Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Полезни храни при лечение на рани

Когато претърпите инцидент освен, че трябва да спезвате предписаното ви лечение, трябва и да консумирате правилната храна, която ще улесни заздравяването на раните ви. Има различни хранителни продукти, които помагат на раните без значение дали те са леки ли тежки да заздравеят по-бързо. В тези хранителни продукти се съдържат необходимите витамини и минерали, които осигуряват правилното функциониране на човешкия организъм, а това само по себе си води  идо по-бързото зарастване на раните.

Куркумата е един от хранителните продукти, които освен за готвене се използват и за лечение на рани. Антиоксидантът куркумин, които се съдържа в куркумата помага за намаляване на възпаленията и подпомага лечебният процес. В стари времена в Индия хората са правили паста от куркума и са я поставяли върху раните, след което старателно са я увивали к кърпа, и така докато раната не зарастне. Този метод на лечение е запазен и до днес в някои от пламенните райони на Индия.

Сладките картофи са богати на витамин А, В и С и притежават антиоксидантни свойства, които са отличен помощник при зарастването на различни видове рани.

Медът в днешно време се използва не само като естествен подсладител, но и като много добър помощник при лечение на рани. Той съдържа следи от няколко витамини и аминокиселини, които са различни от захарта и използването му за лечение на рани помага за намаляването на възпалението, болка и подуване. Поради антибактериалните си свойства той не допуска раните да се замърсят и инфектират допълнително.

Млечните продукти като прясното и киселото мляко оказват много добра помощ при зарастването на различни видове рани. Това е така заради по-високата концентрация на протеини и цинк в тези продукти.

Консумирането на храни богати на цинк също са много полезни при заздравяването на различни видове рани. Такива са морските храни, говеждо, пилешко, стриди и др., както и млечни продукти, пшеница, ядки, боб, леща и др.

Витамин С е от съществено значение при зарастването на рани. Съдържа се в различни храни като: лимон, портокал, червена боровинка, ягода, ананас, киви, броколи, карфиол, домати, спанак и зеле.

Смята се, че дефицитът на желязо забавя процеса на заздравяване на раните. Затова храните богати на желязо се препоръчват на хора претърпели операции. Храните богати на желязо са листните зеленчуци, леща, пуешко и др.

И накрая , но не на последно място много е полезно при зарастването на рани да се консумира голямо количество течности, но не кафе, газирани напитки и алкохол, а вода, плодови сокове и здравословни супи. Консумацията на достатъчно количество течности е от съществено значение за зарастването на раните.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *