Зъбната профилактика на бебето започва още от бременността на майката

От каква възраст трябва да започне зъбна профилактика на детето ? Дъщеря ми е на 2 години и 8 месеца, зъбчетата и започнаха да се ронят. Какво да предприема ?

Венета Симеонова, Сливен

Малко сте изпуснали срока. Би било добре да се започне още от последните месеци на бременността, когато майката трябва да взема по 4 таблетки Флуорин дневно. След това същото продължава като се роди бебето и тя го кърми, а после схемата е следната:
До 2 годинки – по 1 таблетка Флуорин дневно
От 2 – 4 год. – по 2 таблетки
От 4 -10 год. – по 3 таблетки
От 10 – 14 год. – по 4 таблетки
След това вече става безсмислено, тъй като зъбите на тази възраст вече трябва да са се минерализирали. Сама разбирате, че сте закъснели, но не всичко е изгубено. Така че, следвайте схемата. Таблетките се пият 200 дни в годината, след което се почива и на следващата година – отново. Най – добре е таблетките да се дъвчат ! Освен това е препоръчително да се пие една водна чаша хисарска минерална вода дневно.
До тук с профилактиката. Вие ще я провеждате, но трябва и на 6 месеца да ходите на зъболекар, за да преглежда зъбките за кариеси. Ако се появят такива – да се пломбират, тъй като профилактиката не винаги дава 100 процентов успех. В много от случаите тя само снижава заболеваемостта от кариес.
Надявам се да съм Ви отговорил задоволително. Ако имате въпроси, моля, отправете ги на www.multimplants.com или на e-mail pfhristov@einet.bg

Д-р Христо Христов – Lekuva.net

Оценете статията
Оценка 0 от 0 гласували

Това ще ви помогне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *