Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Мехурчетата по крайниците са симптом на вирусно заболяване

Дъщеря ми Веселина (на 6 години), която посещава детска градина, от три дни е с афти по езика и устните. От вчера сутринта забелязвам същите малки мехурчета по ръцете и стъпалата,повиши температура до 37.5 градуса. На какво се дължи това?

Мануела Кирилова, Пловдив.

Това е особена форма на коксаки-вирусна инфекция,която се проявява с везикулозен стоматит и кожни поражения.Наблюдава се като малки епидемии сред деца, посещаващи детски ясли и градини. По лигавицата на венците,бузите,езика и устните се появяват сивобелезникави мехурчета с големина от два до осем милиметра, които бързо се пукат и се откриват повърхностни язвички. Същевременно подобни мехурчета се откриват по кожата на китките, дланите, пръстите на ръцете и стъпалата.Общото състояние е леко засегнато, температура се повишава до 38-39градуса. Болестта продължава около една седмица.Болните се изолират вкъщи и се провежда дезинфекция. Необходимо е да има добра хигиена на устната кухина и афтите да се тушират с гранофурин и нистатин.Лечението е симптоматично, прилагат се витамини и средства за температурата. Необходимо е да уведомите личния си лекар и състоянието на детето да се проследява от него, за да не настъпят усложнения.

Д-р Таня Колева е GP, консултант на Lekuva.net. Читателите при необходимост могат да я потърсят на тел.: 0888/647-243.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *