Ако искате да отслабнете и да е здрав стомашно-чревният ви тракт – ДЪВЧЕТЕ!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Процесът на храносмилане започва в устата, докато дъвчем. Много аспекти на нашето здраве, както и наддаването на тегло, зависят от дъвченето.

Съвременните хора постоянно изпитват недостиг на време и поради тази причина практически без да дъвчат, те поглъщат цели парчета храна и ги заливат с различни, често газирани напитки. Това е много вредно за всички храносмилателни органи. Освен това допринася за постоянното преяждане и натрупване на наднорменото тегло.

До какво води лошото сдъвкване на храната?

Експертите смятат, че за добро храносмилане на храната трябва да направите най-малко 32 дъвкателни движения за всяка хапка храна.

  1. В устната кухина организмът анализира състава и количеството на продуктите.Ако не дъвчете достатъчно, вашите вкусови рецептори забавят предаването на сигналите за ситост към мозъка ви.Следователно така човек постоянно поглъща повече, отколкото му е необходимо.
  2. Зърнените храни и въглехидратните продукти, ако се дъвчат бързо, не се насищат със слюнка в достатъчно количество.

Това води до факта, че липсата на ензими и други химикали, съдържащи се в слюнката, засяга функционирането на храносмилателните органи, провокира появата на гастрит и други заболявания на храносмилателната система.

  1. Недостатъчно наситнената в устата храна уврежда храносмилателните органи, които постоянно се претоварват при обработката ѝ.
  2. Ако храната се консумира твърде бързо, хранителните вещества нямат време да се усвоят, така че след хранене човек не усеща прилив на сила.

Ускореният процес на поглъщане на храната не доставя на организма достатъчно количество витамини и микроелементи, които се съдържат в качествените продукти.

  1. Големите, лошо усвоени парчета храна създават натиск върху диафрагмата, което допринася за повишен стрес върху сърдечно-съдовата система.
  2. Лошо сдъвканата храна се съхранява дълго време в стомаха, което причинява продухване, повишено образуване на газове в стомаха и червата и последващи здравословни проблеми.
  3. При недостатъчно дъвчене се усеща тежест в стомаха. За да се избегне това, човек често прибягва до приемането на хранителни ензими. А при редовна консумация те провокират организма да намалява естествената им секреция. Образува се порочен кръг.
  1. Ако дъвченето е недостатъчно човек се нуждае от голямо количество вода и напитки, за да запълни недостига на стомашен сок, който няма време да се освободи. По този начин се ускорява процеса на храносмилане.
  2. При неправилен процес на храносмилане състоянието на кожата се влошава и се появява наднормено тегло.
  3. Липсата на дъвчене вреди на зъбите и венците, които се развалят тъй като не получават необходимия стрес. Нарушава се кръвоснабдяването и слюноотделянето на дъвкателната система. Често недостатъчното дъвчене провокира заболяване и изваждане на зъб.

Но защо не дъвчем храната си достатъчно?

Защото често дъвчем автоматично, без да усещаме истинския вкус на храната – докато гледаме телевизия, четем, говорим със събеседник. Ние постоянно бързаме или ядем бърза храна в движение, опитвайки се да се наситим възможно най-бързо. Изпитваме отрицателни емоции преди хранене или по време на процеса на хранене, което причинява проблеми с храносмилането. Имаме недостатъчен брой зъби или неподходящи импланти, които причиняват дискомфорт, болка при дъвчене и ни принуждават бързо да преглъщаме храната.

Имаме заболявания на мускулната, костната и ставната тъкан на лицето, наранявания, пластични операции или инжекции с ботокс.

Какво се случва, когато дъвчете достатъчно дълго време?

Достатъчното дъвчене позволява на въглехидратните храни да започнат храносмилането още в устната кухина, а протеините и мазнините, обработени с хранителни ензими и старателно наситнени, влизат в стомаха напълно готови за процеса на храносмилане. При продължителното дъвчене вкусовите рецептори започват да усещат истинския вкус на всяка хапка и да се наслаждават на натуралните продукти. Човек се насища няколко пъти по-бързо, което помага за нормализиране на теглото и бързо отслабване.

Известен американски пропагандатор на здравословния начин на живот загуби около 30 кг наднормено тегло, просто дъвчейки храната си дълго време.

С добро дъвчене човек може да се отърве от сериозни нарушения на храносмилателния тракт, като тежест в стомаха, метеоризъм, възпалителни процеси в червата, диария и запек. Хранителните вещества се усвояват напълно от тялото и човек получава достатъчно енергия от по-малко храни.

В същото време метаболитните процеси се нормализират и работоспособността се повишава.

Подобрява се кръвоснабдяването в устната кухина, корените на зъбите и венците се снабдяват по-добре с кислород, слюнчените жлези произвеждат повече лизозим, който предпазва зъбите от разрушаване. Добре смляната храна не претоварва черния дроб и му позволява бързо и напълно да отстрани отпадъчните продукти и токсините, без да се отравя тялото с токсични вещества.

Как да се научим да дъвчем дълго време?

Свикнали сме да дъвчем небрежно, отчасти поради факта, че започнахме да консумираме все повече меки, мазни и термично обработени храни. Но можете да се научите да дъвчете дълго време постепенно, като използвате тези правила:

  • Спрете да пиете вода или напитки по време на хранене.
  • Сдъвквайте добре всяко парче храна и чак тогава пийте течност.
  • Опитайте се да използвате брояча.

Дъвчете всяка хапка поне 32 пъти, постепенно ще свикнете и продължителното дъвчене ще ви се получава автоматично.

  • Ако приемате течна храна, опитайте се да добавите към нея и твърда храна и започнете да броите веднага щом си спомните.

Препоръчва се приетата хапка да се дъвче докато загуби вкуса си и стане течна.

Източник: econet

златно чудо N14
ЗЛАТНО ЧУДО за отслабване

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *