Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

12 добавки, които никога не трябва да смесвате

Взимането не тези добавки заедно може да отслаби ефекта им или да взаимодействат по опасен начин

Ако страдате от недостиг на витамини, разнообразната диета и добавките могат да помогнат на тялото да се върне в релси. Въпреки това, преди да започнете някакъв нов режим, е важно да осъзнаете, че всичко може да има неблагоприятни ефекти. Рискът от реакция е още по-висок, ако приемате повече от една добавка наведнъж или ако комбинирате добавките си с лекарства.

Има много добавки, които действат синергично, но има и такива, които, когато се комбинират, могат да увеличат страничните ефекти или да намалят усвояването си взаимно.

 

Не взимайте едновременно следните добавки:

 

1. Калций и желязо

Калцият и желязото са перфектен пример за това как може да подкопаете ползите от добавките, като ги комбинирате грешно. Тези два витамина се конкурират за усвояване и калцият ще намали количеството желязо, което тялото ви може да усвои, ако има такова.

За да увеличите максимално усвояването на добавка с желязо от тялото си, е препоръчително да я комбинирате с витамин С.

 

2. Цинк и мед

Много хора взимат добавки с цинк и мед, за да подсилят имунната си система. Сертифицираният диетолог Джени Добринина обаче казва, че приемането им по едно и също време ги обезсмисля.

„Комбинирането на мед и цинк не е препоръчително, защото те се конкурират за усвояване в тялото. Така че приемането им заедно намалява ефективността им“, казва тя.

Джени Добринина, сертифициран диетолог

 

3. Витамин C и витамин B12

Добринина също така предупреждава да не приемате витамин С и витамин B12 едновременно: „Препоръчвам да приемате тези две добавки с интервал от поне два часа.“

Според Mayo Clinic едновременното приемане на двете добавки може да доведе до намалени нива на витамин B12 в организма. Дефицитът на B12 може да причини анемия или намаляване на здравите червени кръвни клетки, което в крайна сметка води до умора, задух, увреждане на паметта и др.

 

4. Витамин Е и витамин K

Добринина предупреждава да не приемате витамин Е и витамин К наведнъж, тъй като те могат да имат противоположни ефекти върху коагулацията.

„Проучванията показват, че витамин Е води до разреждане на кръвта при някои хора. Лекарите обикновено предписват добавки с витамин К, за да помогнат при съсирването на кръвта. Така че приемането на витамин Е едновременно с витамин К може да противодейства на ефектите на витамин К“, обяснява тя.

 

5. Рибено масло и гинко билоба

Комбинацията от рибено масло и гинко билоба също може да повлияе на способността на кръвта да се съсирва.

Комбинирането им може да увеличи риска от кървене поради ефекта им на разреждане на кръвта. И двете добавки имат антикоагулантни свойства, които могат синергично да увеличат риска от кървене, особено във високи дози или с други разредители на кръвта.

 

6. Фолиева киселина (витамин B9) и витамин B12

Добринина предупреждава, че „прекомерната консумация на витамин B9 и B12 (фолиева киселина и фолат) може да скрие симптомите на дефицит на витамин B12.“

Проучванията показват, че в редки случаи това може да причини неврологични увреждания. „Има риск, че ако фолиевата киселина се дава на хора, които имат недиагностициран дефицит на витамин B12, това може да доведе до неврологични увреждания“, казва едно проучване, публикувано в Cochrane Database of Systematic Reviews.

 

Заключение:

 

Пиенето на добавки може да помогне много за попълване на дефицити или подкрепяне на здравето и процесите в организма. Но ако комбинирате няколко добавки или лекарства, е добре да се консултирате с лекар, за да избегнете нежелани странични ефекти или реакции.

Източници: https://bestlifeonline.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *