Как да намалим страданието в кръста?

В помощ на периферната нервна система

 

Статистиката:                            

Статистиката сочи, че болките в гърба и кръста са на второ място след главоболието. В миналото това е било проблем предимно на възрастните хора. С промяната на начина на живот – обездвижване, наднормено тегло, продължителна работа с компютър, неправилна стойка на чина и бюрото, тези заболявания зачестяват и обхващат все повече млади хора. Счита се, че почти всеки човек след 30 години се среща с проблеми с гърба. Често те са в долните шийни прешлени, но още по-често са в долната част на гръбнака – в кръста, там където е най-голямото натоварване на гръбнака и той е по-подвижен. Казано на медицински език, това е болката в областта на лумбалния и лумбосакралния отдел на гръбначния стълб.При 10% от случаите болката става хронична, което за дълъг период влошава качество на живот и нарушава работоспособността.

Как се случва?

Най-често поради неправилно вдигане на тежести, резки движения, простуда и схващане, неергономична работна поза, спортни и други травми.

Причината?

Специалистите посочват, че в над 90% от случаите, причината за болка в кръста е притискане на нерви. Това най-често е коренчето на нерва, притиснато от дискова херния или остеофити (шипове).  Вследствие притискането нервът реагира с възпаление и оток, което влошава още повече положението поради затвореното пространство на междупрешленния отвор през който минава. Болката става по-силна, съседните мускули между прешлените реагират с контракция и с “блокаж” на движенията в тази област. Също така, поради натиска, се нарушава целостта на миелиновата обвивка на нерва и се нарушава правилното предаване на нервни импулси. Често болката „тръгва“по нерва надолу към крака, болният изпитва силна болка исе затруднява да ходи.

Лечението?

Разбира се при появата на остри болки в гърба и кръста, пациентът трябва веднага да посети лекар специалист – невролог или неврохирург. Болките в кръста, причинени от дискогенни радикулити, са напълно и успешно лечими, но само при точна диагноза и при правилна лечебна схема. Голяма част от пациентите с дискова херния не се нуждаят от операция. Въпреки това, известен процент от тях могат да изпитват силни, инвалидизиращи болки, които съществено да нарушат качеството им на живот.

Статистиката сочи, че поне 80 на сто от пациентите с дископатия могат да се излекуват напълно, ако попаднат на добри специалисти.

Задължителни са изследванията за потвърждение или отхвърляне на предполагаемата диагноза: рентгеновата диагностика, ядрено-магнитнитен резонанс, компютърна томография и други.

Почивката на легло и редуцирането на физическата активност в продължение на няколко дни до няколко седмици, заедно с приема на противовъзпалителни лекарства, намаляват отока и възпалението в областта на засегнатия участък.
Нестероидните противовъзпалителни лекарства могат да помогнат за овладяване на болката и намаляване на възпалението. Винаги следвайте препоръчителната дозировка и се консултирайте със здравен специалист.

Полезни са упражненията за подсилване на мускулните групи, участващи в поддържането на гърба. Това включва трениране на коремните, бедрените, гръбните и тазовите мускули, което може да облекчи значително състоянието на пациентите.

Масажът също така може да помогне за отпускане на стегнатите мускули, за увеличаване на притока на кръв и намаляване на възпалението. Имайте предвид обаче, че масажната терапия не трябва да замества професионалните медицински съвети или лечения.

Възстановяването?

Могат ли увредените периферни нерви да се възстановяват? Отговорът е ДА. В този процес е важна ролята на нуклеотидите за възстановяване на дейността на засегнатия нерв (респ. нервно коренче).Нуклеотидите саосновният градивен елемент на нуклеиновите киселини (ДНК и РНК).Увредените нерви имат увеличена нужда от пиримидинови нуклеотиди – важен градивен елемент на нервната тъкан. Ключово се явява съединението уридинмонофосфат. Доказано е, че снабдяването на организма допълнително с уридинмонофосфат ускорява физиологичната нервна регенерация и така допринася за по-бързото намаляване на страданието.

Нервните клетки не могат сами да произвеждат тази съществено важна съставка. Също така организмът има увеличени нужди и от витамин В12 и фолиевата киселина, които също активират процесите на възстановяване.

Ето защо при увредени нервни структури, като допълнение към балансираното хранене е необходимо външно, допълнително внасяне на уридинмонофосфат, витамин В12 и фолиева киселина. Тук на помощ идват хранителните добавки „Келтикан Форте“ и „Нубит“.

„Келтикан Форте“ е оригиналниятнемски продукт с уридинмонофосфат, витамин В12 и фолиева киселина, с над 20 годишен натрупан опит, с доказана ефективност и безопасност в 7 клинични проучвания с над 700 пациенти.Произвежда се от Trommsdorff GmbH вГермания, по уникална технология, с прозрачни капсули, вътре с минитаблетки. Приема се по 1 капсула на ден. Препоръчва се 3-месечен прием, но поради своята безопасност, продуктът може да се приема продължително време.

„Нубит“ е най-мощният продукт,представител от тази група, с най-много нуклеотиди – уридинмонофосфат и цитидинмонофосфат, както и витамин В1 и витамин В12. Произвежда се от Delpharm L’Aigle във Франция. Използвана е иновативна двуцветна таблетка, която разделя нуклеотидите от витамините. Приема се по 1 таблетка на ден. Препоръчва се прием от 1 до 3 месеца.

Всеки от двата продукта намира голямо приложение за възстановяване на периферните нерви. Кой от двата да се избере зависи от състоянието на пациентите и от индивидуалните предпочитания.

Източник: https://keltican.bg/za-bolkata-v-krusta/

Търсете Келтикан и Нубит В АПТЕКИТЕ                   За повече информация: Унифарма ООД, тел. 02/8840080

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *