Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какви сънища предупреждават за болест?

Обърнете внимание: Много научни изследвания установяват, че някои сънища могат да предскажат заболяване години напред

сънища

Една от най-важните причини да поканите сънищата обратно в живота си е тяхната роля на аларма за болести. Разказите за този феномен са документирани от хиляди години. Още Аристотел пише, че „началото на болести и други смущения, които са на път да посетят тялото, трябва да бъдат по-очевидни в съня, отколкото в будно състояние“.

Известни като продромални сънища, тези предупреждения идват настойчиво и с нарастващи кошмарни нива на интензивност. И стават още по-настойчиви, когато не им се обръща внимание. Сякаш тялото крещи: „Чуй ме! Обърни ми внимание!“

Човешкото подсъзнание започва активно да анализира информация по време на сън, по-специално сигнали от вътрешните органи. И въз основа на установени образи от сънищата може да се подозират определени здравословни проблеми.

Анализ на 27 300 сънища от 1410 пациенти позволи на учените да заключат, че мозъкът на спящ човек го предупреждава за предстоящо заболяване, първите симптоми на което могат да се появят едва след седмици, месеци и дори години.

Неврологът Даниел Шнайдер е публикувал някои предупредителни сънища в книгата си „Предупредителни сънища за рак и концепцията за биоплазмата“. Например, в нея е записан разказ на мъж, който има повтарящи се сънища как е стрелян от картечница, като куршумите удрят лявата страна на долната част на гърдите му. От изследванията, направени малко по-късно, става ясно, че мъжът има малък тумор на левия лоб на белия дроб, който все още не е метастазирал.

Хроничният гастрит може да се предскаже чрез анализ на сънища, около месец преди появата на очевидни симптоми. Проблеми с дихателната система (туберкулоза, астма, бронхит) – 2 месеца предварително, хипертония – 2-3 месеца по-напред, хроничен алкохолизъм – 4-6 месеца, а неврози – от седмица до месец.

Какви са сънищата на различните болести?

Хората със сърдечни заболявания често се оплакват от ужасни сънища, в които биват преследвани и падат в бездна. И почти винаги човек сънува, че е на ръба на пропаст, покрив на къща и т.н. Може също да сънувате свое собствено или нечие друго погребение.

Ако имате хипертония, сънувате излитащи самолети, природни бедствия (земетресения, урагани, наводнения), срутваща се къща или пропадане в дупка. Сънищата на хипертониците са пълни с неприятни звуци, от които ушите заглъхват.

Хипотоничните хора изпитват чувство на слабост в съня си, трудно им е да вдигнат някакъв товар, да преплуват река или да изкачат стълби, наклон или планина.

При бронхиална астма човек сънува, че го удушават, че нещо тежко скача или пада върху гърдите му. Може и да има сънища, в които го затрупват с пръст, гълта пясък, лавина го помита, дави се или се озовава на място, където е невъзможно да се диша нормално (в трюма на кораб или на друга планета, където няма кислород).

При заболявания на стомашно-чревния тракт човек сънува развалено сурово месо, гнила риба, отровни плодове и зеленчуци, ядене на неядливи неща, странни и неприятни на вкус ястия, загуба на зъби.

Хората с чернодробни заболявания водят битки насън, имат рани от нож, кръв, вкус на кръв и горчивина в устата.

Когато човек има настинка, той сънува, че гори в огън, поти се в сауна, къпе се в ледена вода, носи тесни, неудобни дрехи, пие много течности и не може да се напие.

Ако сте в депресия, може да сънувате, че се разхождате в непроходима тъмна гора, пред вас има висока стена, в задънена улица сте.

Когато човек има главоболие, той сънува наранявания на главата, както и че носи неудобни шапки.

Ето и няколко съвета за разпознаване на възможни продромални сънища

1. Водете си дневник на сънищата. Това е практиката, която е от съществено значение за запомнянето на повече сънища, както и за проследяване на подобни във времето.

2. Внимавайте за повтарящи се сънища, особено неприятни. Кошмарите крещят за внимание. Често образът на повтарящия се кошмар ще стане по-ясен с увеличаване на емоционалния интензитет, което на практика изисква от вас да признаете нещо, което дори не искате да споменавате.

3. Продромалните сънища могат да говорят с метафори и символи. Най-често срещаният символ за тялото е къща или структура. Опитайте се да запомните и къде се развива действието на съня – на горния етаж (главата) или в банята (червата или бъбреците). В съвременното общество колата също може да бъде общ знак за тяло. Проблем с двигателя? Трудно ускоряване? Спукани гуми? Метафорите за продромалните сънища обикновено са много елементарни, но може да са специфични само за вас. В края на краищата сънят говори на вашия въображаем език!

И отново – повторението и воденето на дневник са ключови

4. Вампир ви прегризва гърлото, а кучета ви разкъсват червата… Всеки път, когато в поредица от сънища многократно някой или нещо драска, наранява или хапе част от тялото ви, това е знак за внимание (към съответната наранена в съня ви част от тялото).

5. Ако имате повтарящ се кошмар, подобен на описаните по-горе, и някой близък до вас разкрие, че току-що е имал подобен сън, обърнете внимание. Приятелите, колегите и нашите интимни партньори може несъзнателно да са разбрали за ранна болест и техните сънища да са потвърждение на това. Дали те разчитат нашето микро-поведение или владеят телепатия? Не е ясно, но съвпадението не бива да се игнорира.

Коя поза за сън е най-вредна, причинява главоболие и подуване?

Добрата поза по време на сън може да окаже влияние и на онова, което сънуваме.

Единственият начин да дадем почивка на всички органи и системи в тялото е докато спим. Затова е добре сънят ни да е не само в достатъчно количество, но и да е пълноценен.

Повечето хора, за да заспят, трябва да заемат поза, която е най-удобна и позната за тях. Но какво трябва да се направи, ако тази поза не е физиологична и дългото оставане в нея може да навреди на тялото?

Д-р Галина Аксенова

Повече по темата научаваме от общопрактикуващият лекар Галина Аксенова.

От физиологична гледна точка спането по корем е вредно

Първо, тази позиция е неестествена, тъй като главата е обърната надясно или наляво, което причинява проблеми с кръвния поток – по-специално в съдовете, които захранват мозъка.

Като минимум, това може да доведе до сутрешно подуване. Такава позиция за сън също така причинява повишаване на вътреочното налягане, което води до напрежение на очите и в резултат на това до главоболие.

Главоболието може да възникне не само поради недостатъчен кръвен поток към мозъка, но и заради факта, че мозъкът не получава достатъчно кислород. Когато човек спи по корем, мускулите на врата и кръста се напрягат, което води до натрупване на млечна киселина и болка. Болката ще продължи, докато човек спи по корем.

Какво да се направи, ако човек по време на сън спи само по корем?

Първо, за да се създаде психологически комфорт. Може да лежите за известно време в удобна за вас позиция. След това е препоръчително да легнете настрани (т.е. по корем, прегръщайки възглавница), след което да сте или по гръб, или на дясната, или лявата страна (тази позиция се счита за най-добра, от физиологична гледна точка).

Ако можете да спите само по корем, препоръчително е да поставите малка, обемна възглавница между краката, близо до ръцете, или близо до врата. Това донякъде ще подобри позицията по време на сън.

Сънотоп SANOTOP
СЪНОТОП – за успокоение, дълбок и продължителен сън

Източник: psychologytoday.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *