Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

3 признака на нарушена чревна микрофлора + съвети за справяне с проблема

Какви са симптомите на нарушена чревна микрофлора и как може да я подобрите? Ето какво съветва гастроентеролог по темата

признаци и лечение при нарушена чревна микрофлора

Здравето на червата е нашумяла тема, като пазарът на добавки за здравето на храносмилането се очаква да расте с 8,68% всяка година и да достигне 21,41 милиарда долара до 2030 г.

И с нарастването на броя на случаите на колоректален рак при хора под 50 години, поддържането на добро здраве на червата е по-важно от всякога. Но няма чудотворно хапче, което да подобри здравето на червата, независимо от това, което казват производителите на пробиотични добавки.

Кухнята обаче може да бъде пътят към доброто здраве на червата, според д-р Уил Булсевич, гастроентеролог и директор на хранителната компания ZOE.

Той казва какви са трите потенциални признака на нарушена чревна микрофлора и три подхода, които биха могли да помогнат.

 

3 признака на влошена чревна микробиота:

 

1. Подуване

„Нямам предвид малко подуване, имам предвид хронични проблеми“, казва Булсевич. „Това е показателно, че червата се борят да обработят и усвоят храната.“

Хората често тълкуват погрешно подуването на корема като непоносимост към определени храни и затова ги избягват. Но Булсевич твърди, че често това всъщност е знак, че човек трябва да яде повече от тези храни, като боб и леща, защото това може да означава, че червата не са свикнали да ги смилат.

 

2. Прекалено редки или прекалено твърди изпражнения

Булсевич обяснява, че изпражненията са предимно микроби, така че „състоянието на изпражненията дава известна представа какво се случва с микробите, живеещи в червата”.

Изпражненията трябва да са меки и продълговати. Те са показателни за добро чревно здраве. Ако са прекалено редки или твърди, това е знак за нарушена чревна микрофлора.

 

3. Липса на енергия

Здравето на червата е свързано с функционирането на всички различни системи в тялото, така че чревния дисбаланс може да допринесе за други здравословни проблеми, като например автоимунни състояния, включително ревматоиден артрит, болест на Крон и улцерозен колит, които водят до липса на енергия .

„Когато промените диетата си към нещо, което подпомага чревните микроби, енергийните нива могат да се подобрят много бързо и сънят се подобрява“, ако имате автоимунно заболяване или хронично възпаление, казва Булсевич..

д-р Уил Булсевич, гастроентеролог и директор на хранителната компания ZOE
д-р Уил Булсевич, гастроентеролог и директор на хранителната компания ZOE

 

3 съвета за подобряване на нарушена чревна микрофлора

 

1. Яжте повече фибри

„Фибрите са храната, която храни чревните микроби. Това е тяхната предпочитана храна и ги енергизира. Фибрите идват от растителни храни, така че плодове и зеленчуци, но също и пълнозърнести храни, семена, ядки и бобови растения“, съветва гастроентерологът.

 

2. Хранете се разнообразно

Булсевич съветва да се ядат по 30 растения на седмица, независимо дали това са плодове, зеленчуци, подправки или кафе. 30 не е „някакъв магически праг“, казва той, но е полезен начин да мислите за увеличаване на разнообразието от храни, хранителни вещества и фибри във вашата диета.

Опитването на нови храни в ресторантите е друг добър начин да добавите повече разнообразие към диетата си.

 

3. Яжте повече ферментирали храни

„Като увеличим приема на ферментирала храна, можем да подобрим здравето на чревния микробиом и да ограничим възпалението“, категоричен е Булсевич. Тези храни са свързани с обогатяване на чревната микрофлора.

Ферментиралите храни включват кисело мляко, кисели краставички, туршия, кисело зеле и дори черен шоколад.

Източник: https://www.businessinsider.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *