Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Инсултите са по-чести и животозастрашаващи при жените

И като цяло честотата на инсултите се увеличава. Ето как да разберете дали сте в риск

Всяка година инсултите отнемат живота на повече от 6,6 милиона души по света. Изследователите предупреждават, че честотата се увеличава, особено при млади хора и хора на средна възраст, както и в страни с ниски и средни доходи. В доклад, публикуван миналата седмица, изследователите прогнозират, че смъртните случаи от инсулт ще се увеличат с около 50 процента, достигайки 9,7 милиона годишно през 2050 г.

Инсултите се появяват, когато притокът на кислород и хранителни вещества към мозъка е прекъснат

Това може да се случи, когато кръвоносните съдове отслабнат и в крайна сметка се спукат под натиск. Състоянието е известно като хеморагичен инсулт. По-често съсиреците или плаките могат да блокират кръвоносните съдове на мозъка; това е известно като исхемичен инсулт. И двата вида инсулт могат да доведат до трайно увреждане или смърт.

Когато хората преживеят инсулт, те често са изправени пред дълготрайна нетрудоспособност, повишен риск от депресия, проблеми с паметта и др. Но бремето на болестта може да бъде избегнато и глобалните различия намалени, твърдят авторите на доклада.

В повечето случаи хората сами си докарват инсултите

Много от рисковите фактори – високо кръвно налягане, повишен холестерол и тютюнопушене – също са лесно лечими. За тютюнопушенето, по-специално, се изисква лична отговорност и воля, освен лечение. А високото кръвно налягане – дори и наследствено, може да бъде овладяно с помощта на диета.

Все пак рискът от инсулт може да варира в зависимост от популацията. По-специално жените имат някои допълнителни рискови фактори, които може да се нуждаят от наблюдение.

Жените по-често може да умрат от инсулт, в сравнение с мъжете

Част от този по-висок риск може да се дължи на по-дългата продължителност на живота на жените, каза д-р Даниел Херман, интервенционален кардиолог в Memorial Hermann Health System в Хюстън.

Д-р Даниел Херман

„Възрастта е огромен рисков фактор за инсулт“, каза д-р Херман. С напредване на възрастта хората са по-склонни да страдат от високо кръвно налягане, висок холестерол, натрупване на плака, износване на артериите и по-лош контрол на кръвната захар, като всички те допринасят за появата на инсулти, каза д-р Херман.

За жените периодът на биологична промяна, който настъпва по време на перименопаузата и менопаузата, също е критичен. Много жени започват да развиват проблеми с кръвното налягане по време на този преход. Експертите смятат, че това е така, тъй като хормонът естроген може да помогне за поддържане на кръвоносните съдове отпуснати и да балансира нивата на холестерола. Когато тялото спре да произвежда естроген, честотата на инсулт и други сърдечни заболявания се увеличава.

Проучванията потвърждават тази връзка при жени, които влизат в менопауза по-рано от обикновено

В сравнение с жените, които са подложени на менопауза на възраст между 50 и 51 години, тези, които изпитват преждевременна менопауза, преди да навършат 40 години, или ранна менопауза на възраст между 40 и 44 години, имат съответно 98% и 49% по-висок риск от инсулт.

Но излишъкът от естроген, под формата на хормонална терапия , може да има обратен ефект

„Има данни, че заместването на естроген в перименопаузата и менопаузата може да увеличи риска от инсулт, както и прогестеронът“, каза д-р Марион Бъкуолтър, професор по неврология и неврохирургия в Медицинския център на Станфордския университет. Изследванията показват, че ползите от хормоналната терапия при менопауза превишават рисковете само ако се приема в по-млада възраст или по-близо до менопаузата, когато нивата на хормоните ще се приравнят по-близо до това, което тялото е произвеждало.

Някои данни сочат, че жените, които използват определени видове хормонален контрол на раждаемостта, също са по-склонни да получат инсулт, особено ако имат високо кръвно налягане, пушат или имат мигрена, като всичко това може да увеличи риска. Няколко проучвания показват, че жените, които са подложени на лечение за безплодие също имат по-висок риск от инсулт.

Жените също така са изправени пред уникални рискови фактори по време и непосредствено след бременността

Тъй като обемът на кръвта се увеличава по време на бременност и след това бързо се обръща след раждането, рискът от образуване на кръвни съсиреци също се увеличава, каза д-р Бъкуолтър. Ако една жена наддаде на тегло по време на бременност или развие прееклампсия или гестационен диабет, това също може да увеличи риска от съсиреци и инсулт по-късно в живота.

Д-р Марион Бъкуолтър

По-бедните жени, и най-вече онези, които са небрежни към здравето си (това се отнася и за мъжете, между другото) също са по-склонни да получат инсулти в по-млада възраст, както протичането им може да е и по-тежко. Много фактори могат да предизвикат този повишен риск: по-лош достъп до здравни грижи за справяне с основните заболявания, по-висока обща честота на високо кръвно налягане, повишен холестерол и затлъстяване. Не бива да забравяме и стреса, депресиите, неплануваните бременности, несигурността и лошото хранене.

Как жените могат да предотвратят инсултите?

Най-добрият начин да се намали риска е да се започне проследяване и лечение на високото кръвно налягане.

„Вероятно инсултите биха намалели наполовина, ако всеки, който е диагностициран с високо кръвно налягане , си пие редовно предписаните от кардиолога лекарства и спазва елементарна диета.“, каза д-р Бъкуолтър.

Трябва да се правят редовни профилактични прегледи на здравето, като се започне от 20 години, за да може да се открият проблемите с кръвното налягане, високия холестерол или диабета навреме.

Спрете да пушите и се стремете към поне 150 минути упражнения на седмица.

Намалете количеството наситени мазнини, трансмазнини и натрий в диетата, за да поддържате нормално кръвно налягане

„Обикновено препоръчвам средиземноморската диета или диетата DASH “, каза д-р Бъкуолтър, добавяйки, че „те имат най-силни доказателства за поддържане здравето на хората и намаляване не само на риска от инсулт, но и на риска от деменция и рак“.

Бъдете наясно с фамилната история на сърдечните заболявания и инсулти

Говорете с вашия лекар за алтернативи на противозачатъчните хапчета, ако сте високорискови. Осигурете си и по-внимателно проследяване на кръвното налягане през определени етапи от живота като бременност и менопауза.

Навършвайки 60 години, може да е добра идея жените да си направят тест за глезенно-брахиален индекс

Така ще може да се провери има ли натрупване на плака в артериите на краката.

Запомнете предупредителните знаци на инсулта. Те са увисване на лицето или изтръпване; слабост на ръцете; затруднение в говора. Навременното получаване на медицинска помощ може да спаси живота и да предотврати сериозно увреждане на здравето.

Неврохелт плюс
Неврохелт плюс – чудо за възстановяване на мозъка

Източник: www.nytimes.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *