Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Работите на компютър: Как да се справяте с умората на очите, как да запазите зрението си?

Защо маслото и слънчогледовото олио са толкова полезни за здравето на очите, кои храни са най-добри

За да не навредите на очите си, трябва да прекарвате по-малко от 6 часа на ден пред компютъра. Но всички знаем, че тава продължителност на работния ден е рядко срещано чудо. Какво ще стане, ако работите в офис и сте практически завързани за ярък монитор?

Подготвили сме няколко съвета, които да ви помогнат да запазите зрението си и да предотвратите умората на очите. Преди да прочетете обаче следващия абзац от този текст затворете очите си за няколко секунди.

Направете си основен преглед на очите при офталмолог

Препоръчително е да правите това веднъж годишно. А при наличието на очни патологии и заболявания – на всеки шест месеца. Прегледът може да отнеме от 40 минути до два часа, но определено си заслужава. Лекарите ще проверят основните параметри на зрението ви, ще ви обяснят какво е текущото състояние на очите и ще ви дадат професионални препоръки.

Организация на работното място е важна

Мониторът на компютъра трябва да е малко под нивото на очите ви. Ако работите на лаптоп, по-добре е да закупите стойка за него, в противен случай очите ви постоянно ще бъдат напрегнати. Оптималното разстояние от монитора до очите е 50-60 см. Трябва да поставите компютъра така, че да виждате не само вашия монитор, но и останалата част от стаята – периферното зрение е много важно за здравето на очите. В никакъв случай осветлението не трябва да е прекалено ярко. Дръжте всякакви мигащи елементи извън зрителното си поле, докато работите. Желателно е светлината да пада върху екрана ви отстрани.

Най-важното правило е, че колкото по-светла е стаята, толкова по-ярък е екранът на монитора – и обратното. Контрастът не трябва да е твърде слаб и яркостта не трябва да е твърде висока. Работете на удобен стол.

Почивките също са много важни

След 20 минути работа на компютъра трябва да извършите експресно „зареждане“ за 10 секунди. Петминутна почивка може и трябва да се организира на всеки час. Също така е важно да дадете почивка на очите си. Откажете се от джаджите за 1-2 дни в седмицата. Направете си почивка от екрана точно сега за 10 секунди.

Изтеглете си полезни приложения

Приложенията за напомняне за упражнения за очи са чудесен вариант при интензивна работа с компютър, когато често напълно губите представа за времето. Можете сами да регулирате честотата на почивките (препоръчително е да почивате 5 минути на всеки 40-50 минути). Приложението ще ви напомня за задължителната почивка и ще дава съвети за вида на упражненията. Някои програми дори имат „строг режим“, който на практика ви принуждава да поемете отговорност за здравето си. Можете да изтеглите програмите EyeLeo и NGlaz на вашия компютър – това не са реклами, приложенията са наистина добри.

Кои са най-полезните за очите храни?

В някои държави на пилотите им се дава малко масло преди полет. Това е така, защото то е източник на фосфатиди, на витамин А и полиненаситени мазнини, което има благоприятен ефект върху зрителната острота. Преди да започнете работа с компютъра е добре да хапнете някакъв сандвич с масло. Можете да укрепите зрението си с помощта на витамините А, С и Е.

Витамин А се съдържа в морковите, които трябва да се консумират винаги заедно с мазнина, за да бъдат наистина ефективни. Витамин С може да откриете в сезонните зеленчуци и плодове – зеле, портокали, киви. Ще бъде полезно да пиете чай от сухи шипки – рекордьор по съдържание на витамин С. А слънчогледовото масло е богато на витамин Е. За здравето на очите си можете да приготвите салата от моркови и да я подправите със слънчогледово олио.

Очила за компютър

Върху лещите на такива очила е нанесено специално покритие, което неутрализира излъчването на монитора и предпазва очите от постоянното трептене на екрана. То не е твърде скъпо и може лесно да предпази очите ви от пренапрежение. Препоръчително е да избягвате широките рамки, когато купувате очила. Те блокират гледката, а очите трябва да са „свободни“.

Мигайте!

Да, точно сега мигайте! Една от основните причини за зрителни увреждания е намаляването на броя на миганията по време на концентрираната работа на компютъра. Когато мигате, роговицата на окото се намокря с течност, настъпва микрорелаксация. Без това очите сякаш „изсъхват“. За да не се случи това, опитайте се да мигате на всеки 3-5 секунди. Ако постоянно чувствате сухота в очите, дръжте под ръка „изкуствени сълзи“ и овлажнявайте въздуха в стаята.

Гимнастика за очи

Разбира се, не можехме да пренебрегнем тази точка.Тази най-проста гимнастика трябва да се изпълнява всеки ден и за предпочитане – по няколко пъти.Предлагаме ви следните упражнения:

  • Правете кръгови движения с очите си. 10 отляво и 10 отдясно.
  • Начертайте знакяа за безкрайност с очите си.
  • Погледнете направо за секунда.
  • Преместете погледа си нагоре и го фиксирайте за секунда.
  • След това погледнете надолу и отново спрете за секунда.
  • Върнете се в изходна позиция.
  • Погледнете последователно наляво и надясно с една секунда забавяне на погледа.
  • Мигайте бързо за 1 минута.
  • Насочете погледа си към далечен обект и се фокусирайте върху него за 20 секунди.
  • Повторете упражнението върху друг предмет.
  • Затворете очи и нежно масажирайте клепачите си за минута.

Тези упражнения са полезни за изпълнение не само по време на почивките между работа с компютър, но и преди лягане. За да увеличите ефективността на очната гимнастика, добавете и обща физическа активност.

Като цяло – не пестете от хартия и правете разпечатки по-често. Четенето от лист ще навреди на очите ви по-малко, отколкото четенето на Word документ на монитор, коментират офталмолози.

Източник: mag.103.by

ЧЕРНА БОРОВИНКА – за здрави очи и силно зрение!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *