Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Риск от рак при полипи на пикочния мехур

Полипи лекарите наричат образувания, които се появяват в кухи органи, растат и изпъкват над лигавицата

 полипи

Полипи могат да се образуват в различни органи, като носа, червата, матката, стомаха или пикочния мехур.

Някои полипи са безвредни и доброкачествени, докато други причиняват развитието на рак. Професор д-р Виген Малхасян, д.м.н, уролог, обяснява за полипите в пикочния мехур – защо се развиват и как се лекуват.

Д-р Виген Малхасян

Полипът на пикочния мехур се нарича популярно папилом на пикочния мехур – това е доброкачествен тумор, който има тънка съединителнотъканна основа, съдържаща кръвоносни съдове и покрита с нормален епител. Папиломите са много редки тумори и представляват приблизително 2% от всички тумори на пикочния мехур. Обикновено се среща като единичен малък тумор, най-често при пациенти под 50 години. Може да се появи и при деца. Това е образувание, което изпъква (враства) в лумена на пикочния мехур. В редки случаи папиломът може да прорасне в стената на пикочния мехур, което води до нейното удебеляване. В такива случаи става въпрос за инвертиран папилом.

Как се проявява наличието на полипи?

Най-честият симптом на папилома е хематурия – това е примес на кръв в урината, която се открива по време на общ тест на урината. Рядко примесът на кръв е толкова интензивен, че става забележим за окото. В редки случаи, и в зависимост от местоположението, този тумор може да причини проблеми с уринирането.

Асимптоматичното съществуване е характерно за младите полипи на пикочния мехур. Появата на необичайни или неприятни усещания при уриниране е доказателство за дълготрайна неоплазма и изисква незабавно посещение при специалист.

При растеж на тумор или прекомерна дължина на полипа, който може да блокира преминаването на уретрата, могат да се наблюдават следните симптоми:

✔ Болка, промени в посоката на струята, пръскане, дискомфорт показват развитието на полип близо до уретрата.
✔ Хематурия – следи от кръв в урината показват голям растеж на полипа и неговото самоунищожение, по време на което се освобождава кръв. Цветът на урината в този случай става пурпурен или червен.
✔ Дизурия – има болезнено желание за уриниране, но самият акт на уриниране не се случва.

Причини за развитие на полипи на пикочния мехур

Редица автори считат рисковите фактори за развитие на рак на пикочния мехур и като рискови фактори за развитието на папилома. Основните са:

✔ пушене;
✔ излагане на токсични химикали като ароматни амини.

Друг фактор за развитието на полипи са възпалителните заболявания на пикочните органи. Възпалителните процеси винаги са следствие от паразитиране на патогенни микроорганизми върху лигавицата. Като засягат тъканите и отделят огромно количество токсини, микроорганизмите причиняват ерозия на лигавицата на пикочния мехур – структурата на увредените тъкани се променя, което може да доведе до появата на огнище на доброкачествена неоплазма. Най-честите заболявания, които причиняват полипи, са уреаплазмоза, микоплазмоза, хламидия, хроничен цистит, херпесни вируси и човешки папиломи.

Допълнителни фактори, които предизвикват процеса на тъканна пролиферация, включват:

✔ хормонален дисбаланс в организма;
✔ метаболитни нарушения;
✔ отслабена имунна система;
✔ постоянен стрес;
✔ възпалителни заболявания на стомаха и червата;
✔ механични наранявания и увреждане на уретрата;
✔ нарушение на вагиналната микрофлора;
✔ наследствено предразположение
✔ лоши хигиенни навици.

Папиломите, както и други тумори на пикочния мехур, лесно се диагностицират чрез ултразвук. В тази връзка папиломите при асимптоматични пациенти най-често се откриват случайно при клиничен преглед или изследване за друго заболяване. Въпреки високата чувствителност на ултразвука, „златният стандарт“ за диагностика е цистоскопията – изследване, по време на което лекарят използва специален инструмент – цистоскоп – за изследване лигавицата на пикочния мехур.

Необходимо ли е и как се лекуват полипи на пикочния мехур?

 

Въпреки факта, че в повечето случаи папиломите са асимптоматични и не представляват заплаха за живота на пациента, след идентифициране на този действително доброкачествен тумор той трябва да бъде отстранен хирургично, за да се извърши хистологично изследване. Това е необходимо, за да се потвърди доброкачественият характер на тумора и да се изключи онкологична диагноза. Трябва да се отбележи, че доброкачествените неоплазми в пикочния мехур са доста редки – не повече от 10% от случаите. В по-голямата част от случаите това са злокачествени тумори, които изискват специален подход към лечението.

Отстраняването на полипи се извършва ендоскопски, без разрези, с помощта на специален електрохирургичен контур или лазер.

След хирургично отстраняване папиломите могат да се появят отново в приблизително 8% от случаите, поради което се препоръчва по-нататъшно систематично наблюдение от уролог при пациенти, които са претърпели операция.

Случаите на превръщане на папилома в рак на пикочния мехур са изключително редки, но въпреки това не са изключени

Важно е да запомните: като много заболявания, полипите могат да растат дълго време, без да притесняват човек с тежки симптоми – годишният ултразвук на пикочния мехур и общ тест на урината ще позволят навременно откриване на повечето заболявания, включително папилом и рак на пикочния мехур при ранен етап!

Източник: marislavna.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *