Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Киселото зеле – здраве във всяка хапка. 6 причини да е в менюто ни в сезона на грипа и настинките

Киселото зеле е една от най-здравословните и популярни храни на Земята. Яде се на всички континенти. Противно на общоприетото схващане, това не е само българско национално ястие, а и немско, и китайско и т.н.

Звучи изненадващо, но киселото зеле е няколко пъти по-здравословно от пресния вариант! Съдържа значително повече витамини и антиоксиданти, а свойствата на продукта се запазват в ястието 10 месеца след приготвянето му.

Любопитен факт!

След Втората световна война, когато антифашистките настроения са особено силни, невинното кисело зеле изпада в немилост. Хората отказват да купуват това „немско“ ястие. Тогава предприемчиви американски производители, опитвайки се да продадат повече стока, измислили ново име за него – „Зеле на свободата“. Звучи гордо, независимо, величествено. Това помага на зелето да запази популярността си.

Китайците могат да оспорят правото на германците да наричат ​​зелето свое национално ястие. Археологически разкопки показват, че в Поднебесната империя това ястие е било приготвено още през 3 век пр.н.е. За да придадат на зелето характерната хрупкавост, вкус и аромат, са го накисвали в оризово вино. Известно е, че строителите на Великата китайска стена са били хранени със кисело зеле всеки ден, защото то повишава ефективността им, облекчава умората и повишава издръжливостта.

Какво се случва с киселото зеле, когато узрее?

Процесът на лактоферментация, който съпътства приготвянето му, превръща обикновения зеленчук в склад на ценни за здравето вещества. Образуваните в зелето млечнокисели ензими нормализират чревната микрофлора и стимулират имунната система. Не напразно киселото зеле е включено в списъка на водещите продукти по съдържание на пробиотици.

Днес има надеждни изследвания, които показват, че тялото ни е изградено от трилиони клетки и също така е дом на трилиони бактерии. Ако ги събереш и ги сложиш на кантара ще тежат 1,5-2 килограма! Именно този уникален микробиом е отговорен за това, че имунната система на тялото може да устои на опасни видове бактерии, а органите на стомашно-чревния тракт (GIT) абсорбират храната и извличат хранителни вещества от нея.

Ето защо за да сте сигурни, че доставките на полезни бактерии в храносмилателната ви система винаги са достатъчни, трябва да ядете ферментирала храна, каквато е киселото зеле! Съдържа цяла колония от полезни бактерии: българския бацил Lactobacillus bulgaricus , Лактобацилус ацидофилус, Стрептококус термофилус и много други.

Защо е полезно да похапваме кисело зеле всеки ден?

Защото е  източник на витамини. Има исторически доказателства, според които киселото зеле може да спасява дори живот! Благодарение на високото си съдържание на аскорбинова киселина, то служи като ефективна профилактика срещу недостиг на витамини и срещу скорбут за моряците, плаващи на дълги разстояния. Според различни източници 100 грама зеле съдържат 27-30 mg витамин С – това е дневната нужда за възрастен. Витамин С се противопоставя на бактерии и вируси, предотвратява преждевременното стареене на клетките и тъканите на тялото и укрепва имунната система. Освен него всяка лъжица кисело зеле съдържа още витамините А, К, U и групата В. Интересното е, че в киселото зеле има 20 пъти повече витамин Р, отколкото в прясно набраното зеле!

Действа профилактично срещу рак. Финландски учени са открили, че ферментиралото зеле може да бъде превантивна мярка срещу рак.Получените данни са публикувани в Journal of Agricultural and Food Chemistry през 2005 г.В процеса на готвене се образуват органични съединения – изотиоцианати, които потискат растежа на туморите и деленето на раковите клетки.Проучванията показват, че киселото зеле помага за предотвратяване на рак на гърдата, на черния дроб, белия дроб и дебелото черво.

Подобрява храносмилане

то. Полезните млечнокисели бактерии, съдържащи се в киселото зеле, подобряват чревната подвижност, улесняват процеса на дефекация. Предотвратяват появата на стомашно-чревни заболявания, като потискат активността на вредната микрофлора. Според научни доказателства млечнокиселите бактерии, съдържащи се във ферментиралото зеле, могат да инхибират растежа на Helycobacter pylori. Тази спираловидна бактерия е причинител на хеликобактериоза, на стомашната язва и гастрита.

Повишава здравината на костите

Редовната консумация на кисело зеле може да служи като мярка за предотвратяване на остеопороза, тъй като продуктът съдържа калций (50 mg на 100 g продукт) и калий (280 mg на 100 g продукт). Тези вещества имат положителен ефект върху костната плътност и правят костите по-малко чупливи.

Не бива обаче да разчитате само на киселото зеле!

Диетата ви трябва да съдържа и други източници на минерали – например кисело мляко или кефир, които също съдържат млечнокисели бактерии. Изследванията показват, че пробиотиците в храните могат да намалят такива симптоми като подуване на корема, газове и запек и могат да се използват в диетата на хора, страдащи от болестта на Crohn и улцерозен колит.

Зарежда с енергия. Киселото зеле е известно с високото си съдържание на желязо, което не само помага за предпазване от анемия, но също така е необходимо за висока работоспособност, издръжливост и енергия. Освен това е богато на йод, който подобрява здравето на мозъка. Учените имат доказателства, че продължителният йоден дефицит в тялото на детето води до изоставане във физическото и умственото му развитие.

Помага за поддържане на теглото

Киселото зеле е източник на здравословни фибри, както и на витамини от групата В, които са отговорни за липидния метаболизъм и които помагат за „изгарянето“ на мазнините. Но това съвсем не са всички добри новини, които правят киселото зеле полезно средство за отслабване! Изследванията показват, че съдържанието на пробиотици във ферментиралите храни може да помогне за намаляване на риска от затлъстяване и избягване на натрупването на излишни килограми. И накрая още един факт: 100 гр зеле съдържат само 27 kcal!

100 г зеле съдържа дневната доза витамин С, който е необходим за имунната система като цяло. Особено важно е да се яде по време на епидемии от вирусни заболявания през пролетта и есента. Това зеле може да се консумира от пациенти със захарен диабет (ако при ферментацията не е използвана захар). А също и от бременни жени – особено в периода на токсикозата. То намалява нивата на холестерола в кръвта, а при редовна употреба на продукта се предотвратяват сърдечно-съдови заболявания.

Но внимавайте! Киселото зеле също има противопоказания. Поради високото съдържание на органични киселини, хората с висока киселинност на стомашния сок, заболявания на панкреаса, хипертония и бъбречна недостатъчност трябва да избягват употребата му. Когато въвеждате продукта в диетата си, трябва да наблюдавате приема на сол, тъй като половин порция кисело зеле съдържа една трета от дневната нужда от сол за възрастен. Киселото зеле не се препоръчва и при метеоризъм тъй като повишава образуването на газове.

Източник: dzen.ru

B17 Комплекс: витамин B17 (150 мг.) + рейши + кладница + облепиха

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *