Карфиолът доказано предпазва от рак. Но внимание! При някои заболявания може да е вреден

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Карфиолът съдържа много полезни вещества, които действат противовъзпалително и антиканцерогенно

Освен това той предпазва от заболявания на сърдечно-съдовата система, подобрява мозъчната функция и дори предпазва от наднорменото тегло. Благодарение на ниското си съдържание на калории, можете да ядете по-големи количества карфиол в различни ястия.

Предпазва от рак

Има много доказателства, които предполагат пряка връзка между приема на храна и риска от развитие на рак. Проведените проучвания кръстоцветните зеленчуци, към които спада и карфиолът, са показали антиканцерогенни свойства. Те помагат за намаляване на риска от рак на гърдата, както и от рак на дебелото черво, черния дроб, белите дробове и стомаха. Ето защо този вид зеленчук се смята за продуктът, който най-ефективно предпазва от рак. Освен всичко друго, карфиолът съдържа вещества, които блокират растежа на туморните клетки в ранните стадии на развитие на тази коварна болест.

На пазара сега има богат избор на карфиол

Проведени изследвания показват способността на кръстоцветните зеленчуци да потискат развитието на изкуствено предизвикан рак. Освен това тези естествени продукти играят ролята на антимутагени, които предотвратяват по-нататъшното размножаване на туморните клетки. Антиканцерогенните свойства на този вид зеленчуци се осигуряват от химичните съединения  глюкозинолати, които съдържат сяра.

Именно тези вещества придават на кръстоцветните зеленчуци – зеле, карфиол и брюкселско зеле, специфичният аромат при готвене. Тези полезни съединения по време на храносмилането се превръщат в биологично активни компоненти, които предотвратяват растежа на раковите клетки. Почистват червата, укрепват имунитета.

Китайското зеле предпазва от възпаления

Възпалителните реакции са в основата на почти всички най-разпространени хронични заболявания. Карфиолът е богат на антиоксиданти и противовъзпалителни съединения. Най-важните антиоксиданти са открити в карфиола, включително и в изброените по-горе кръстоцветни зеленчуци. Това са бета-каротина, кафеена киселина, рутин и други. Тези вещества помагат за намаляване на оксидативния стрес, който увеличава риска от рак и други заболявания. Само в 100 гр карфиол се съдържа около 77% от препоръчителната дневна доза витамин С, известен с многото си полезни за здравето свойства.

Намалява риска от сърдечни и мозъчни заболявания

Учените знаят, че възпаленията увеличават риска от развитие на сърдечни и съдови заболявания като инсулт и диабет.  Както и от невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон. Противовъзпалителните свойства на карфиола се обясняват със съдържанието на витамин К, витамин С, различни антиоксиданти и омега-3-полиненаситени мастни киселини. Те предпазват кръвоносните съдове от образуване на плаки, нормализират кръвното налягане и намаляват нивата на холестерола в кръвта.

Източник е на полезни витамини и минерали

Освен на витамин С, карфиолът е богат източник на витамин К, който укрепва костната тъкан и предотвратява развитието на остеопороза. Витамин К също участва в процесите на съсирване на кръвта и обогатява организма с калций. Яденето на монотонни храни, (като например бързото хранене и др.), допринася за развитието на дефицит на витамин К.

Подобрява храносмилането

Карфиолът съдържа голямо количество фибри. 100 g готов продукт съдържа около 10% от дневната нужда от фибри, което предотвратява запека, прави изпражненията по-меки и улеснява преминаването им през червата. Тези свойства на карфиола имат благоприятен ефект върху състоянието на храносмилателния тракт като цяло.

Подпомага отслабването

Ниското съдържание на калории (само 25 K на 100 g), липсата на мазнини, ниското съдържание на въглехидрати и в същото време изобилието от фибри, прави карфиола идеален продукт за тези, които искат да отслабнат. Карфиолът помага за премахване на токсините и излишната течност от тялото, което подобрява общото здраве.

За кого е вреден карфиолът?

Според изследвания, за да се развие хипотиреоидизъм (понижена функция на щитовидната жлеза), трябва да се ядат големи количества кръстоцветни зеленчуци в тяхната сурова форма. Освен това само хората с йоден дефицит в организма са изложени на риск от развитие на това заболяване. Ако имате заболяване на щитовидната жлеза, препоръчително е да ядете карфиола варен. За предпочитане – не повече от веднъж на ден.

При храносмилателни нарушения, включително образуване на газове. Някои хора изпитват проблеми с храносмилането, когато ядат кръстоцветни зеленчуци, включително сурово зеле, карфиол и броколи.

Причината за лошото храносмилане е съдържанието на въглехидрати в тези зеленчуци, които не се разграждат напълно в храносмилателния тракт, в комбинация с големи количества фибри и сяра. Готвенето на тези зеленчуци (варене, задушаване, пържене) позволява да разрешите този проблем.

Може да влоши симптомите при хора с уролитиаза или подагра

Кръстоцветните зеленчуци съдържат съединения, наречени пурини. Пурините могат да се превърнат в пикочна киселина в тялото и да се отложат като соли. Ако имате анамнеза за камъни в бъбреците или подагра, трябва да се консултирате с вашия лекар, преди да консумирате големи количества карфиол. Въпреки това, ако ядете този продукт в малки количества, можете да избегнете всякакви рискове.

Какви са ползите от прясното, вареното и задушеното зеле?

Карфиолът има много приятен вкус. Нискокалоричен е и може да се използва като диетично ястие. В кулинарията се използват само съцветията или главите на карфиола. Те се варят или задушават. Карфиолът допълва добре месни и зеленчукови ястия. Най-добрият начин да сготвите карфиол е да го задушите или изпържите в сгорещено олио. Този метод помага да се запазят всички полезни хранителни вещества в продукта.

Една изпитана, изненадващо вкусна салата от карфиол

Сега, когато този зеленчук е в сезон: Накъсайте без нож карфиола на розички. Имайте пред вид, че от една цяла глава излиза доста голямо количество. Намачкайте в съда, в който ще овкусявате салатата, нарязан СТАР лук. Намачкването на лука е много важно за тази рецепта. Прибавете към него накъсаните розички. Разбъркайте двата зеленчука. Добавете зехтин или олио, сол и черен пипер на вкус. Ще се изненадате колко е вкусно. Салата се яде с лъжица, защото вилицата раздробява на много ситно повечето от розичките и трудно се загребват. С запържен и задушен карфиол става чудесен омлет. Розичките стават много вкусни при паниране.

Как да изберете и съхранявате карфиол?

Карфиолът се съхранява най-добре при температура 0°C и 95% влажност. При по-ниски температури съцветията измръзват, а при по-високи – повяхват. Най-доброто място за съхранение на карфиола и зелето е в изба. Помещението трябва да е проветрено, тъмно и хладно. Но не всеки разполага с мазе. Можете да го съхранявате и в хладилник. В този случай е препоръчително да разделите зеленчука на съцветия, след като отстраните листата. След това карфиолът трябва да бъде увит в стреч фолио или хартия.

Източник: dzen.ru

B17 Комплекс: витамин B17 (150 мг.) + рейши + кладница + облепиха
B17 Комплекс: витамин B17 (150 мг.) + рейши + кладница + облепиха

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *