Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Червено сияние: Астрономи обясниха защо са проспали мощна магнитна буря

Изключително силна магнитна буря, една от най-мощните за последните години, започна на Земята на 5 ноември около 12:00 часа наше време

магнитна буря
Снимка: Meteo Buzau Original

Учените отбелязват, че събитието е причинено от плазмен облак, изхвърлен от Слънцето към Земята преди около два дни, на 3 ноември.

Глобална грешка

Неизбежно възниква въпросът: ако това се е случило на 3-ти, тогава защо магнитната буря и червеното северно сияние в много райони на България и някои части от Европа бяха толкова неочаквани?

„Заради съвпадение на времето събитието беше идентифицирано с изключително слабо слънчево изригване, чието ниво, C3.3, принадлежи към най-ниския клас, който изобщо може да се наблюдава от Земята“, пишат учени от Лабораторията по слънчева астрономия в Москва. – По всички признаци освобождаването се смяташе за обикновено. Въз основа на това, както и на измерената скорост на облака, пристигането на плазма към Земята се очакваше на 6 ноември и беше посочено в прогнозите на всички световни агенции като слаба магнитна буря от ниво G1, т.е. най-нисък клас.“

Но се оказа, че газовите облаци са изминали разстояние от 150 милиона километра от Слънцето до Земята само за 2 дни и са ударили магнитното поле на Земята ден по-рано и то със значително по-голяма сила. Все още обаче не е ясно как толкова слаба причина може да предизвика толкова силна буря.

Рекордът за най-силна магнитна буря все още не е подобрен, но ситуацията е тревожна

Сега тя е оценена като G3 (трети клас по 5-степенна скала). Това е наистина силна буря, но за сравнение, рекордът тази година, както и през последните няколко години, беше поставен от магнитната буря на 23-24 април. В пика си тогавашната буря достига G4 (това е така наречената много силна буря). Единствената по-силна буря е от 11 септември 2005 г., нейната активност е G5 (изключително силна магнитна буря).

Астрономите все още не са дали точни прогнози за развитието на събитията. Слънцето се държи много необичайно.

Как да оцелеем до средата на ноември?

Ето и непосредствената прогноза: Силна геомагнитна буря може да продължи до 15 ноември. И пикът на активност може да настъпи на 9-ти.

„Дали това ще се случи или не, надяваме се астрономите да ни информират този път навреме, относно развитието на събитията“, казва кандидатът на медицинските науки, общопрактикуващият лекар и гастроентеролог Константин Спахов . – Но много болни хора ще усетят силата на магнитните бури и без астрономическо уточнение.

Какво да се направи?

Нека повторим важната информация за такива случаи. При висока слънчева активност зависимите от времето хора могат да получат повишено кръвно налягане (дори хипертонични кризи). Възможни са пристъпи на мигрена, други видове главоболия, болки в сърцето, аритмии и много други неприятни симптоми, включително слабост, умора и др. Съществува и повишен риск от инфаркти и инсулти.

Д-р Константин Спахов

Затова следете здравословните си показатели, преди всичко пулса и кръвното налягане

Никога не пропускайте прием на лекарствата, които са ви изписани. Ако е необходимо, вземете допълнителни медикаменти, включително успокоителни. Избягвайте стреса и физическата активност. Но можете да ходите пеша спокойно без никакви проблеми. Ако искате да спите, спете повече. Ако въпреки допълнителните лекарства се повиши кръвното налягане или болката в гърдите не изчезне и се влоши, обадете се на Бърза помощ. Това е важно за предотвратяване развитието на хипертонична криза, инсулт и инфаркт.

Източник: ayzdorov.ru

Глобал Хелт Дерматил
ДЕРМАТИЛ – крем №1 при слънчеви изгаряния и ухапвания от насекоми

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *