Установен е първи случай на заболял от подвариант Пирола на Ковид-19 у нас

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Пирола е мутация на Омикрон и първият случай в България е регистриран в София. Опасен ли е този подвариант и ще има ли нови ограничителни мерки?

Пирола
Източник на изображението: https://www.freepik.com/

От Националния център по заразни и паразитни болести съобщават, че първият случай на новият подвариант е потвърден при пациент в София. Това не е изненада, тъй като тази мутация на вируса се разпространява в Европа от септември месец.

Пирола е вариант под наблюдение от Световната здравна организация.

В България се наблюдава покачване на заболелите от Ковид-19, като през последното денонощие са потвърдени 403 случая. От направените 2941 теста, положителните са 13,7%. Към днешна дата хоспитализираните с Ковид-19 са 458 души в цялата страна, а 28 от тях са в интензивно отделение.

Интересна информация, свързана с вируса, изнесоха днес (25.10) от Агенцията по храните. Те съобщават, че са установени заразени с Ковид-19 норки във ферма до село Маджерито, което се намира до Стара Загора. Няма данни вируса да се предава от животни на хора.

 

Какво е по-специалното при този подвариант?

 

Мутацията, известна още катo BA.2.86, която здравните експерти нарекоха Пирола, е открита за първи път в края на юли месец. Особеното при този подвариант е, че той има редица мутации в сравнение с другите вариации на Омикрон, които се наблюдават през последната година.

Пирола има 34 повече мутации в своя шипов протеин, което може да повлияе на заразността и тежестта на протичане. Това може също да окаже влияние и върху установените методи за лечение на заболяването.

 

Какви са симптомите на Пирола?

 

Все още се събират данни за инфекциите, причинени от тази мутация на вируса. На този етап няма доказателства, че причинява по-тежко заболяване, но това може да се промени с постъпването на допълнителни данни.

Разбира се, симптомите включват:

  • Кашлица
  • Възпалено гърло
  • Хрема
  • Кихане
  • Умора
  • Главоболие
  • Мускулни болки
  • Нарушения на обонянието

Някои експерти, като проф. Тодор Кантарджиев, отбелязват, че при Пирола може да се появи и възпаление на очите. Той разяснява, че този симптом най-често се наблюдава при деца, като 25% от подрастващите, които се заразят с Пирола, страдат и от възпаление на очите.

При някои пациенти се наблюдават също диария и поява на обриви. Това са симптоми, които не са срещани при никой друг вариант на вируса досега.

Проф. Тодор Кантарджиев – съветник по здравните въпроси на Столична община

 

По-заразна ли е тази мутация на Ковид-19?

 

В момента е трудно да се каже. Въз основа на това, което знаем за генетичната последователност на Пирола и мутациите в неговия шипов протеин, вариантът вероятно ще може да заобиколи изградения към Ковид-19 имунитет.

Това означава, че той е по-вероятно да зарази и хора, които имат изграден имунитет от предишни инфекци и такива, които са ваксинирани срещу заболяването.

„По-притеснителното е, че не се знае дали Пирола няма да може да заобиколи и имунитета, който се изгражда от най-новите ваксини, които хората си слагат сега”, казва проф. Андрю Пекош, вирусолог в университета Джон Хопкинс.

„Нуждаем се от повече данни и изследвания, за да разберем възможността за предаване на този подвариант”, подчертава проф Пекош.

д-р Андрю Пекош, вирусолог в университета Джон Хопкинс
проф. Андрю Пекош, вирусолог в университета Джон Хопкинс

 

Ще доведе ли появата на Пирола (BA.2.86) в България до нови мерки и ограничения срещу разпространението на вируса?

 

От здравното министерство не са коментирали този въпрос. Последното изявление по темата на Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков беше на 27 септември, в което той отбеляза, че държавата следи покачването на случаите на Ковид-19 в страната и че към този момент няма опасност.

Той също увери, че не са достигнати тревожни нива на разпространение на заболяването, които да изискват налагането на мерки и районните здравни иснпекции са в готовност, ако се наложи, да предприемат действия.

За хората, които страдат от хронични заболявания, имат компрометиран имунитет и възрастните над 65, е препоръчително да се ваксинират срещу Ковид-19. Ваксината може да не гарантира, че няма да се заразят, но случаите на тежко протичане на инфекцията при ваксинираните са с 80% по-малко, отколкото при тези, които не са.

Източници: https://www.today.com; https://www.huffingtonpost.co.uk; https://www.standard.co.uk

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *