Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Краката топли, главата хладна – лесният начин за справяне с безсънието

Температурата, подобно на светлината, регулира вътрешния часовник на човешкия организъм и по този начин ни помага да спим по-добре. Освен това тя е и приятел на метаболизма, и добра антистресова среда.

„Завих се в одеяло – стана ми  горещо. Отвих се – стана ми студено, подадох навън единия си крак – идеално!“. Или „Дръжте главата си хладна, корема си гладен, а краката си – топли.“ За гладния стомах преди лягане повечето от нас вече знаят доста. Остава само да се справим с главата и краката. Нека поговорим за тях в контекста на качествения сън.

Оптималната температура за здрав сън

Обикновено по време на сън метаболитната активност в префронталната мозъчна кора трябва да намалее. Но при безсъние тя остава повишена. Хипотермията на мозъка предпазва от исхемия и е ефективен начин за защитата му. Интересното е, че има активна експресия на разединяващия протеин UPC-2 в аксоните, което предполага важната му роля за температурата. Интересното също така е и, че мозъчният паренхим е дори по-горещ от кръвта в неговите съдове.

Понижаването на температурата на мозъка забавя неговия метаболизъм. За пълноценния сън е много важно редуването на бавен и бърз сън, което е свързано с редуване на ниски с високи температури. Следователно изкуственото леко охлаждане на главата е ефективен начин за борба с безсънието.

В експеримент охладена вода е пусната да циркулира в шапки на пациенти, страдащи от безсъние. Резултатите показали, че сънят на изследваните лица почти не се различавал от съня на здрави участници в изследването. Погледнато по друг начин можем да използваме този метод за охлаждане на спалнята. Главата позволява на тялото да се охлади бързо, тъй като има много кръвоносни съдове, разположени близо до повърхността на кожата.

Любопитен факт е, че хората не се разтреперват, когато единствено главата им е изложена на силен студ

Ето един отдавна забравен аксесоар – нощната шапчица. Била е много популярна преди време, но това се е налагало, защото спалните не са се отоплявали и ушите на спящите са измръзвали. Хладният въздух охлажда не само главата, но и тялото, тъй като ние вдишваме въздух с температурата на околната среда, но го издишваме топъл.

Важното е да запомним, че всичко, което ни пречи да се освободим от топлината, ни пречи да заспим. Помните ли онова приятно усещане, когато горещата възглавница пречи на съня ви и я обръщате? Или масовото безсъние на големи групи хора при жестоки летни жеги преди ерата на климатиците.

А защо краката трябва да са топли?

В съдовете на ръцете и краката има голям брой колатерални съдове, които участват активно в терморегулацията. Следователно, ние губим по-голямата част от топлината на тялото през нашите крайници и главата. За главата в известен смисъл дори е полезно. Но при краката прекомерната загуба на топлина разваля съня. Установено е, че студените крака като единствена причина могат да доведат до безсъние. Колкото по-лошо е периферното кръвообращение на организма, толкова по-често се появяват нарушения на съня.

Чорапите помагат да повишат температурата в периферните части на тялото, да подобрят качеството на съня, да помогнат да заспите по-бързо и вероятно да стимулирате освобождаването на мелатонин. Топлите крака насърчават бързото заспиване, твърди научна публикация в  Nature.

В допълнение към чорапите можете да използвате грейка или бутилка с топла вода. Някога са загрявали тухли, които увивали в кърпи и ги слагали до краката си.

Основното правило не е топлината да е силна, а температурата на краката и ръцете да е по-висока, отколкото е температурата в спалнята. Това има и други неочаквани бонуси. Например топлите чорапи позволяват да постигнете по-силен (с 30%) оргазъм (но това твърдение не е съвсем точно). Носенето на чорапи също така помага за намаляване на броя на горещите вълни по време на менопаузата, подобрява състоянието на увредените глезени и намалява риска от настинки на страдащите от синдрома на Рейно.

Температурата, подобно на светлината, регулира вътрешния ни часовник и ни помага да спим по-добре. Освен това, тя е и приятел на метаболизма. Създава добра антистресова среда чрез закаляване, плуване, сауна.

Спазвайте посочените температурни цикли, наспивайте се добре и бъдете здрави!

Автор: Андрей Беловешкин, econet

Неврохелт плюс
Неврохелт Плюс помага при безсъние

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *