За какво говорят болките в задната част на главата? Само 4 лесни упражнения правят чудеса (Видео)

Причините за болката са в тилната част. Тя често се разпространява към шията и към слепоочията. Как да си помогнете, какво да лекувате, как да се предпазвате болки в тила?

Болката в задната част на главата и слепоочията може да означава:

  • Повишено кръвно налягане, което може да е придружено от появата на „петна“ или смущения пред очите, болка в гърдите вляво, замайване.
  • Цервикалната мигрена е най-честото усложнение при цервикалната остеохондроза.

Тук всяко по-голямо или по-малко рязко преместване назад на главата води до потъмняване в очите, замаяност, гадене и понякога загуба на съзнание. Цервикалната остеохондроза, която не е усложнена от захващане на гръбначната артерия, се проявява като болка в тилната част на главата и слепоочията. Както и в областта на шията. Тук движенията на шията могат да бъдат придружени от хрущене. А болката може да бъде придружена от замаяност, загуба на слуха, поява на „воал“ пред очите, двойно виждане.

  • Менингитът също се проявява като болка в слепоочията и задната част на главата.

Освен това е съпроводен от гадене, повръщане. Телесната температура се повишава и се появява фотофобия.

С какво са характерни болките във врата и задната част на главата?

  • При цервикална спондилоза. Проявява със силна болка, която може и да не спре. Тази болка се засилва при всяко завъртане или накланяне на главата. Необходими са много усилия, за да намерите поза, в която да заспите.
  • При възпалителни заболявания на тила и шията: карбункул, цирей. В този случай при изследване на смущаващите локализации можете да видите зачервяване и подуване. Това ще бъде много болезнено и откъдето ще се освободи гной.
  • Болката в тилната част на главата, която се разпространява едновременно към слепоочията, темето и челото, показва тензионно главоболие. Появява се след пренапрежение, притиска главата с „обръч“, без гадене и повръщане.
  • Повишено вътречерепно налягане. Болките се появяват се без видима причина, придружени са от гадене, повръщане, фотофобия, сънливост.
  • Спазъм на съдовете на черепната кухина. Придружен е от усещане за тежест в главата, което се засилва при накланяне на главата. Има тъп, характер.
  • Повишено кръвно налягане. Проявяват се един или повече допълнителни симптоми – болка в сърцето, слабост, петна пред очите, гадене.
  • Ако болката се разпространява в задната част на главата и нейният „център“ е шията или раменете, това показва патология на мускулите на врата – миозит.

Болката обикновено е едностранна, възниква при движение на шията настрани и се разпространява към раменете и междулопаточната област. Тази болка може да се провокира от физически упражнения, които включват шията, от въздействие на течение и хипотермия.

  • Миогелоза. Болката е не само във врата и тила, но и в раменете, докато последните са трудно подвижни. ри палпиране всички тези мускули – на врата, раменете, лопатките – са уплътнени. Възниква след стрес, физическо натоварване или продължително стоене в неудобна поза.

Други причини

Болката, излъчваща се в задната част на главата, която е придружена от затруднено дъвчене, отваряне на устата, хрускане в областта пред ухото, когато се открие тази болезнена област, показва патология на темпоромандибуларната става.

Силна, пулсираща болка от шията, излъчваща се към задната част на главата, придружена от изтръпване, „иглички“ или повишена чувствителност на кожата на шията и задната част на главата, показва тилна невралгия. Обикновено е едностранно и се влошава при движения на врата.

Едностранна болка – вляво или вдясно на тила е характерна за: цервикална остеохондроза, лява цервикална мигрена, миохиелоза на десния трапец или стерноклеидомастоиден мускул вляво. А също така невралгия на левия тилен нерв, спондилит, наранявания на лявата тилна област, дразнене на симпатиковите нервни възли вляво. Както и развитие на гнойно-възпалителни заболявания на меките тъкани от лявата страна на тила.

Няма конкретна диагноза, когато болката се появява в дясната задна част на главата, както и в лявата. По-горе изброихме тези заболявания, при които тилната болка ще бъде едностранна.

Възможна причина в зависимост от характеристиките на болката

Пулсиращата болка е характерна за повишено кръвно налягане, невралгия на тилния нерв, хормонални промени по време на бременност, менопауза, а също и при юноши. Силната болка е характерна при повишено вътречерепно налягане, спазъм на артериалните съдове, цервикална спондилоза, невралгия на тилния нерв. Ако болката е описана като остра, най-вероятно изследването ще разкрие или усложнена цервикална остеохондроза, или миогелоза на шийния отдел на гръбначния стълб, или тилна невралгия, или цервикална мигрена.

Алгоритъм за първа само- или взаимопомощ

1. Измерете си кръвното налягане, ако е над 140/99, вземете спешно предписаното ви лекарство. А на следващия ден се консултирайте с лекар за избор на терапия.

  1. Можете да вземете таблетка ибупрофен или друго болкоуспокояващо, към което не сте алергични.
  2. Масаж – само за раменете и само с асистент. Не трябва сами да докосвате врата си, тъй като болката може да бъде причинена от патологии, при които шийният отдел на гръбначния стълб е нестабилен (лошо фиксиран).

В този случай движенията на ръцете могат да доведат до още по-голям дисбаланс на костните структури, в резултат на което важни структури могат да бъдат притиснати и да доведат до такива опасни нарушения като нарушаване на ритъма на дишане, тонуса на всички кръвоносни съдове в тялото и на сърдечния ритъм.

  1. Ако в допълнение към болката в главата се чува хрускане в задната част на главата при завъртане на врата или синдромът на болката се появи след нараняване. Особено в кола или обществен транспорт, трябва да се обадите на спешна помощ. Ако няма виене на свят, няма гадене, няма загуба на съзнание, първо помолете член някой да купи яка Shants или друга ортеза в аптеката. Е два след това се свържете с невролог.

Докато ортезата за врат все още не е закупена, не трябва да движите врата си, трябва да сте в седнало положение с опора на гърба.

Не можете да легнете, докато шийният отдел на гръбначния стълб не бъде фиксиран и не сте се консултирали със специалист.

  1. В случаите, когато болката е стрелкаща, засилва се при накланяне на главата и движение на врата, нанесете суха топлина върху врата, починете в тиха стая, помолете някой от близките ви да масажира мускулите на врата ви.
  2. Същото може да се направи и в случай на болка, която притиска главата с „обръч“.
  3. 7Ако не чувате хрущене при движение на врата си, ако кръвното налягане е нормално, за облекчаване на болката можете да изпълните следното упражнение:

Когато работите на компютър, четете книга или гледате смартфон или таблет отмествайте погледа си за 20 секунди на всеки 20 минути и да гледате в далечината. На къси разстояния цилиарните мускули на очите се свиват и бързо се уморяват. Това причинява главоболие и напрежение в очите. Когато гледат в далечината, те се отпускат и почиват.

Тези 4 упражнения за шията във видеото вършят ЧУДЕСА!

Източник: zdravotvet.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *