Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво e превантивна химиотерапия, лечението на което се подлага принцесата на Уелс?

Известна също и като адювантна терапия, превантивната химиотерапия е често се използва след операция, за да се намали вероятността от повторна поява и разпространение на рака

превантивна химиотерапия

Кейт, принцесата на Уелс, е диагностицирана с рак, потвърди тя в записано видео-изявление на 22 март.

Страшната диагноза е поставена след коремна операция. „Бяха невероятно трудни месеци за цялото ни семейство, но имах фантастичен медицински екип, който се погрижи страхотно за мен, за което съм изключително благодарна“, сподели кралската особа във видео-съобщението. „През януари претърпях тежка коремна операция в Лондон и по това време се смяташе, че състоянието ми не е раково. Операцията беше успешна. Изследванията след операцията обаче установиха рак. Ето защо медицинският екип ме посъветва да се подложа на курс на превантивна химиотерапия и сега съм в ранните етапи на това лечение.“

Какво е превантивна химиотерапия?

Милиони хора вече са видели изявлението на Кейт. Някои, които са по-малко запознати с рака и възможностите за неговото лечение, навярно се чудят какво е превантивна химиотерапия. Други си задават въпроса как всъщност работи това, лечение ли е, или просто превенция на нещо, което го няма, но може да се появи.

Д-р Марлийн Майерс

„Понякога се използва превантивна химиотерапия, след като първичният рак бъде отстранен, за да се опита да се намали рискът от повторното му появяване“, казва д-р Марлийн Майерс, онколог. „Често се прави при няколко вида рак, за да се опитаме да унищожим микроскопични клетки, които не могат да се видят при сканиране, но могат да растат, ако не се лекуват. Дори ако ракът е резециран с лечебна цел, може да има висок риск от рецидив. Затова може да се използва превантивна химиотерапия. Може да се направи при рак на гърдата, яйчниците и дебелото черво, между другото. Наричана още адювантна и спомагателна химиотерапия, научно доказано е, че комбинацията от хирургия и химиотерапия подобрява нивата на преживяемост при рак във всички области.

Понякога ракът може да „избяга от органа на произход“

Д-р Мангеш Торат, онколог, почетен лектор към Лондонския университет „Кралица Мери“ и консултант по хирургия на гърдата, също потвърди, че тестовете и сканиранията не могат да открият някои микроскопични ракови разсейки. Затова се използват превантивни лечения, когато е известно, че има рак.

„При откриване на рак след нейната операция ще бъде взето решение принцесата да бъде подложена на превантивна химиотерапия, за да се увери лекарският екип, че всички останали ракови клетки са убити.“, потвърди специалистът.

Хирургията е най-ефективната форма на лечение на ранен стадий на рак на органи, които са с по-голям размер

Д-р Мангеш Торат

Въпреки това, в повечето случаи, някои ракови клетки могат да мигрират от органа, от който произхождат. Те започват да пребивават в други органи, като бели дробове или черен дроб.

Наличните в момента тестове и сканирания не са в състояние да открият такова микроскопично разпространение. Следователно, за да се подобрят шансовете за излекуване, често се предприема предполагаемо лечение на подобно вероятно разпространение. Това се прави дори и след като ракът в органа на произход е напълно отстранен.

В зависимост от вида на рака се използват набор от лекарства, които могат да достигнат до всички органи на тялото, където може да е настъпило такова разпространение.

Химиотерапията е един такъв вид лечение, който използва лекарства, които действат особено върху бързо делящи се клетки, например ракови клетки, и ги убива.

По-добре ли работи при определени групи?

Професор Андрю Бегс

Професор Андрю Бегс, старши клиничен сътрудник и консултант колоректален хирург към Университета на Бирмингам, описва превантивната химиотерапия. „Това е малко като миене на под с белина, когато сте разлели нещо съмнително върху него. Химиотерапията убива всички подозрителни клетки, останали след първоначалното подсушаване“.

„Възрастта няма ефект върху успеваемостта на химиотерапията. Това не важи в случаите, когато ракът е „със силен имунитет“, който е по-често срещан при младите хора. В този случай може да се приложи вид химиотерапия, наречена имунотерапия.“, допълва д-р -р Андрю Бегс.

По-младите хора могат да „понасят по-високи дози химиотерапия“ по-добре. Затова могат да им бъдат приложени по-силни планове за лечение, които е по-вероятно да убият остатъчните клетки.

Той казва, че химиотерапията „обикновено се дава между три и 12 месеца, в зависимост от вида на рака“.

Източници: news.sky.com, www.vogue.co.uk

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *