Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

10 причини в сезона на грипа и настинките да ядем туршия

С мариновани зеленчуци от древни времена хората са заменяли пресните през зимата и пролетта. До неотдавна те бяха задължително ястие на масата през студения сезон. Но наистина ли са толкова полезни и наистина ли трябва ли да ги включваме в менюто си?

Ползи за здравето от туршията

Най-често ферментиралите зеленчуци са зелето, доматите и краставиците.

По време на ферментацията, под въздействието на полезните лактобацили, захарите от зеленчуците се разграждат и се отделят киселини, които образуват кисела среда. Млечната киселина, която се образува по време на ферментацията, не само запазва зеленчуците за дълго време, но и убива опасните бактерии и нормализира работата на храносмилателната система.

Какви са ползите от маринованите зеленчуци?

Консумацията им помага за укрепване на имунната система, за понижаване на нивата на холестерола и за подобряване на цялостното здраве на организма. Маринованите зеленчуци, благодарение на млечната киселина в тях, нормализират работата на всички храносмилателни органи, подобряват чревната микрофлора и я почистват. А състоянието на червата е много важно за силния имунитет. Ето защо през студения сезон трябва да ядем мариновани зеленчуци.

В допълнение, такива зеленчуци запазват много от витамините и минералите, така че предпазват организма от дефицит на витамини. Голямото количество витамин С, което се съдържа в маринованите зеленчуци, намалява чувствителността на организма към вирусни инфекции.

Маринованите домати са богати на витамини С, РР, А, от групата В и магнезий.

Киселото зеле е лидер по съдържание на аскорбинова киселина. А маринованите краставици съдържат голямо количество витамини от група В и йод. За разлика от овкусяването, мариноването помага за омекотяване на фибрите, така че зеленчуците се усвояват по-лесно от организма. Освен това процесът на ферментация протича в собствения им сок, а не в солен разтвор. И още нещо: при осоляването витамин С се разрушава, но при ферментацията се запазва. Всичко това говори в полза на маринованите зеленчуци.

Но внимание! Въпреки това не се препоръчва да се консумират мариновани зеленчуци на лица, страдащи от стомашни язви, гастрит с висока киселинност, панкреатит, холелитиаза и проблеми с бъбреците. В допълнение, прекомерната консумация на такива зеленчуци може да причини задържане на течности в тялото, така че те трябва да се консумират умерено.

Ето убедителните причини да включите ферментирали храни в диетата си

Подпомагат детоксикацията на тялото. Фитонутриентите, антиоксидантите, витамините, минералите и органичните киселини, открити във ферментиралите храни, поддържат нормалната функция на черния дроб, като помагат на тялото да разгражда и премахва токсините.

Регулират чревната функция. Фибрите са необходими за нормалната чревна подвижност и ежедневните движения на червата. Някои ферментирали храни, като зеленчуци, зърнени и бобови растения, съдържат както разтворими, така и неразтворими фибри. И двата вида фибри са важни за оптималната функция на червата.

Подпомагат храносмилането. Ензимите и органичните киселини във ферментиралите храни имат благоприятен ефект върху работата на стомашно-чревния тракт, нормализират киселинността на стомашния сок и стимулират секрецията на храносмилателните вещества.

Имат висока хранителна стойност. Ферментиралите храни съдържат бионалични витамини, минерали и техните кофактори, аминокиселини, фитонутриенти и мастни киселини за оптимално усвояване.

Смилат предварително храната. Полезните бактерии разграждат проблемните протеини (като глутен и казеин), захари (като лактоза и фруктоза), фибри и други компоненти, които могат да причинят дискомфорт при усвояване. Така зърнените храни и млечните продукти, които мнозина избягват поради страх от глутен, казеин и лактоза, след ферментация могат да станат част от здравословното хранене.

Неутрализират „антинутриентите“. Много храни, като зърнени храни, бобови растения и ядки, съдържат фитинова киселина, това е „антинутриент“, който се свързва с важни микроелементи (Ca, Fe, Zn, Mg) и блокира тяхното усвояване. Ферментацията ви позволява да неутрализирате фитиновата киселина, лектините, оксалатите и други „антивещества“.

Зареждат с енергия. Микроорганизмите синтезират голямо количество витамини и хранителни вещества, които повишават жизнената енергия, тонуса и издръжливостта на човека.

Обогатяват чревната микробиота

Здравият чревен микробиом има две важни характеристики: голямо видово разнообразие и бактериално изобилие. Добавянето на ферментирали храни към вашата диета ще помогне за подобряване на тези важни характеристики. Поддържането на здрав микробиом е необходимо както за профилактика, така и за лечение на съществуващи здравословни проблеми – стомашно-чревни заболявания, сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване, хормонални нарушения, диабет, неврологични заболявания и много други.

Неслучайно чревният микробиом се нарича „отделен орган“

Той е отговорен за множество метаболитни процеси в тялото. Микробите инактивират ензими, хормони, токсини, разграждат жлъчните киселини, неутрализират алергените, подпомагат храносмилането. Освен това улесняват усвояването на витамините и минералите в червата и синтезират някои от тях.

Микрофлората определя до голяма степен не само физическото здраве, но и психическото и психическо здраве. Например, поне два вида чревни микроорганизми произвеждат гама-аминомаслена киселина (GABA), това е невротрансмитер, отговорен за своевременното потискане на процесите на възбуждане в централната нервна система.

Намалява нивата на холестерола. Шестседмично проучване установи, че ежедневната консумация на определени ферментирали храни намалява общия холестерол и лошия холестерол съответно с 6% и 10%.

Повишава когнитивните способности. Учените са установили, че редовната консумация на определени ферментирали храни подобрява мозъчната функция.

Предпазва от инфекции. Бактериите произвеждат протеини бактериоцин, които унищожават и инхибират растежа на патогенни микроорганизми

Източници: medaboutme.ru, 7ya.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *