Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Рецепти: Вижте кои билки са най-лековити при настинка и грип! По какво се различават двете заболявания?

Но преди това да си изясним: Грипът и настинката едно и също заболяване ли са?

Простудата или настинката е популярно наименование, което обединява всички заболявания, свързани с горните дихателни пътища. Възниква при неблагоприятно въздействие върху човешкото тяло (например хипотермия) в комбинация с патогенни микроби. Последните включват бактерии, които допринасят за възникването на възпалителни процеси в носа, белите дробове, бронхите и гърлото. Хипотермията значително намалява защитните сили на организма, което позволява на микроорганизмите да активират жизнените си функции.

Симптомите на настинка включват: повишена телесна температура (от 37 до 38 ° C),възпалено гърло,затруднено дишане,хрема и назална конгестия,кашлица.

Грипът е вирусно заболяване, което няма нищо общо със симптомите на настинка. Симптомите на грипа са главоболие (много силно), особено в областта на челото, мускулна болка, по-силна в гърба, температура достигаща до 40 °C, слабост.

Кои са най-полезните билкови смеси при настинка и грип?

Те могат да се използват за лечение на настинката и всички нейни симптоми: хрема, кашлица, втрисане, висока температура, общо неразположение.

Такива лечебни растения, когато се използват правилно и в комплексното лечение на настинки, могат значително да повишат устойчивостта на организма към вируси и микроби и да ускорят възстановяването. Повечето от вас ги знаят които са: липов цвят, салвия, мащерка, подбел, малина, шипка, борови пъпки, мента, лайка, риган, невен.

Мащерката има антисептични, противовъзпалителни и аналгетични свойства.

Използва се най-често при настинки като бронходилататор и отхрачващо средство. Чаят от мащерка може да се използва за лечение на възпалено гърло и бронхит.

Подбелът има антисептични и отхрачващи свойства.

Съдържа лечебна слуз, която перфектно омекотява гърлото и бронхите при ларингит, сух бронхит, като омекотяващо, противовъзпалително средство и дезинфектант.

Горещият чай от билката риган е отлично отхрачващо средство при кашлица и задух.

Той разрежда слузта и насърчава бързото й отстраняване от бронхите.

Шипката е едно от чудесата на нашата природа

Това е огромно хранилище на витамин С, минерални соли и органични киселини. За да се запазят всички тези полезни компоненти в шипките и да се прехвърлят от тях в чая, трябва да я варите правилно. Витамин С се разрушава веднага щом сварим плодовете, така че при варене в тях не остава нищо ценно. Същото ще се случи и с шипката, ако я поставим на огън и я оставим да ври. Поради това изсипете 2 супени лъжици плодове, нарежете ги на ситно, стрийте ги в хаванче, сложете ги в термос и залейте всичко с гореща вода до 70 ° C. Оставете да кисне в продължение на 2 часа. Така витамин С се запазва максимално.

Листа и плодове от касис при настинки. Ароматна, приятна и богата на витамини напитка може да се приготви от листа и сушени плодове от касис. За да направите това, просто сварете една супена лъжица сушени натрошени листа и плодове с вряща вода и оставете да вари 20 минути. Този чай ще укрепи перфектно отслабения организъм и ще му помогне да се адаптира към студените зимни условия.

Малинови листа и плодове за лечение на настинки. Малиновият чай е мощно потогонно и антипиретично средство.

Можете да варите както листа от малина, така и пресни или сушени плодове.

 Ехинацея пурпурея за имунитет. Това е естествен имуномодулатор и антивирусно лекарство.

Лайка за лечение на настинки. Чаят от лайка е отлично средство за лечение на заболявания на лигавицата на устата и гърлото.

Изплакванията с лайка са ефективни при лечение на инфекции на горните дихателни пътища и устната кухина.

Мента при настинки. Ментата съдържа етерично масло, което облекчава запушването на носа, почиства го, облекчава възпаленията по дихателните пътища и намалява дразненето.

Борови пъпки. Това е отлично отхрачващо средство, което стимулира активността на епитела на дихателните пътища, намалява вискозитета на храчките и ги отстранява.

Освен това е отлично антисептично и антивирусно средство.

Лечебни билки при настинки и грип

Съвременната медицина предлага голям брой лекарства за лечение на различни заболявания. Хората толкова са свикнали с лекарствата, че дори не мислят за техните ползи и вреди. Особено много странични ефекти има при антипиретиците, антивирусните лекарства и антибиотиците. Много често ние сами си ги предписваме и при най-малкото неразположение.

Всички билки, които се използват за лечение на грип и настинка, могат да бъдат разделени на следните категории според тяхното действие: понижаващи висока телесна температура, антимикробни, противовъзпалителни, имуностимуланти. Ефектът, получен от билковите препарати, зависи пряко от естеството на заболяването и комбинацията от различни растения.

Грипната инфекция се лекува най-добре с билки,

които имат антипиретичен ефект и повишават изпотяването.Известно е, че различни токсини, образувани под въздействието на патогенна микрофлора и в резултат на метаболизма, се елиминират заедно с потта. Такива билки имат същите вещества като лекарствата, но действат по-меко и безопасно.

Сред най-ефективните плодове и билки при настинки трябва да се подчертаят растенията, съдържащи салицилати – плодове от малина, цветове от бъз и липа, кора от върба. А също и витамин С, който се намира в касиса, лимоновата трева, шипките, червените боровинки.

Трябва да пиете отвари на базата на тези билки често (до 5 пъти на ден), но на малки дози – по 2 супени лъжици. Повечето билки имат няколко терапевтични ефекта наведнъж и следователно могат да се използват в комбинация за лечение. Дори скептиците не се съмняват в ефикасността на лечението с билки при настинки. В детството всеки от нас е бил лекуван от родителите си с чай от липа, малини и корен от женско биле.

При леки форми на заболяването такова лечение може напълно да замени синтетичните лекарства, а при сложни форми може да подобри ефективността на лекарствата. Народните средства помагат за облекчаване на симптомите на заболяването и подобряване на общото състояние.

Корен от женско биле. Тази билка се счита за най-доброто билково лекарство за лечение на кашлица.

Коренът от женско биле има противовъзпалителни, отхрачващи свойства и помага за прочистване на дихателните пътища от патогенни бактерии. Приемът на отварата през устата облекчава пристъпите на трахеит, бронхит, ларинготрахеит. Освен това има успокояващ ефект върху раздразнените лигавици.

Мащерка. Това растение се счита за незаменимо, особено ако настинката е свързана с инфекция в трахеята, назофаринкса, белите дробове, бронхите и има вирусна етиология.

Благодарение на основния ѝ компонент – тимол – се получава омекотяване и отделяне на храчките, стимулирайки бронхиалните жлези. Има и антимикробен ефект. Активните вещества на тази билка при настинки значително омекотяват лигавицата на възпаленото гърло, намаляват хиперемията и насърчават бързото възстановяване на увредените тъкани.

Инхалациите с лайка показват добри резултати

В съд се налива около 400 мл вода, кипва се и към нея се добавят голяма лъжица мед, сух цвят от лайка и сода.

Дишайте над приготвения продукт за около 15 минути, като покриете главата си с кърпа.

Градински чай и лайка. Приготвената запарка от тези растения действа благоприятно при гаргара.

Вземете лайка и градински чай в равни пропорции, накълцайте и смесете. Запарете 1 супена лъжица с чаша вряща вода. Оставете извлека в термос за половин час и прецедете. С топлата запарка правим гаргара по няколко пъти на ден.

Вземете по 5 г див розмарин и лайка и ги запарете в 300 мл вряща вода.

Получената настойка разделете на 3 дози и пийте през целия ден. Смесете по една голяма лъжица див розмарин и коприва и ги запарете с литър вряща вода. Пием по една чаша запарка 4 пъти на ден. Необходимо е да запомните, че при приготвянето на отварата рецептата трябва да се спазва много точно. Факт е, че дивият розмарин съдържа и токсични компоненти.

Как да варим лечебните чайове?

Трябва да се отбележи, че лечебните отвари се приготвят по различни начини. Трябва да се приемат по половин чаша, два до три пъти на ден, горещи. Последната доза трябва да се приеме през нощта. Листата и цветовете трябва да се запарват в порцеланов съд, като се заливат с вряща вода. Такъв чай трябва да се накисва за 15-20 минути. Кората и корените трябва да се залеят със студена вода и да се варят на слаб огън за не повече от 10 минути.

Противопоказания

Въпреки всички предимства на лечебните растения, не трябва да забравяме, че всички те имат и редица противопоказания.

Обърнете внимание: неконтролираното им използване може да бъде много опасно. На първо място, това се отнася за децата. Преди да започнете лечението, трябва да прегледате всички странични ефекти на всяко растение, стриктно да спазвате дозировката и да не забравяте да се консултирате със специалист.

Бременност и лечение с билки

По време на бременност и настинки билките трябва да се приемат изключително внимателно, тъй като те могат да имат много силен ефект не само върху тялото на жената, но и върху плода. Обърнете внимание: мащерката и оманът съдържат активни вещества, които са противопоказани по време на бременност. Освен това са забранени всички алкохолни тинктури, съдържащи имуностимуланти от ехинацея, женшен, лимонена трева, Родиола роза.

Какви билки могат да се използват за лечение на настинки по време на бременност?

Противопоказания нямат следните растения: лайка, живовляк, подбел, листа от бреза. Полезно растение през този период е хрянът. Той е имуностимулант, който не предизвиква нежелани ефекти. Приготвя се по следния начин: обеленият корен се нарязва на ситно и се смесва с равно количество захар, оставя се за 12 часа. Приемаме лекарството по голяма лъжица на всеки час в острия период на настинка.

Билколечение за деца

Децата с настинки трябва да получават билки, като се спазват всички предпазни мерки.

При това лечение те могат да получат алергични реакции. Затова спазвайте следните правила при използване на билки: инхалациите са противопоказани за деца под 3 години. Медът, малините и редица други продукти могат да причинят алергии при децата. Затова се консултирайте със специалист, запознайте се предварително със нежеланите въздействия на билките върху децата.

medicodo.ru

LecoVita ЦитроВАКС плюс (капсули)
LecoVita ЦитроВАКС плюс (капсули)

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *