8-те най-чести причини за влошаване на здравето след 60

Какви са най-честите проблеми и причини за влошаване на здравето при хората над 60 години?

здравето след 60

Това е неприятен факт от живота, но проблемите, свързани със здравето, са много по-често срещани с напредване на възрастта. Но това не означава, че воденето на нормален живот е непостижимо.

Основните рискови фактори за много хронични заболявания могат да бъдат ограничени чрез прости промени в начина на живот. Много е важно да разпознаете слабите си места и проблемите, които имате и да предприемете действия, за да защитите здравето си.

 

Това са 8-те основни причини за влошаване на здравето след 60-годишна възраст.

 

1. Високо кръвно налягане

Според Harvard Medical School повече от 70 процента от мъжете над 55 имат високо кръвно налягане.

С течение на времето високото кръвно може да увреди кръвоносните съдове, увеличавайки шансовете за инфаркт, инсулт, еректилна дисфункция, бъбречни проблеми и деменция.

Проверявайте кръвното си налягане всяка година и следвайте съветите на лекаря си за подобряването му, ако е необходимо.

2. Наднормено тегло

Състоянията, свързани със затлъстяването, включват сърдечни проблеми, инсулт, диабет тип 2 и някои видове рак. Те са сред водещите причини за предотвратима преждевременна смърт.

Годишните медицински разходи за възрастните хора със затлъстяване са много по-високи от тези на хората с нормално тегло.

3. По-слаби мускули и кости

Мускулната маса естествено намалява с възрастта, процес, наречен саркопения. След 30-годишна възраст мускулната маса намалява с около 3% до 5% на десетилетие. Плътността на костите също намалява, което може да допринесе за проблеми с мобилността и по-голям риск от счупване.

За да се предпазите от това, експертите препоръчват редовни силови тренировки, които укрепват мускулите и костите.

4. Отслабване на имунната система

Имунната система отслабва с възрастта, което прави възрастните хора по-податливи на заболявания. Започвайки от шестото десетилетие от живота, човешката имунна система претърпява драматични промени, свързани със стареенето” се казва в проучване от 2016 г. в Annals of the American Thoracic Society. „Остаряващата имунна система губи способността си да защитава организма от инфекции и рак. Това е един от най-големите проблеми за здравето след 60.

5. Самота

Експертите са категорични, че социалната изолация е епидемия при хората над 60 години.

Проучванията са установили, че самотата може да има отрицателни последици за здравето, подобни на пушенето на 15 цигари на ден и може да увеличи риска от развитие на деменция при възрастните хора с 50%.

Лекарите смятат, че това е така, защото общуването поддържа мозъка активен и намалява стреса, като по този начин намалява риска от всичко – от Алцхаймер до сърдечни заболявания и рак.

6. Липса на движение

Лекарите препоръчват за хора от всяка възраст да правят поне 150 минути упражнения с умерена интензивност на седмица. За съжаление, само около 20% от нас го правят.

Редовните упражнения са особено важни след 60-годишна възраст. Те намаляват риска от сърдечни заболявания, рак, затлъстяване, деменция и други сериозни здравословни състояния и могат буквално да поддържат тялото по-младо.

7. Пропускане на ваксинации

Поради отслабения имунитет, възрастните хора са изложени на по-висок риск да се разболеят сериозно или да умрат от болести, които само леко засягат младите, включително грип.

Препоръчително е всяка година да се слага ваксина срещу грип и COVID-19 за всички над 60 годишна възраст. Личния си лекар и за други рутинни ваксини, които са подходящи за вас, включително тези за РСВ, херпес зостер и пневмококова пневмония.

8. Прекаляване с алкохола

Проучванията показват, че възрастните хора пият повече от всякога. Прекомерната консумация на алкохол увеличава риска от сърдечни заболявания, високо кръвно налягане и най-малко седем вида рак. Опасността от тези състояния се увеличава многократно след 60 годишна възраст.

Източници: https://bestlifeonline.com; https://www.freepik.com/

Алкогард алкохолизъм
АЛКОГАРД – помага при алкохолизъм и проблеми с черния дроб

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *