Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Болка в петата: 9 възможни причини

Появата на болка в петата може да бъде свързана с различни патологии, често възникващи по време на ежедневни дейности като ходене , бягане и дори сън

болка в петата

Болка в петата е доста често срещан проблем, от който страдат мъже, жени и деца дори.

Петата е най-голямата кост на стъпалото и поема по-голямата част от напрежението при ходене или бягане. Ето защо не е изненадващо, че понякога може да боли. Най-често болката се усеща в долната задна част на петата. Тези симптоми рядко са признаци на сериозно заболяване, но могат значително да повлияят на качеството на ежедневния живот. В повечето случаи болката в петата се появява постепенно, но понякога се случва бързо, например в резултат на нараняване. Болката в петата може да отключи други проблеми – като избягваме болката, започваме да се движим по различен начин.

Защо има болки в петата? Причини и лечение

• Плантарен фасциит;
• Тендинит на ахилесовото сухожилие;
• Костни шипове;
• Фрактура на калценуса;
• Бурсит на петата;
• Синдром на триъгълна кост;
• Синдром на тарзалния тунел;
• Болест на Север (възпаление на епифизата на калканеуса);
• Атрофия на калценалната мастна възглавница.

Ще разгледаме най-често срещаните заболявания, както и причините за тяхното развитие, типичните симптоми и възможните лечения.

Плантарен фасциит

Плантарната фасция е плътна, широка сухожилна пластина (апоневроза), разположена върху плантарната част на ходилото. Увреждането на тази структура е най-често срещаното, засягащо приблизително всеки десети човек, страдащ от болки в петата.

Какво е плантарен фасциит? Това е дегенеративно увреждане на плантарната фасция.

Причини: Прекомерно натоварване (напр. редовно стоене прав за дълги периоди от време), мускулна слабост и скованост, промени в биомеханиката на стъпалото, затлъстяване.

Симптоми: Болка под петата, която може да се влоши след почивка, стоене на пръсти или изкачване на стълби. При докосване е възможно да боли.

Усложнения: Образуване на шипове на петата.

Лечение: Покой, упражнения, използване на ортези, а при тежки случаи и операция.

Тендинит на ахилесовото сухожилие

Ахилесовият тендинит е най-честата причина за болка в задната част на петата. Заболяването се характеризира с възпаление и/или дегенерация на ахилесовото сухожилие.

Какво е ахилесов тендинит? Възпаление или дегенерация на ахилесовото сухожилие, което тръгва от латералните и медиалните глави на стомашно-чревния мускул и мускула на ходилото и се прикрепя към калканеуса.

Причини: Повтарящ се стрес върху сухожилието, обикновено поради мускулна слабост и/или скованост; променена биомеханика на стъпалото.

Симптоми: Болка в задната част на петата, която може да бъде по-интензивна след почивка или сутрин; скованост в мускулите на глезена или прасеца; подуване и чувствителност при палпация на ахилесовото сухожилие в задната част на петата или точно над глезенната става.

Усложнения: Бурситът на петата е възпаление на синовиалната бурса, която се намира между ахилесовото сухожилие и петната кост.

Лечение: Почивка, подходящи упражнения, преглед при ортопед.

Костни шипове

Костните шипове могат да се появят както в долната, така и в задната част на петата. Те са честа причина за болка в петата.

Какво представлява костния шип? Това е костен растеж, който се образува в резултат на излишно отлагане на калций в костта. Могат да се появят или в задната част на петата (деформация на Хаглунд или костна шарка на петата), или под петата.

Причини: Повтарящи се, прекомерни упражнения, като бягане или скачане; мускулна слабост и скованост; необичайно положение на петата.

Симптоми: Болка в петата, която се появява при поставяне на тежест върху крака след почивка – усещане, сякаш стоите върху нещо остро. Най-често болката е остра, но има и хора, които изобщо не я усещат.

Усложнения: Костните шипове често се свързват с плантарен фасциит и ахилесов тендинит.

Лечение: Упражнения за разтягане и укрепване, ортези и хирургично лечение.

Фрактура на калценуса

Счупена кост може да причини болка.

Какво представлява фрактурата на калценуса? Това са единични или множество разкъсвания/пукнатини в костта на петата.

Причини: Повтарящ се стрес върху костта на петата, като бягане, скачане; удар на петите при падане от високо.

Симптоми: Болка, която се засилва при натиск върху петата; оток; промяна в походката.

Лечение: Стрес-фрактурата на калценуса се лекува с лекарства и почивка (обездвижване, студен компрес и повдигане), но по-тежките случаи изискват операция.

Бурсит на петата

Какво представлява бурситът на петата? Това е възпаление на синовиалната бурса, която се намира между ахилесовото сухожилие и петната кост.

Причини: Триенето на бурсата възниква поради мускулна скованост и слабост, а също така може да възникне поради рязко увеличаване на физическата активност.

Симптоми: Болка в задната част на петата, особено при ходене, бягане или стоене на пръсти; подуване, зачервяване и повишена температура на задната част на петата.

Усложнения: Идва в комбинация с тендинит на ахилесовото сухожилие.

Лечение: Почивка, лед, лекарства, упражнения за прасеца, стероидни инжекции.

Синдром на триъгълната кост

Това е една от най-редките причини за болка в петата. По правило страдат балетисти и спортисти.

Какво представлява синдромът на триъгълната кост? Това е дразнене на меките тъкани в задната част на петата.

Причини: Допълнителна кост, известна като триъгълна кост, се забива в глезенната става и дразни околната мека тъкан.

Симптоми: Дълбока, тъпа болка в задната част на петата; влошава се при плантарна флексия на стъпалото, изчезва при почивка.

Лечение: Почивка, лед, стероидни инжекции, понякога операция.

Синдром на тарзалния тунел

Какво представлява синдромът на тарзалния тунел? Това е компресия на тибиалния нерв в тарзалния тунел.

Причини: Подуване, киста, артрит, ганглий, доброкачествен тумор или плоскостъпие.

Симптоми: Болка в ходилото и петата, която може да се разпространи към глезена и дори подбедрицата; изтръпване от вътрешната страна на крака и петата; по-лошо се усеща през нощта. Обикновено засегнат е само единия крак.

Лечение: Почивка, противовъзпалителни лекарства, посещение при ортопед, стероидни инжекции, хирургия.

Болест на Север (възпаление на епифизата на калканеуса)

Болестта на Север е най-честата причина за болка в петата при деца.

Какво е калценален епифизит? Това е възпаление на задната епифиза на калканеуса.

Причини: Бърз растеж на петата спрямо околните меки тъкани от една страна и прекомерно механично натоварване при продължително стоене, бягане или скачане от друга.

Симптоми: Болка в задната или долната част на петата, която се появява при ходене и скованост в глезенната става. Симптомите се увеличават при физическа активност и изчезват след почивка. Засегнати едновременно са и двата крака.

Лечение: упражнения за разтягане и укрепване, почивка, ортези, лекарства. Симптомите изчезват в рамките на 2 месеца.

Атрофия на калценалната мастна възглавница

Причини: Висок индекс на телесна маса, спортове, включващи скачане и приземяване върху твърди повърхности. Бягане с твърда пета.

Симптоми: Тъпа болка в центъра на петата, усилваща се при палпация, както и ходене бос по твърда повърхност или носене на неподходящи обувки.

Лечение: Покой, аналгетици, ортези (чашки за петата), упражнения, тейпинг, масаж.

За да се намали болката в петата, често трябва да се движим по различен начин, което може да доведе до други проблеми, като болки в коляното, бедрата или гърба. Важно е да се постави точна диагноза. Затова, при наличието на неприятни усещания в областта на ходилото, не забравяйте да се консултирате с лекар.

В повечето случаи причината за болка в петата няма да е сериозна и симптомите постепенно ще изчезнат при ревизия на натоварването и подходящ подбор на упражнения.

Артромин
Артромин – чудото за ставите!

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *