4 популярни хранителни добавки, с които не трябва се прекалява

Приемането на твърде много от тези 4 популярни добавки може да бъде опасно, предупреждава токсиколог

хранителни добавки

Смята се, че добавките са безопасни, дори най-популярните от тях могат да бъдат опасни, ако се предозира с тях или взаимодействат с други лекарства, казва професор Роб Чилкот, ръководител на токсикологията в университета в Хертфордшир, Обединеното кралство.

Като цяло експертите са съгласни, че е най-добре хранителните вещества да се набавят от храната, но добавките могат да бъдат полезни за хора с определени дефицити или чиито диети липсват.

Проф. Чилкот обяснява какви са дългосрочните рискове от приема на прекомерни количества от някои от най-популярните добавки.

 

Не прекалявайте със следните добавки:

 

1. Магнезий

Магнезият е от съществено значение за функционирането на мускулите и нервите и за регулирането на нивата на кръвната захар. Препоръчителната дневна доза за възрастни е между 310 и 420 милиграма в зависимост от възрастта и пола. Това количество е еквивалентът на изяждането на голяма шепа бадеми или осем малки картофа.

Предозирането на магнезий се наблюдавано при тези, които са приемали повече от 5000 mg на ден. То може да причини сънливост, загуба на рефлекси, зачервяване на лицето и, в екстремни случаи, парализа и смърт, според Чилкот.

Консумирането на твърде много магнезий може също да доведе до изключително ниски нива на калций, това съсояние се нарича хипокалциемия, което според Чилкот може да „причини цял набор от здравословни проблеми“. Те включват депресия, гърчове и аритмия.

професор Роб Чилкот, ръководител на токсикологията в университета в Хертфордшир
Професор Роб Чилкот, ръководител на токсикологията в университета в Хертфордшир

 

2. Витамин C

Витамин С помага на имунната система да функционира и тялото да усвоява желязото. Чилкот казва, че обикновено се счита за безопасен и че предозирането на витамин С е изключително рядко.

Възрастните трябва да консумират 75-90 mg дневно и могат да приемат до 2000 mg витамин С всеки ден, преди да изпитат отрицателни последици за здравето. Това количество е приблизително на това, което бихте получили от изяждането на 28 портокала или 21 чушки.

Приемането на повече от 2000 mg витамин С на ден може да причини умора, проблеми с бъбреците и дефицит на витамин B12. Хората с подагра, цироза и някои бъбречни заболявания трябва особено да избягват високи дози витамин С.

 

3. Витамин D

Тялото се нуждае от витамин D, за да работят имунната система, мускулите и нервите, а също така е важен и за здравината на костите. Препоръчително е хората да получават 15 микрограма витамин D на ден и не повече от 100 mcg,което е приблизително същото количество, което бихте получили от 13,5 яйца.

От всички добавки, за които Чилкот говори, той каза, че тази е потенциално най-рисковата, но само при много високи дози. „Известните ползи за здравето от приемането на препоръчителната доза далеч надхвърлят рисковете“, казва той.

Според Чилкот консумацията на твърде много витамин D е опасно, защото повишава нивата на калций в кръвта, което може да доведе до конюнктивит, болка, температура и втрисане, повръщане и загуба на тегло.

 

4. Рибено масло

Омега-3 мастните киселини в рибеното масло са важни за здравето на клетките и имат много функции в сърцето, кръвоносните съдове, белите дробове, имунната система и ендокринната система.

Чилкот казва, че основният риск, свързан с рибеното масло, са замърсителите, които рибите може да са консумирали, докато са били живи, а не самите добавки. Тези токсини могат да включват тежки метали като живак, олово и кадмий.

Източници: https://www.businessinsider.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *