Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как древният свят се е справял с рака

Ракът е широко разпространен днес, но изглежда не го е имало в древния свят. Защо?

рака

Изследователите научават повече за историята на рака и как древните цивилизации са го лекували.

Проучване, публикувано в списание Nature Reviews Cancer предполага, че ракът е станал по-често срещано заболяване едва напоследък, поради съвременния начин на живот.

Розали Дейвид, снимка от 1974-а година

Розали Дейвид, професор в университета в Манчестър, Обединеното кралство, и Майкъл Цимерман, професор в университета Виланова в Пенсилвания, изследваха доказателствата за рак във вкаменелостите на ранните хора в древен Египет и в древна Гърция. Те твърдят, че съвременните канцерогени – като тютюна и замърсяването – може да са допринесли за очевидното нарастване на рака през последните няколкостотин години.

Въпреки това има много причини, поради които такова заключение е неубедително: никой не може да проведе толкова обстойно проучване на древните популации. Рискът от рак нараства с възрастта, а хората започнаха да живеят по-дълго едва наскоро.

Джеймс Олсън

Ракът също така е и силно генетичен. Твърдението, че замърсяването е допринесло за разпространението на рака, е много противоречиво, казва Джеймс Олсън, историк от държавния университет Сам Хюстън в Тексас.

Но със сигурност пушенето, нездравословното хранене и обездвижването допринасят за рака в съвременния свят, допълва Олсън

Все пак изследването прави някои интересни точки относно историческия запис на рака, каза той.

Има много малко индикации за рак в ранните човешки останки и възможностите, които са открити, са спорни, се казва в анализа. В Египет, от стотици мумии, е потвърден само един случай на рак. Експериментите на Цимерман върху съвременна мумифицирана тъкан предполагат, че мумифицирането не унищожава доказателства за злокачествено заболяване; той и колегите му откриха колоректален рак в мумия.

Майкъл Цимерман

Древните египтяни са имали много магически заклинания, които са използвали за лечение на подобни на рак заболявания, някои от които са описани в папируси. Ето едно особено ужасно лекарство за това, което би могло да е рак на матката: натрошете камък във вода, оставете го за една нощ и след това го изсипете във влагалището. Друго описано лечение е фумигация: пациентът сяда над нещо, което гори. Все пак не е сигурно, че някое от описаните заболявания всъщност е рак, казва професор Розали Дейвид.

Древна Гърция за първи път идентифицира рака като специфично заболяване, се казва в анализа

Изглежда, че гърците са имали по-добри познания и осведоменост за рака от своите предшественици, което би могло да се обясни и с по-честите случаи на рак, категорични са професор Розли Дейвид и Майкъл Цимерман.

В Древна Гърция ракът се споменава в Хипократовия Корпус – текстове, за които се твърди, че са написани от „бащата на медицината“ Хипократ между 410 и 360 г. пр.н.е.

Тези текстове казват, че излишъкът от черна жлъчка причинява рак. „Хипократ е използвал термини като carcinos (рак) и карцином, за да опише набор от тумори и отоци“, пишат Дейвид и Цимерман. Римският лекар Гален от Пергам казва около 200 г. сл. н. е., че това е така, защото някои ракови заболявания са подобни на раците, които живеят в реките, моретата и океаните.

Древните гърци са знаели, че мастектомията ще помогне на пациентка с бучка в гърдите

Те също така са достигнали до заключението, че ракът може да рецидивира и да се разпространи в други части на тялото.

„Древногръцките лекари са препоръчвали невероятно разнообразие от отвари, растителни екстракти и комбинации, за да видят дали не могат да убият рака на други места“, уточнява Олсън. „Нито едно от тези билкови средства не е проработило.“

Може да се твърди, че тъй като продължителността на живота е била по-ниска в древния свят, повечето хора не са живели достатъчно дълго, за да развият рак, казва професор Розали Дейвид. Но липсата на доказателства за рак на костите в детска възраст предполага, че може би общите нива също са били по-ниски, каза тя.

От около 500 г. до 1500 г. е имало малък напредък в разбирането на рака, се казва в анализа. След това, през 17 век, Вилхелм Фабрикус описва операции за рак на гърдата и други видове рак. Процентът на раковите заболявания изглежда се е увеличил след индустриалната революция, казва професор Дейвид. През последните 200 години са се появили съобщения за специфични видове рак като рак на скротума и болест на Ходжкин.

Източник: cnn.com

Генотрон
ГЕНОТРОН – концентрирана формула с екстракт от глухарче

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *