изпитват страх и безпокойство заради различни аспекти на живота –  като здраве, пари, семейство, работа или училище.

Разбира се, нормално е да се тревожите за определени аспекти от живота. Но хората с GAD срещат трудности при идентифицирането на конкретен страх и управлението на проблемите, които възникват от него. Хората с GAD изпитват страх от неща, които обикновено са нереалистични или непропорционални на това, което трябва да се очаква в дадена ситуация. Те също така очакват нещастия и природни бедствия, които водят до нарушаване на ежедневните им функции на работа или в училище. Както и трудности в социалните дейности и взаимоотношения.

Типичните симптоми на генерализираното тревожно разстройство включват:

  • Безпокойство, чувство, че сте на ръба или на края на живота си.
  • Бърза уморяемост.
  • Затруднено концентриране, раздразнителност.
  • Мускулна треска.
  • Трудности при контролиране на тревожността.
  • Проблеми със съня, като трудно заспиване, незадоволителен сън, неспокоен сън.
  • Обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР).

Подобно на GAD, обсесивно-компулсивното разстройство е хронично разстройство, при което пациентът страда от постоянни, натрапчиви или изтощителни мании или компулсии. Медицинският център на университета в Мериленд дефинира тези признаци по следния начин:

Обсесии

Това са повтарящи се или постоянни умствени образи, мисли или идеи. Те варират от светски проблеми (като притеснение дали вратата е затворена) до плашещи фантазии (като агресивно поведение към любим човек).

Компулсии/компулсивно поведение: Повтарящи се, безмилостни и самонасочени ритуали, които се изпълняват, за да се предотврати появата на мании. Примерите включват хора, които постоянно проверяват дали са заключили вратите си, дали са изключили печката. Обаждат се на близки, за да се уверят, че са в безопасност. Мият ръцете си или предметите около тях, за да избегнат замърсяване и заразяване.

Пациентите с ОКР осъзнават, че поведението им е неразумно или ирационално и се опитват да намалят безпокойството си. Но в крайна сметка не могат да се справят с него.

Въпреки че специфичните причини все още не са установени, изследванията показват, че може да има неврологична връзка. Изображенията на мозъка показват, че мозъците на хората с ОКР функционират по различен начин.

Паническо разстройство

Паническото разстройство възниква, когато пациентът изпитва кратки или внезапни пристъпи на силен ужас и страх – пристъпи на паника.

Твърди се, че това причинява внезапно и силно чувство на тревожност, при което пациентът се чувства сякаш получава сърдечен удар, сякаш полудява или умира. Пациентът изпитва още и втрисане, объркване, замаяност, гадене и затруднено дишане.

За съжаление пристъпите на паника могат да се случат навсякъде, по всяко време и често без предупреждение. Те обикновено се появяват внезапно и продължават 10-20 минути. А в някои случаи могат да продължат дори час или повече. Заболяването често се развива в млада възраст. Жените са два пъти по-склонни от мъжете към панически атаки.

Като се има предвид потенциално разрушителната природа на паническите атаки, в опит да предотвратят следващата атака, някои пациенти страдат от следните „последици“:

Усещане на всякакви промени в нормалното функциониране на тялото и тълкуването им като животозастрашаващо заболяване. Или прояви на прекомерна бдителност, последвана от хипохондрия. Очакване, че той или тя може да страда от бъдещи атаки, водещи до драстични промени в поведението.

Някои пациенти развиват агорафобия – желание да избягват ситуации или места, където са били застигнати от паническа атака. Хората с агорафобия се опитват да избягват да посещават места като търговски центрове, обществен транспорт или спортни арени. Места, които смятат, че е много трудно да напуснат бързо.

Фобии

Фобиите са ирационален страх и избягване на определен обект или ситуация.

Хората с фобия вече са разпознали своя страх като ирационален или неоснователен. Но не са в състояние да контролират тревожността, която възниква от нея. Ако човек е изложен на източник на страх, той може да получи паническа атака, характеризираща се със следните симптоми:

  • Усещане за сърцебиене или ускорен пулс.
  • Диспнея – или задух.
  • Бърза реч или неспособност за говорене.
  • Суха уста.
  • Разстройство, гадене.
  • Високо кръвно налягане, тръпки.
  • Болка или стягане в гърдите.
  • Усещане за задушаване.
  • Посттравматично стресово разстройство (ПТСР). Както подсказва името, хората с посттравматично стресово разстройство страдат от събития в миналото.

Например: От участие в бойни действия, изнасилване, ако са били взети като заложници, природни бедствия. И още – станали са свидетели на насилствена смърт, нападения, сериозни аварии. Тези хора често си спомнят такива събития и променят поведението си, за да избегнат среща с подобни събития.

Симптомите па посттравматичното стресово разстройство са много

  • Кошмари.
  • Плашещи мисли.
  • Изпотяване и треперене.
  • Отказ от обсъждане на събития от живота.
  • Избягване на всичко, което може да напомня за събитието.
  • Чувство на изолация и отчуждение от другите.
  • Усещане на емоционална и умствена безчувственост.
  • Намален интерес към живота.
  • Невъзможност за запомняне на някои части и факти от събитие.
  • Затруднено концентриране.
  • Безсъние.
  • Синдром „Бий се или бягай“.
  • Промени в настроението, раздразнителност.
  • Тревожно разстройство при раздяла.

Тревожното разстройство при раздяла възниква, и се увеличава поради раздялата с човек или място, което го е карало да се чувства в безопасност.

Някои случаи на тревожност при раздяла могат да доведат до паника. Ако реакцията е прекомерна или неподходяща, това се счита за разстройство. Това тревожно разстройство обикновено се появява в детството. Като първите симптоми се появяват в трети или четвърти клас, обикновено след ваканцията.

Ето някои симптомите на тревожно разстройство след раздяла

Отказ на пациента да спи сам. Повтарящи се кошмари за раздяла. Прекомерно безпокойство, когато се очаква или се случи раздяла с дома, или със семейството. Прекомерна загриженост за безопасността на член на семейството. Прекомерно безпокойство от раздяла с член на семейството. Отказ от посещение на училище. Страх и нежелание да останеш сам. Коремна болка, главоболие или други физически оплаквания. Мускулна болка или напрежение. Прекомерна „прилепчивост“ дори у дома. Социално тревожно разстройство.

Социалното тревожно разстройство е вид социална фобия, при която пациентът се страхува, че другите ще говорят лошо за него. Или се страхува от публично унижение поради импулсивни действия. Това състояние е свързано с чувства като сценична треска, страх от унижение и страх от интимност.

Хората с това тревожно разстройство предпочитат да избягват ползване на тоалетна на обществено място. Хранене пред другите. Срещи. Да посещават партита или социални събития Да отидат на работа. Да влязат в стая, където вече седят хора. Да върнат стоки в магазина. Да започнат разговор.

Това разстройство може да бъде причинено от фактори като негативни преживявания (тормоз, отхвърляне или унижение). От личностни черти (срамежлив или плах характер). От нови социални или работни изисквания. От болести, които привличат вниманието на околните.

 

 

 

 

 

 

 

 Автор: д-р Джозеф Меркола, russian.mercola.com

 

Мемори плюс с Бакопа мониери + Ашваганда – помага при паник атаки, депресия, стрес, тревожност

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *