Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Може ли врастнал нокът да доведе до ампутация на крака?

Врастнал нокът се нарича научно онихокриптоза

Терминът врастнал нокът се отнася до ситуация, когато нокътната плочка расте в страничната кожна гънка и се появява врастнал нокът. В резултат на това пръстът боли и става трудно за човек да се движи. Най-често този проблем се забелязва при големите пръсти на краката. Ако врастналият нокът не се лекува, могат да възникнат много неприятни последици. Например, може да има болка в крака и симптомите ще се влошат. Също така заболяването може да се повтори, а използваната лекарствена терапия може да бъде краткосрочна.

Поради сериозността на възпалението възниква въпросът: може ли врастнал нокът да причини ампутация на крака?

Д-р Татяна Егорова, дерматолог, трихолог и козметолог обяснява дали и кога може да се случи човек да има врастнал нокът.

Често врастналият нокът не може да причини ампутация на крака. Най-лошото в повечето случаи е нагнояването. Първо, когато се появи врастване, се появява болка, зачервяване в засегнатата област и подуване на тъканите. Колкото по-дълго ситуацията остане нелекувана, толкова по-тежки могат да бъдат последствията. Постепенно ще бъде невъзможно да докоснете пръста, ходенето ще стане по-трудно, защото просто няма да можете да носите обувки. Всичко това ще доведе до сериозно влошаване на качеството на живот.

Д-р Татяна Егорова

Врастналият нокът трябва да се лекува. Подолозите правят това. Те имат специална гама от техники, включително инсталирането на специални скоби за нокти. Освен това ще ви е необходим специален терапевтичен маникюр/педикюр, евентуално цял курс от такива процедури с определена честота (това се определя от ортопеда в зависимост от състоянието на нокътната плочка). Ако ситуацията е достигнала точката на панарициум, трябва да се свържете с хирурзи, които ще вземат решение за интервенция. Често нагнояването се лекува с операция.

Внимание! Врастнал нокът и диабет

Трябва да се има предвид, че все още има условие, когато е необходимо да се обърне специално внимание на врастналия нокът. Това е при диабет. При тази патология ноктите често растат с проблем. Рискът се увеличава поради нарушения на микроциркулацията в тъканите и нарушения на чувствителността, както и поради спад на имунитета. На този фон заздравяването се влошава. Човек може просто да не усети, че има проблеми с краката, ръцете и ноктите. Поради лошото зарастване на рани, такива пациенти могат да развият гангрена, която с напредване на процеса води до загуба на крайник. Ето защо диабетиците трябва да обърнат специално внимание на качеството на своя педикюр и маникюр, както и да проверяват ежедневно ноктите, ръцете и краката, дори и ако нищо не ги притеснява физически или визуално. Ако се появят предупредителни признаци, не трябва да се справяте сами с тях, а незабавно да се консултирате с лекар.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *